Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisiän aknesta kärsii yhä useampi – lääkäri kertoo, millaisella hoidolla ja ruokavaliomuutoksilla iho paranee

Hyvinvointi
 

Finnit eivät valitettavasti ole vain teini-iän vitsaus. Yhä useammin myös aikuiset naiset hakeutuvat hoitoon finnitaudin eli aknen takia. Aikuisiän aknessa näppylät ilmestyvät erityisesti leukapieliin ja kaulalle, eivät selkään ja rintakehään, kuten nuorten aknessa. Lisäksi aikuisiän aknesta kärsivillä iho ei välttämättä ole rasvainen vaan ennemminkin kuiva.

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas vastaa aikuisiän aknea koskeviin kysymyksiin.

Mistä aikuisiän akne johtuu?

Aknen perimmäinen aiheuttaja on edelleen osittain tuntematon. Akne on ihon talirauhasten sairaus, johon vaikuttavat perinnölliset ja hormonaaliset tekijät sekä elimistön oman puolustusjärjestelmän toiminta. Aknessa talirauhasen suu eli ihohuokonen on niin ahdas, ettei tali pääse ulos. Niinpä rauhastiehyt tukkeutuu. Kun ihon normaalit bakteerit sekoittuvat taliin, talirauhanen tulehtuu ja muodostuu punoittava, joskus jopa märkivän näppylä.

Usein akne häviää murrosiän loputtua, mutta joskus finnejä ilmestyy myös kolmekymppiselle, jolla on aiemmin ollut ongelmaton iho. Silloin puhutaan aikuisiän aknesta. Sen syyt ovat yleensä hormonaalisia. Hormonimuutosten taustalla saattaa olla esimerkiksi hormonikierukka tai sopimattomat ehkäisypillerit, jotka voivat provosoida aknea. Samoin ehkäisypillereiden käytön lopettaminen saattaa laukaista aknen.

Yli viisikymppisenä puhkeavan aknen syynä taas on usein vaihdevuosien aiheuttamat hormonimuutokset. Näiden lisäksi kova stressi saattaa laukaista aknen.

Myös ilmansaasteista ja ympäristön kemikaaleista on etsitty vastausta siihen, että aikuisten naisten akne on lisääntynyt. Toistaiseksi ei ole olemassa tutkimusta, joka vahvistaisi näiden yhteyden iho-ongelmiin.

Voivatko meikit aiheuttaa aknea?

Aina kun puhutaan naisten aknesta, puhutaan siitä, voiko meikkaaminen aiheuttaa aknea.

”Ei voi”, sanoo Terttuliisa Ahokas.

”Näppylöitä saa peittää meikillä, kunhan se ei ole liian rasvaista tai öljyistä. Meikkivoiteen ja puuterin alle kannattaa laittaa kevyt perusvoide suojaamaan ihoa.”

Meikistä ei siis ole haittaa, kunhan muistaa puhdistaa ihon huolellisesti. Akne ei johdu ihon epäpuhtauksista eikä lähde pois pesemällä, mutta epäpuhtaudet voivat pahentaa sitä.

Ahokkaan mukaan ei ole olemassa tiettyjä puhdistusaineita, joita akneihosta kärsivän kannattaa käyttää. Käsikaupassa myydään rikkiä ja salisyylihappoa sisältäviä tuotteita akneiholle. Ne on yleensä tarkoitettu nuorten hyvin rasvaiselle iholle, eivätkä siksi sovi aikuiselle akneiholle.

Ahokkaan mukaan markettituote voi olla aknesta kärsivälle aivan yhtä hyvä kuin kalliin kosmetiikkamerkin puhdistusmaito. Tärkeintä on, että puhdistusaineet ovat vesiliukoisia, eivätkä kovin rasvaisia.

Vaikka puhdistaminen on tärkeää, sitäkään ei pidä tehdä liikaa. Liiallinen pesu voi kuivattaa ihoa ja pahentaa aknea. Puhdistusaineen käyttö iltaisin ja vesipesu aamuisin riittää.

Saako finnien päälle levittää kosteusvoidetta?

Akneihon kosteuttaminen on erittäin tärkeää. Jos iho on kuiva, finnit voivat ärsyyntyä entisestään. Finni-iholle ei kuitenkaan kannata levittää raskasta, rasvaista voidetta, joka estää ihoa ”hengittämästä”. Näppyläiselle iholle sopii kevyt, runsaasti vettä sisältävä kosteusvoide.

”Kun vesi imeytyy ihon soluihin, solut laajenevat, eikä iho ole niin kuiva”, Ahokas sanoo.

Iho kannattaa rasvata aamuin ja illoin.

Vaikuttaako ruokavalio akneen?

