Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pesetkö vaatteesi ennen käyttöä? Asiantuntijoiden mukaan kannattaisi, uhkana jopa rakkulat ja pysyvä allergia

Hyvinvointi
 
Jaana Laitinen
Kimmo Mäntylä
Jos vaatteen kemikaalit mietityttävät, kysy niistä kaupassa. Vastauksen pitäisi tulla 45 päivässä.
Jos vaatteen kemikaalit mietityttävät, kysy niistä kaupassa. Vastauksen pitäisi tulla 45 päivässä. Kuva: Kimmo Mäntylä
Fakta

Kaupassa voi kysyä kemikaaleista

 Pese ihoa koskettava uusi vaate ennen kuin alat käyttää sitä – varsinkin, jos olet herkkäihoinen ja allerginen. Suhtaudu vakavasti tekstiilin ohjelappuun, jossa kehotetaan pesemään vaate tai lakana ennen käyttöönottoa.

 Kokeile kaupassa, miltä vaate tuntuu ja haisee. Kova kangas ja pistävä tuoksu saattavat olla merkki kemikaalikuormasta. Jos olet herkkä, jätä epäilyttävä vaate ostamatta.

 Kysy kaupassa, onko vaatteessa haitallisia aineita. Kaupan pitää pystyä kertomaan 45 päivässä, onko tuotteessa aineita, jotka sisältyvät erityistä huolta aiheuttavien aineiden listalle.

 Jos kemikaalien haju ei poistu pesussa tai pitkän tuuletuksenkaan jälkeen, palauta vaate kauppaan. Kauppa vastaa myymästään tuotteesta.

 Jos olet allergikko, varo etenkin voimakkaan värisiä, kirjavia vaatteita.

Lähteet: Tukes, Tullilaboratorio, Allergia- ja astmaliitto.

Uusi paita – sehän pitää saada saman tien käyttöön. Puenpa sen heti päälleni töihin.

Niin ajattelee moni ja jättää uutukaisen vaatteensa pesemättä.

Ei kannattaisi, sanovat asiantuntijat. Pesemätön vaate voi aiheuttaa herkälle kutinaa, näppylöitä ja jopa rakkuloita. Pahimmillaan vaatteissa olevat kemikaalit voivat ajan mittaan aiheuttaa pysyvän allergian.

Vaatteiden valmistus vaatii monia kemikaaleja. Niillä pestään, tärkätään, valkaistaan ja värjätään kuituja, lankoja ja tekstiilejä. Valmistuksen loppuvaiheessa vaatteisiin voidaan vielä lisätä aineita, jotka tekevät kankaan tai nahan pehmeäksi, palonkestäväksi, vettä pitäväksi ja likaa hylkiväksi.

Kemikaalikäsittely ei pääty vaatteen valmistumiseen. Matka tehtaasta kauppaan vaatii usein pitkän kuljetuksen. Sen aikana vaatetta suojaavat homeenestoaineet.

”Osa käytetyistä kemikaaleista aiheuttaa haittaa terveydelle”, kertoo jaostopäällikkö Arja Meriläinen Tullilaboratoriosta.

Tekstiilien turvallisuutta valvovat Suomessa tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ne testaavat muun muassa, onko vaatteissa terveydelle haitallisiksi tunnettuja kemikaaleja.

Sellaisia ovat esimerkiksi homeenestoaine dimetyylifumaraatti, nahan pehmentämiseen ja suojaamiseen käytettävä kromi VI, säilöntäaine formaldehydi, jotkut atsovärit sekä PVC-muovin pehmentimenä käytetettävät ftalaatit. Vaatteessa voi olla myös palontarjunta-aineina käytettäviä yhdisteitä.

Kromi VI on aine, joka allergisoi voimakkaasti. Myös dimetyylifuraraatti ja formaldehydi voivat aiheuttaa kosketusihottumaa. Formaldehydi ärsyttää hengitysteitä.

Ftalaatit ovat ihmiset lisääntymiselle vaarallisia aineita. Niitä voi olla esimerkiksi vaatteiden painokuvissa, eikä niiden käyttöä vaatteissa ei ole rajoitettu. Jotkut ftalaatit lähtevät pesussa, toiset haihtumalla.

Tullilaboratorio tutki viime vuonna viitisensataa tekstiilinäytettä.

Tutkituista tekstiileistä viisi prosenttia sisälsi kiellettyjä aineita. Formaldehydistä jäi kiinni 15 alle kaksivuotiaiden lasten vaatetta. Ongelmia oli etenkin lasten ulkoiluhaalareissa. Intiasta tuoduoissa huiveissa oli kielettyjä atsovärejä, ja työhanskoista löytyi kromi VI:tta. Tänä vuonna tilanne on samansuuntainen, Meriläinen sanoo.

Suuri osa tullissa kiinni jääneistä vaatteista on Aasiassa tuotettuja halpavaatteita. Ne tulevat Kiinasta, Intiasta, Bangladeshistä, Pakistanista ja Turkista.

Myös Tukes tutkii vaatteiden kemikaalipitoisuuksia. Kaikki vaatteet eivät kuitenkaan osu seulaan, sillä tutkimuksia tehdään pistokokeina.

”Käytännössä valvonnan resurssit ovat vähäiset. Vastuu lakien noudattamisesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Valvontaa on mahdotonta saada niin tarkaksi, että kaupoissa myydään varmasti vain vaatteita, joissa ei ole haitallisista kemikaaleja”, sanoo ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesin kemikaalituotevalvonnasta.

EU-maat tekevät yhteistyötä, jotta vaaralliseksi todetut vaatteet poistuisivat markkinoilta.

EU:lla on oma, tiukka kemikaalilainsäädäntönsä, joka rajoittaa monien kemikaalien käyttöä tekstiileissä. Tieto riskiä aiheuttavista tuotteista leviää Rapex-hälytysjärjestelmän kautta.

Nettikauppojen kautta kuluttaja voi kuitenkin ostaa vaatteensa mistä päin maailmaa tahansa. Nettikaupan kotimaa ei kerro, missä maassa vaate on tehty. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen nettikaupan myymä vaate voi tulla suoraan tehtaalta Kiinasta. EU:n ulkopuolelta nettikaupan kautta tilatut vaatteet eivät välttämättä täytä Suomen ja EU:n turvallisuusvaatimuksia, Tukes huomauttaa.

Vaatteisiin jääneet kemikaalit voivat vaikeuttaa erityisesti astmaatikon hengittämistä. Iholle kemikaalit voivat nostaa kutiavaa ihottumaa tai rakkuloita.

”Vaatteet koskettavat ihoa pitkän aikaa. Siksi on tärkeää, etteivät ne sisällä allergisoivia aineita”, sanoo allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia-ja astamaliitosta.

Vaatteiden aiheuttamien kemikaaliallergioiden määrää ei tiedetä, mutta Vuorenmaan mukaan ne eivät ole kovin yleisiä. Allergia on oireita saavalle kuitenkin kiusallinen, sillä se pysyy. Aine aiheuttaa oireita aina, kun sille altistuu – olipa sitten vaatteessa, rakennusmateriaalissa, leluissa tai vaikka pesuaineissa.

Eikä vaatteen ostaja ole ainoa, joka kärsii kemikaaleista, Marilla Lahtinen muistuttaa. Suurin ongelma ne ovat vaatetehtaiden työntekijöille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!