Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO julkisti uudet suositukset keisarinleikkauksista – Suomessa osuus lähes ihanteellinen

Hyvinvointi
 
Rio Gandara
Naistenklinikalla keisarinleikkauksella syntynyt vauva.
Naistenklinikalla keisarinleikkauksella syntynyt vauva. Kuva: Rio Gandara

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, että korkeintaan 10–15 prosenttia synnytyksistä tulisi toteuttaa keisarinleikkauksella, kertoo Medical News Today.

Tämä määrä olisi WHO:n mukaan ihanteellinen sekä äitien että syntyvän lapsen kannalta.

Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy keisarinleikkauksella, kertoi Helsingin Sanomat marraskuussa 2014.

Keisarinleikkausten määrä vaihtelee huomattavasti eri maissa. Yhdysvalloissa keisarinleikkauksia tehdään yli 30 prosentille synnyttäjistä. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa 0,6 prosenttia synnytyksistä toteutetaan keisarileikkauksella, Brasiliassa peräti 55,5 prosenttia.

Brasiliassa keisarileikkaukset ovat Helsingin Sanomien mukaan hyvin yleisiä etenkin yksityisillä synnytysklinikoilla, sillä ne ovat lääkäreille tuottoisampia kuin hitaat ja vaikeasti ennakoitavat alatiesynnytykset.

Keisarinleikkaus on yksi yleisimmistä leikkauksista maailmassa. Siitä toipuminen vie keskimäärin enemmän aikaa kuin synnytyksestä toipuminen ja siihen sisältyy WHO:n mukaan myös riskejä.

Leikkaukseen tulisikin WHO:n mukaan turvautua vain silloin, kun sen katsotaan olevan normaalia synnytystä turvallisempi lapselle tai äidille.

Leikkaus on paikallaan esimerkiksi silloin, kun kohtu ei aukene riittävästi tai jos vauva on liian iso läpäistäkseen synnytyskanavan. Leikkaus on tarpeen myös silloin, jos vauvan hapen saanti vaarantuu, jos vauva on synnytyksen kannalta huonossa asennossa, jos istukka peittää kohdunsuun tai jos napanuora on puristuksissa.

Keisarinleikkaus on perusteltu myös, jos äidillä on sydänongelmia, korkea verenpaine tai tulehdus tai sairaus, joka voi tarttua synnytyksessä lapseen, kuten genitaaliherpes tai HIV.

Vuonna 2012 kaikissa WHO:n 194 jäsenmaassa oli yhteensä 22,9 miljoonaa synnytystä. Se oli 97,6 prosenttia maailman synnytyksistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!