Suklaasta, rasvattomasta maidosta, hiilihydraateista ja milloin mistäkin ruoka-aineesta on etsitty syyllistä finneihin. Ruokavalion vaikutusta akneen on tutkittu paljon, mutta selkeää yhteyttä ei ole löydetty.

”Tieteen viimeistä sanaa ei kuitenkaan ole sanottu tässä ruokavalioasiassa. Akne ei johdu ravinnosta, mutta terveillä elämäntavoilla voi vaikuttaa taudin laatuun”, Ahokas sanoo.

Se kuitenkin tiedetään, että ihon kannalta pahin ruoka-aine on puhdistettu eli raffinoitu valkoinen sokeri.

”Sokeri vaikuttaa ihon tulehduksellisiin prosesseihin. Kun ihminen syö sokeria, hänen haimansa erittää insuliinia, jotta verensokeri normalisoituu. Runsas insuliinieritys voi kiihdyttää talirauhasten toimintaa”, Ahokas sanoo.

Hän suosittelee aknesta kärsiviä välttelemään nopeasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, kuten sokeria, valkoista pastaa ja vaaleaa leipää. Muuten erityisruokavalioiden noudattamiseen ei Ahokkaan mukaan ole syytä, jollei se tunnu itsestä erityisen hyvältä.

”Riittää, että syö terveellisesti suositusten mukaan. Rasva ei saa olla pelkkää voita, vaan rasvoja voi saada myös öljystä, pähkinöistä ja siemenistä. Lisäksi kannattaa syödä runsaasti kasviksia ja marjoja. Marjoissa on antioksidantteja, jotka vähentävät solujen hapettumisreaktiota ja ovat siksi hyväksi solujen toiminnalle”, Ahokas sanoo.

Onko vitamiineista tai lisäravinteista apua?

”D-vitamiini on nyt hyvin pinnalla monien vaivojen hoidossa. Aknessa ei kuitenkaan ole kyse D-vitamiinin puutteesta. Mutta jos sitä haluaa ottaa, ei siitä haittaakaan ole”, Ahokas sanoo.

Samoin on hänen mukaansa omega-3-rasvahappoja sisältävien kalaöljykapseleiden kanssa.

”Ei ole tieteellistä näyttöä, että ne auttaisivat akneen. On yksilöllistä, kokeeko ihminen, että hänelle on tällaisista hyötyä”, Ahokas sanoo.

Voiko muilla elämäntavoilla vaikuttaa akneen?

Huonoilla elämäntavoilla voi pahentaa aknea. Esimerkiksi tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa ja altistaa näin tulehduksille. Ahokkaan mukaan tupakoivalla naisella on kaksinkertainen riski saada akne. Riski kasvaa iän myötä.

Myös liian vähäinen uni voi pahentaa aknea.

Mikä on paras hoito akneen?

Huono uutinen on se, että akne on krooninen tauti ja paranee hitaasti. Hyvä uutinen on puolestaan se, että nykyään akne saadaan lähes aina hoidettua, kunhan oikea hoitomuoto löytyy. Se, mikä tepsii yhden akneen, ei auta toisella. Siksi aknen hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Jos akne on lievä, hoidoksi voi riittää paikallishoito eli huolellinen pesu ja lääkevoide. Voiteiden vaikuttavia aineita ovat esimerkiksi bentsoyyliperoksidi ja retinoidit sekä paikallinen antibiootti. Ne liuottavat talitulppaa pois ja vähentävät talin muodostumista ja bakteerikasvua. Aluksi voiteet saattavat kuivattaa ihoa, jolloin iho ärtyy, punoittaa ja kirvelee. Tätä voi helpottaa levittämällä lääkevoiteen päälle perusvoidetta.

Hoitoa aloittaessa kannattaa myös selvittää aknen mahdollista syytä esimerkiksi gynekologin kanssa. Hän voi tarvittaessa vaihtaa e-pillerit tai poistaa hormonikierukan.

Jos paikallishoidosta ei ole apua parissa kuukaudessa tai akne on paha, lääkäri määrää yleensä 4–6 kuukautta kestävän tetrasykliini-antibioottikuurin. Sen idea on vähentää ihon tulehdusta.

Jos antibiooteistakaan ei ole apua, järeämpi konsti on isotretinoiini. Se pienentää talirauhasten kokoa ja vähentää talin eritystä. Isotretinoiini on kuitenkin erittäin voimakas lääke, joka kuivattaa limakalvoja ja ihoa. Joskus sen on epäilty aiheuttavan myös masennusoireita. Ahokkaan mukaan annostusta voidaan pienentää, jos lääke aiheuttaa voimakkaita sivuvaikutuksia. Lisäksi potilaan on käytävä tutkituttamassa veren maksa- ja rasva-arvot säännöllisin väliajoin.

”Yhtä ainoaa hoitokeinoa akneen ei ole. Hoito on hyvin yksilöllistä”, Ahokas sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!