Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen joulu ilman lapsia on raastavin

Ensi viikolla tuhannet äidit ja isät viettävät joulua ilman lapsiaan, kun on toisen vanhemman vuoro.

Hyvinvointi
 
Laura Grönqvist
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

”Ihmisellä, joka saa olla lastensa kanssa jokaisen joulun, ei ole käsitystä miten arvokkaalta yhteinen jouluaatto tuntuu meille”, sanoi ystäväni, joka viettää vain joka toisen joulun lastensa kanssa.

Yksi eron vaikeimmista asioista on lomien ja juhlapyhien jaottelu niihin, jotka vietetään lasten kanssa ja ilman lapsia. Hehkutetun perheidyllin vuoksi etenkin jouluun liittyy toiveita ja paineita onnellisesta yhdessäolosta.

Joulun merkitys muuttuu täysin jälkikasvun myötä. Ensin on oma lapsuus ja joulun ihmeet. Sen jälkeen 10 tai 20 vuotta levotonta joulunviettoaikaa, jolloin ei ole omaa perhettä tai perinteitä, mutta juhla-ateriat vanhempienkin kanssa tuntuvat oudoilta. Noina jouluina lennetään kuuman rantahiekan maihin ja keksitään kaveriporukalla kapinallisia juhlintatapoja.

Sitten syntyy ensimmäinen lapsi, ja se luo raamit koko joululle. Vauva kerää porukan yhteen kuin kapaloitu Jeesus. Siitä eteenpäin lapsiperheen tai koko suvun joulunvietto pyörii piparimurujen ja legopakettien ympärillä.

Erossa yhteinen joulu perinteineen lysähtää hetkessä kasaan. Kaikki on kehiteltävä uudestaan nollasta.

Moni viettää jouluja yksin. Yhtäkkiä yksin jääneelle äidille tai isälle se voi olla musertavaa. Kipeimpänä hetkenä ei auta vaikka kuinka vakuuttelisi itselleen, että aatto ei ole sen kummempi päivä kuin muutkaan.

Kun me erosimme lapseni isän kanssa, vietimme vielä monta joulua yhdessä. Poika sai olla kummankin vanhemman kanssa ja me saimme jakaa hänen riemunsa. Ratkaisu oli tärkeä lapsen kannalta, mutta ehkä vielä tärkeämpi meille vanhemmille.

Kysyin eronneilta kavereiltani miten he selviävät lapsettomista jouluistaan. Sain tunteikkaita vastauksia, mutta yksikään niistä ei ollut pelkästään surullinen. Jokainen on kehittänyt tapansa selvitä.

Ensimmäinen joulu ilman lapsia on raastavin, kun pinnassa on vielä paljon muitakin pettymyksiä. Seuraavalla kerralla on jo vähän helpompaa. Koska muita vaihtoehtoja ei ole, ikävä kääntyy vähitellen pärjäämiseksi.

Jotkut keksivät selviytymisstrategiansa nopeasti, toiset tarvitsevat enemmän aikaa toipua muutoksesta. Jossain vaiheessa sitä vain huomaa, että kaikesta lapsiin liittyvästä vuorottelusta on tullut osa elämää.

Lapsijoulun tilalle alkaa löytyä jopa hyviä kakkosvaihtoehtoja, kuten joulureissu Barcelonaan tai sinkkujen aattoateria. Joku käpertyy tarkoituksella omaan rauhaansa; urheilee, lukee ja lepää. Uusi kumppani pelastaa yksinäisyydeltä, vaikka lapsia on ikävä.

Lapsettomissa jouluissa vaikeaa voi olla myös muiden kohtaaminen, totuuden kertominen. Uteliaiden sukulaisten keskellä on tuskaista olla yhtäkkiä sinkkuna ja vieläpä ilman lapsia. Kaverini koki nöyryyttävänä, että joutui palaamaan jouluna yksin lapsuudenkotiinsa, kuin takaisin lapsen rooliin.

”Joulu on perhejuhla ja ajatus ilman lapsia joulua viettävästä äidistä tuntuu kaikista kauhean säälittävältä.”

Toinen eronnut äiti halusi olla yksin, mutta ei onnistunut. ”Vanhempani eivät antaneet minun viettää joulua yksin, vaikka kerran yritin. Olisin hakenut yhden henkilön herkut Stockalta, sytyttänyt kynttilöitä, katsonut lempileffan ja tehnyt just sitä mitä itse haluan.”

Yksin jäävän isän tai äidin pitää jaksaa iloita myös joulusta, joka vietetään toisen vanhemman luona. Lasten vuoksi on vaikka vähän teeskenneltävä. Lapsen ei kuulu murehtia yksin jäävästä vanhemmastaan.

Joulunviettoa voi myös venyttää ja improvisoida. Ei se ole niin justiinsa minä päivänä kinkku paistetaan. ”Aion suunnitella lasten kanssa yhdessä, mitä uusia ja vanhoja perinteitä toteutetaan jo ennen joulua ja sitten tapaninpäivänä, kun he palaavat isältään”, suunnittelee kaverini, jolla on edessään ensimmäinen joulu yksin.

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin lapsista. Heillä asiat tuppaavat olemaan juuri niin hyvin kuin aikuiset ne rakentavat – parhaassa tapauksessa kaksi kivaa joulua äidin ja isän luona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!