Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnellisuus ei vaikutakaan terveyteen, väittää tutkimus

Hyvinvointi
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Onnellisuus ei välttämättä pidennä ikää, väittää tuore tutkimus.
Onnellisuus ei välttämättä pidennä ikää, väittää tuore tutkimus. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Onnelliset ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään.

Vai ovatko sittenkään? Lääketiedejulkaisu Lancetissa tällä viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan onnellisuudella ei ole suoraa yhteyttä kuolleisuuteen.

”Hyviä uutisia pahantuulisille”, kommentoi tutkimusryhmässä mukana ollut Oxfordin yliopiston professri Sir Richard Peto The New York Timesille.

Peto ja kumppanit halusivat tutkia pitääkö todella paikkansa, että stressi ja murhe aiheuttavat sairauksia.

Tutkimusaineisto koostui yli 700000 iältään 55–63-vuotiaasta brittinaisesta, jotka olivat osallistuneet The Million Women Study -tutkimushankkeeseen vuosina 1996–2001. Naisille lähetettiin kyselylomake, jossa heitä pyydettiin kertomaan sairauksistaan. Lisäksi he saivat arvioida terveyttään, onnellisuuttaan, stressiään, hallinnantunnetta ja sitä, tunsivatko itsensä rentoutuneiksi.

Osallistujien sairaalakäyntejä ja kuolleisuutta seurattiin kymmenen vuoden ajan. Lopulta tutkijat vertasivat itsensä onnettomiksi ja onnellisiksi luokitelleiden naisten kuolleisuutta.

Erityisen kiinnostuneita tutkijat olivat niistä naisista, jotka raportoivat olevansa terveitä, joilla ei ollut taustalla vakavaa sairautta ja jotka kertoivat silti olevansa onnettomia. Kymmenen vuoden seuranta-aikana heidän kuolleisuutensa ei ollut sen korkeampi kuin niiden naisten, jotka kertoivat olevansa onnellisia.

Lancetissa julkaistun tutkimuksen tekijät uskovat, että aiemmissa, onnellisuuden ja terveyden yhteyden havainneissa tutkimuksissa on sekoitettu syy ja seuraus. On ajateltu, että murhe sairastuttaa ihmisiä vaikka asia onkin toisin päin: ihmisistä tulee onnettomia, kun he sairastuvat. Tuoreen tutkimuksen tekijät huomauttavat kuitenkin, että vaikka murhe ei vaikuttaisi suoraan terveyteen, se voi tehdä niin mutkan kautta. Kun ihminen on onneton, se saattaa lisätä alkoholin kulutustaan tai muita epäterveellisiä tai jopa vaarallisia elämäntapoja.

Vaikka tutkimuksen suuri osallistujamäärä tekee sen havainnoista kiinnostavia, tuloksia on kritisoitu muun muassa siitä, että tutkittavia ei ole valittu satunnaisotannalla vaan he ovat itse ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi. Toinen kritiikin kohde on ollut se, että murheen ja onnellisuuden määritteleminen ei ole yksinkertaista ja siksi naisten tekemä oma arvio ei välttämättä ole luotettava.

Tutkijat korostavatkin, että aihe vaatii lisätutkimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!