Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkyykö peilissä joka aamu silmäpussit? Älä hiero silmiä, nuku vatsallaan tai syö suolaista ruokaa, neuvoo lääkäri

Hyvinvointi
 

Pullottaako silmiesi alla puolikuun malliset kellukkeet? Silmäpussit ovat viheliäinen kiusa, sillä kun silmänalusen ohut iho pääsee venymään, se ei enää palaudu kunnolla.

Alaluomien pussit johtuvat useimmiten nesteturvotuksesta tai silmäkuopasta pullistuvasta rasvasta. Luisessa silmäkuopassa on nimittäin rasvaa, jonka tehtävä on suojella silmää. Jos luomen tukikudos heikkenee, rasva pääsee pullistumaan alaluomen puolelle silmäpussiksi. Tukirakennetta heikentää ikääntyminen, mutta myös runsas silmien hierominen.

Toinen, yleisempi syy silmäpusseille on nesteen kertyminen luomille. Sitä aiheuttaa suolainen ruoka, joka kerää nestettä elimistöön. Vaikka suola turvottaa koko kehoa, turvotus näkyy erityisesti silmien ympärillä, jossa iho on huomattavasti ohuempaa kuin muualla. Siksi se myös venyy ja rypistyy herkemmin. Jokainen pizzan tai juustolautasen aiheuttama turvotus siis venyttelee silmäpusseja uusiin mittoihin.

”Liiallisella suolakuormalla saa hankittua itselleen silmäpussit ikään katsomatta”, sanoo Husin silmäklinikan ylilääkäri Marita Uusitalo.

Erityisen herkästi luomet turpoavat, jos nukkuu vatsallaan. Kyljellään nukkuvalla taas saattaa turvota enemmän se puoli, joka on alaspäin kohti tyynyä.

”Jos silmänluomet turpoavat kerran, kaksi tai viisikin kertaa, se ei nuorella ihmisellä ole vielä haitaksi, sillä kudos on elastista ja palautuu. Mutta mitä useammin silmänympärysiho turpoaa ja mitä iäkkäämpi ihminen on kyseessä, sen herkemmin hänelle jää pysyvät pussit. Tämä johtuu siitä, että ikääntyessä joustavuus vähenee ja iho kuivuu ja venyy helpommin”, Uusitalo sanoo.

Kun iho on kerran venynyt pusseiksi, niihin ei auta muu kuin kirurgia tai kemialliset- ja laserpintahoidot. Ennakkoon alaluomien ihoa ei voi kiristellä, sillä se voi pahimmillaan estää silmää sulkeutumasta.

Mutta voiko silmäpussien muodostumista ehkäistä ennakkoon?

Uusitalon mukaan paras keino on vältellä suolaisia ruokia, noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja käsitellä luomien ihoa mahdollisimman hellävaraisesti. Liian voimakas koskettelu voi pussien lisäksi aiheuttaa silmäluomien virheasentoja.

”Silmämeikki kannattaa poistaa hellävaraisesti, ja jos laittaa silmätippoja, luomia ei saisi venyttää. Kutisevia silmiä ei pidä hangata, vaan poistaa kutinan syy vaikkapa tipoilla”, Uusitalo sanoo.

Jos aamulla silmien alla kuitenkin pullottaa pussit, turvotuksen häviämistä voi nopeuttaa esimerkiksi kylmäpussin, kylmien lusikoiden tai vaikkapa viileiden kurkkuviipaleiden avulla. Myös silmänympärysvoiteista voi olla välillisesti apua.

Voide ei kiristä ihoa tai laske silmäpusseja, mutta se auttaa kosteuttamaan ihoa ja lisää kudosten kimmoisuutta.”

Uusitalon mukaan myös tupakoinnin lopettamisesta on apua. Hän on vastaanotollaan huomannut, että tupakoivilla on muita useammin pussit silmien alla.

”Liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni sekä hellävarainen silmäluomien käsittely auttavat ehkäisemään silmäpusseja. Näihin voimme itse vaikuttaa. Riippuu kuitenkin myös geeneistä, missä iässä silmäpussit saa”, Uusitalo sanoo.

Jos silmäluomien turvotus on jatkuvaa ja voimakasta, kannattaa käydä lääkärissä.

Joskus turvotuksen syynä saattaakin olla esimerkiksi kilpirauhassairaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!