Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpäivästä pitäisi selvitä ilman kofeiinia – A-klinikan johtava ylilääkäri kertoo, milloin tulee juotua liikaa piristäviä juomia

Hyvinvointi
 

Tuleeko työpaikalla juotua liikaa kahvia tai limua? Milloin kyse on normaalista käytöstä ja milloin pitäisi hälytyskellojen soida?

A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan huoleen on aihetta, jos oma sietokyky vaikkapa kahville kasvaa niin paljon, että toivotun piristävän vaikutuksen saaminen vaatii aina vain lisää ja lisää. Silloin kahvin juomista ei Simojoen mukaan pitäisi enää lisätä vaan päin vastoin vähentää.

Toinen liikakäytön merkki on se, että piristeen poisjättäminen aiheuttaa vierotusoireita, esimerkiksi kahvin puute päänsärkyä. Lääkkeeksi ei silloinkaan sovi kahvin juomisen lisääminen vaan vähentäminen.

Kolmas hälytyskello on se, jos on päättänyt, että ei enää osta piristävää juomaa töihin ja sitten kuitenkin ostaa.

”Silloin pitää käydä itsensä kanssa keskustelu, miten näin pääsi käymään. Olenko luisumassa sitä kohti, että en pysty itse päättämään omasta toiminnastani”, Simojoki sanoo.

Vierotusoireet ovat kuitenkin merkki vasta fyysisestä riippuvuudesta.

Esimerkiksi kofeiiniriippuvuudesta pääsee Simojoen mukaan eroon, kun ajaa alas kahvinjuonnin ja kärsii muutaman päivän vieroitusoireista.

Psyykkinen riippuvuus eli addiktio on vakavampi ilmiö.

Addiktion tunnistaa siitä, että päihteestä tulee elämän keskipiste, joka syrjäyttää kaiken muun.

Siitä toipuminen vaatii paitsi sitä, että päihteen käyttö saadaan joko hallintaan tai loppumaan kokonaan, myös sitä, että käyttäjä saa psykososiaalista kuntoutusta.

Kofeiinia sisältävien virvoitusjuomien tai kahvin liikakäyttö työpaikoilla ei anna ainakaan vielä aihetta suureen huoleen, Simojoki sanoo.

”Sokeri ei nykytietämyksen mukaan aiheuta riippuvuutta eikä työpaikoilta ole juurikaan paljastettu työntekijöitä juomassa salaa kahvia tai varastelemassa työtovereitten täysiä kahvikuppeja. Sen sijaan tulisi pohtia, onko työelämä muuttunut niin stressaavaksi, että ihminen tarvitsee piristeitä tai päihteitä selvitäkseen työstään”, Simojoki sanoo.

Yle kertoo verkkosivuillaan, että puolen litran limupullosta on tullut monille suomalaisille luonteva osa työpäivää. Usein pullo sisältää kolaa tai muuta juomaa, joka sisältää kofeiinia.

Uutisen mukaan Työterveyslaitos ja A-klinikkasäätiö ovat huolissaan siitä, että kofeiinipitoisten virvoitusjuomien jatkuva kulutus eli limuholismi voi olla portti kovempien piristeiden käyttöön.

Simojoki tunnistaa riskin, mutta sitä ei hänen mukaansa pidä suurennella.

”Ylenmääräinen limsanjuonti ei tietenkään ole hyväksi kenellekään. Sen sisältämä sokeri lisää ihmisen kalorinsaantia ja yhdessä hapokkuuden kanssa haittaa hampaita. Oleellinen kysymys ei kuitenkaan ole se, siirtyvätkö limun juojat amfetamiiniin vaan se, onko työelämä muuttunut liian suorituskeskeiseksi”, Simojoki sanoo.

Esimerkiksi Amerikassa työelämän paine on hänen mukaansa johtanut siihen, että ihmiset käyttävät erilaisia lääkkeitä ja piristeitä. Niitä ei tosin käytetä niinkään päihtymyksen hakemiseen vaan pitämään yllä työtehoa ja ulospäin suuntautuvaa, myönteistä asennetta.

”Suomi ei ole saareke ja tämän tyyppistä käyttöä näkyy myös Suomessa”, Simojoki toteaa.

Tärkeämpää olisi kuitenkin Simojoen mukaan pohtia sitä, miksi ihmiset kokevat, että he eivät jaksa tehdä töitä ilman piristeitä. Onko työelämä liian suorituskeskeistä, nukkuvatko ihmiset liian vähän, viekö some liikaa aikaa?

Ylen mukaan työpaikoilla puhutaan usein vain alkoholista ja unohdetaan niin sanotut uuden sukupolven riippuvuudet, kuten holtiton kolajuomien nauttiminen ja erilaiset piristeet. Jutun mukaan alkoholin käyttö voi nuoremmilla olla jopa jäämässä taka-alalle.

Siitä on kuitenkin Simojoen mukaan vielä liian aikaista puhua:

”On totta, että nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt. THL:n selvitys kertoo kuitenkin, että se ei ole pysyvää. Kun nuoret aikuistuvat, heidän alkoholinkäyttönsä saattaa olla jopa rajumpaa kuin vanhempien sukupolvien.”

Simojoki huomauttaa lisäksi, että kaikki piristeiden käyttö ei ole ongelmakäyttöä eikä ongelmakäyttö ole aina riippuvuutta.

Huoli on kuitenkin olemassa: ”Mitä suurempi osa nuorista kokeilee piristeitä tai päihteitä, sitä suurempi on myös niiden osuus, joille käytöstä tulee ongelma tai jotka siirtyvät yhä kovempiin aineisiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!