Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikö flunssa äänen? Yskänlääke ja kuuma juoma auttavat, mutta kaikkia teelajeja ja hapanta mehua ei kannata juoda

Hyvinvointi
 
Antti Aimo-Koivisto
Runsaan äänenkäytön seurauksena äänihuulet voivat värähdellä jopa miljoona kertaa vuorokauden aikana. Tämä on hurja rasitus tulehtuneille äänihuulille.
Runsaan äänenkäytön seurauksena äänihuulet voivat värähdellä jopa miljoona kertaa vuorokauden aikana. Tämä on hurja rasitus tulehtuneille äänihuulille. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Flunssa saa äänen käheäksi ja puhumisesta tulee tavallista vaivalloisempaa: ääntä ei voi voimistaa ja pitkään puhuminen tuntuu työläältä. Syynä tähän on yleensä se, että flunssan aikana ylähengitysteiden ja siinä samalla äänihuulten limakalvot ovat tulehtuneet. Yskä lisää käheyttä entisestään, sillä voimakas yskiminen on kova rasitus äänihuulille. Jos äänihuulet turpoavat paljon, ääni saattaa hävitä kokonaan.

Foniatrian erikoislääkäri Eeva Sala suosittelee suojaamaan flunssan ja köhimisen käheyttämää ääntä yskänärsytystä hillitsevällä yskänlääkkeellä. Se vähentää äänihuuliin kohdistuvaa mekaanista rasitusta.

Kaikkein paras lääke käheytyneeseen ääneen on vähentää puhumista ja puheen volyymia. Runsaan äänenkäytön seurauksena äänihuulet voivat nimittäin värähdellä jopa miljoona kertaa vuorokauden aikana. Tämä on hurja rasitus tulehtuneille äänihuulille.

”Kovalla äänellä puhuminen rasittaa äänihuulia. Siksi ei kannata puhua ulkona, melussa tai ryhmille. Täydelliseen hiljaisuuteen ei silti tarvitse ryhtyä. Myöskään kuiskailu ei ole suositeltavaa, sillä kuiskatessa kurkunpää rutistuu kiinni ja ilmavirta joudutaan pakottamaan sen välistä”, Sala sanoo.

Tulehtuneita äänihuulia voi helliä lämpimällä juomalla. Kun juomaa nauttii ryystäen, se höyrystyy suussa ja höyry kulkeutuu hengitysteihin.

”Tällöin lima irtoaa paremmin ja äänihuulten värähtely helpottuu. Myös höyryhengittäminen ajaa saman asian”, Sala sanoo.

Käheästä äänestä kärsiville suositellaan usein happamia mehuja. Salan mukaan sellaisten juominen ei ole hyvä idea. Happamat mehut voivat nimittäin lisätä vatsahappojen nousua kurkunpäähän, ja tämä taas lisää tulehdusta. Samasta syystä kuumaksi juomaksi eivät kelpaa kahvi ja kofeiinipitoinen tee. Vatsahappojen nousua aiheuttavat myös esimerkiksi rasvainen ruoka, suklaa ja energiajuomat.

Kuumien juomien ja höyryhengittämisen lisäksi lämmin suihku ja saunan kosteat löylyt voivat Salan mukaan tehdä hyvää äänihuulille. Sen sijaan kylmä pakkasilma ja kuiva sisäilma ärsyttävät yskää ja sitä kautta myös äänihuulia.

Äänen käheytymisestä syytetään usein flunssaa, mutta välillä käheytyminen syy löytyy muualta. Se saattaa johtua äänihuulikyhmyistä, polyypeista, kystistä tai osittaisesta äänihuulten halvauksesta.

”Kolme ensimmäistä aiheutuvat yleensä runsaasta ja voimakkaasta äänen käytöstä. Halvaus taas liittyy virusinfektioon”, Sala sanoo.

Jos ääni on käheänä yli kaksi viikkoa, on Salan mukaan syytä kääntyä erikoislääkärin puoleen ja selvittää, mistä käheys johtuu.

”Äänihuulikyhmyt paranevat levolla. Polyyppi ja kysta vaativat leikkaushoidon. Halvaukset lähtevät yleensä itsestään pois viikkojen tai kuukausien aikana”, Sala sanoo.

Jos haluaa säästellä ääntään, Sala neuvoo välttämään kovaan ääneen puhumista. Avuksi voi tarvittaessa ottaa vaikka mikrofonin. Äänihuulten kuormitusta voi vähentää myös puhumalla suoraan eteenpäin ja istumalla tai seisomalla ryhdikkäästi.

”Kun puhuu eteenpäin, kurkunpää liikkuu luontevasti ja rennosti”, Sala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!