Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baby bluesista kärsivät myös isät, kertoo tutkimus – raskaus muuttaa miestäkin biologisesti ja se voi aiheuttaa masennusta

Hyvinvointi
 

Kymmenen prosenttia isistä kokee lapsen syntymään liittyvää baby bluesia eli alakuloisuutta. Tämä käy ilmi Journal of Affective Disorders -tiedejulkaisussa esitellystä metatutkimuksesta, jota varten australialaisyliopiston tutkijat kävivät läpi 43 aihetta käsitellyttä tutkimusta.

Baby bluesilla tarkoitetaan lapsen syntymään liittyvää herkistymistä, jolloin vanhempi tuntee olonsa alakuloiseksi, hämmentyneeksi ja riittämättömäksi. Baby bluesista kärsivä saattaa kokea, ettei hän saa vauvasta sellaisia ilon ja onnen tunteita kuin pitäisi. Hän saattaa olla itkuinen tai ärtyisä, eikä pysty kunnolla syömään tai nukkumaan.

Baby bluesia on perinteisesti pidetty äitien ongelmana. Tuore tutkimus vahvistaa, että lapsen syntymään liittyvä alakuloisuus voi iskeä myös isiin.

Tutkimusaineistossa tarkasteltiin isien kokemia masennusoireita ennen lapsen syntymää ja lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Tänä aikana noin yksi kymmenestä isästä oli kärsinyt masennuksesta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan, lastenpsykiatri Jukka Mäkelän mielestä luku kuulostaa uskottavalta myös suomalaisten isien keskuudessa.

Äitien baby bluesin yhtenä syynä pidetään raskauteen liittyviä hormonimuutoksia. Mäkelän mukaan myös miesten kehossa tapahtuu biologisia muutoksia isyyden myötä.

”Kun isä on kontaktissa raskaana olevan äidin kanssa, isän biologiassa tapahtuu muutoksia. Prolaktiinin ja oksitosiinin eritys lisääntyy, ja se aiheuttaa tunteen, että haluaa olla lähellä toisia ja tarvitsee itse läheisyyttä. Jos tässä tilanteessa ei koe saavansa riittävästi tukea, se synnyttää tunteen, ettei ole tarpeeksi voimia olla hyvä vanhempi vauvalle. Tällöin ei välttämättä saa sellaista iloa vauvan hoitamisesta kuin pitäisi. Luonnon suunnittelema palkitsemisjärjestelmä menee siis tavallaan rikki”, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa äitien masennus on vähäisempää niissä kulttuureissa, joissa suku ja muut läheiset tukevat perhettä läpi raskaan vauvavaiheen. Aihetta ei ole tutkittu isien kannalta, mutta Mäkelä uskoo, että riittävä tuki raskausvaiheessa ja lapsen syntymän jälkeen suojelisi myös isiä lapsen saantiin liittyvältä masennukselta.

Miehet ovat alttiita masennukselle erityisesti raskauden loppumetreillä. Sosiologi Juha Jämsän mukaan syy saattaa olla se, että raskaus ei ole isille yhtä konkreettinen asia kuin äideille.

”Naiset sopeutuvat lapsen tuloon yhdeksän kuukauden ajan, mutta miehille isäksi tuleminen on abstraktimpaa. Siksi raskauden loppuaika voi olla erityisen jännittävää miehille”, Jämsä sanoo.

Hän on toimittanut Väestöliitolle vuonna 2010 Isyyden kielletyt tunteet -julkaisun, jota varten kerättiin suomalaisten miesten tarinoita isyydestä. Kertomuksissa kävi ilmi, että perinteisesti isän ajateltiin olevan vahva ja jopa ankara. Yksi syy masennukseen saattaakin olla ristiriita perinteisen isäroolin ja oman kokemuksen välillä, Jämsä arvelee.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että myös raskaaksi tulemiseen, raskausaikaan ja synnytykseen liittyvät ongelmat altistivat baby bluesille.

Vanhemmaksi tuleminen on iso muutos, joten siihen liittyvä ahdistus on luonnollista. Jukka Mäkelän mukaan masennuksesta on syytä huolestua silloin, jos se vaikuttaa arjen pyörittämiseen ja isän ja vauvan suhteen muodostumiseen.

”Apua pitää pyytää uskaltaa pyytää ajoissa, jotta isän ja lapsen suhde ei vahingoitu ensimmäisten viikkojen aikana. On tärkeää, että vanhemmat tukevat toisiaan. Myös neuvolasta voi pyytää apua. Siksi on hyvä, että myös isät ovat mukana neuvolakäynneillä”, Mäkelä sanoo.

Neuvoloiden lisäksi tukea voi hakea Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksiltä. Osa yhdistyksistä järjestää esimerkiksi vertaistukea baby bluesista kärsiville isille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!