Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hammaslangan käyttö on tehotonta – asiantuntija neuvoo, miten hammasvälit tulee puhdistaa

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen
Pelkkä hammasharja ei riitä hampaiden puhdistamiseen. Hammasvälit voi puhdistaa hammastikulla, langalla tai väliharjalla.
Pelkkä hammasharja ei riitä hampaiden puhdistamiseen. Hammasvälit voi puhdistaa hammastikulla, langalla tai väliharjalla. Kuva: Kimmo Taskinen

Moni osaa jo taiteilla hammaslangan kanssa hammasvälinsä puhtaaksi. Mutta onko nimenomaan hammaslanka paras väline? Entä kuinka usein välit pitäisi puhdistaa, jotta hampaat pysyisivät kunnossa? Parodontologian professori Eija Könönen Turun yliopistosta vastaa kysymyksiin.

Kuinka usein hammasvälit tulisi puhdistaa?

”Suositus on, että kerran päivässä. Siihen ei ole virallista ohjetta, pitäisikö se tehdä aamulla vai illalla. Myöskään siihen ei ole suositusta, pitäisikö ensin harjata hampaat ja sitten puhdistaa välit vai tehdä toisinpäin. Itse puhdistan ensin välit ja sitten harjaan hampaat.”

Miksi hammasvälit pitää puhdistaa?

”Pelkällä hampaiden harjaamisella ei saa poistettua plakkia eli bakteeripeitteitä kaikilta hammaspinnoilta. Plakki aiheuttaa ientulehdusta, hampaiden reikiintymistä ja hampaan kiinnityskudossairautta eli parodontiittia.”

Eräälle potilaalle hammaslääkäri oli sanonut, että jos hammasvälejä ei puhdista vähintään joka toinen päivä, sillä ei ole mitään merkitystä. Pitääkö tämä paikkansa?

”Puhdistamisen pitäisi kuulua päivittäiseen rutiiniin, mutta ei voi sanoa, että olisi täysin turhaa tehdä se vain muutaman kerran viikossa. Jos kuitenkin puhdistaa hyvin satunnaisesti, sillä ei enää ole suun tulehdustilanteen tai hampaiden kannalta suurta merkitystä.”

Millä välineellä hammasvälit tulisi puhdistaa?

”Välineitä on kolmenlaisia: hammastikku, hammaslanka ja hammasväliharja, joka muistuttaa pientä pulloharjaa. Yhdysvalloissa käytetään paljon hammaslankaa, mutta tutkimusten mukaan lankauksen teho on huono. Tehokkain väline on väliharja. Väliharja puhdistaa enemmän kuin vain pinnan, jota hankaa: se puhdistaa koko alueen hampaan ympäriltä, koska harjakset yltävät laajalle, myös ikään kuin nurkan taakse.

Eurooppalaisten parodontologiyhdistysten liitto EFP on tutkimuksiin perustuen suositellut, että hammasvälit puhdistettaisiin väliharjalla. Hammaslankaa olisi hyvä käyttää ainoastaan ahtaisiin väleihin, joihin väliharja ei mene.”

Miten väliharjaa tulisi käyttää?

”Väliharja vedetään kerran hampaiden väliin: sitä ei siis oteta pois ja tökätä takaisin. Kun harja on hampaiden välissä, sillä sahataan edestakaisin viisi kuusi kertaa. Hyvä kohta on hiukan hampaiden keskikohdasta kohti ikeniä. Näin harjakset puhdistavat mahdollisimman laajalta alueelta.”

Jos haluaa väliharjan sijaan käyttää hammaslankaa, onko se huono juttu?

”Jos väliharja tuntuu ihan kamalalta, on parempi käyttää lankaa ennemmin kuin olla puhdistamatta välejä kokonaan.

On kuitenkin hyvä huomioida, että väliharjoja on erilaisia ja erikokoisia. Voi siis olla, että harja tuntuu ikävältä, koska se on liian suuri omiin hampaanväleihin.

Tarkoitus ei ole kuitenkaan mennä markettiin, ostella erilaisia ja testaten etsiä itselleen parasta välinettä. Sen sijaan hammaslääkärin tai suuhygienistin tulisi arvioida, mikä on kullekin sopivin koko. Heidän myös tulisi opettaa, miten väliharjaa käytetään.

Joissain tapauksissa samalla ihmisellä voi olla käyttöä sekä väliharjalle että hammaslangalle. Lankaa käytetään silloin niissä väleissä, joihin väliharja ei mahdu.”

Onko väliharja kertakäyttöinen?

”Ei, niitä voi samalla tavalla huuhtaista vesihanan alla kuin hammasharjojakin. Vasta kun harjakset alkavat kääntyä tai kihartua, puhdistusteho heikkenee.”

Voiko hammasvälit puhdistaa väärin?

”Liian kovakourainen ei pidä olla. Väliharjaa ei pidä tunkea hampaiden väliin väkisin tai langata niin, että lanka napsahtaa ikeneen. Ikenen pehmytkudos voi vaurioitua.”

Pitäisikö jo lasten puhdistaa hammasvälit?

”Ei yleensä, sen voi aloittaa teini-iässä. Kuitenkin jos lapsella on ientulehdusta, lankaus pari kertaa viikossa on tarpeen. Nuorten kannattaa aloittaa hammasvälien puhdistaminen langalla, koska heillä on ahtaat välit.”

Pitäisikö hammasvälien puhdistus lopettaa, jos ikenistä alkaa vuotaa verta?

”Ei, päinvastoin. Verenvuoto kertoo, että siinä kohdassa on tulehdus ja puhdistus pitäisi tehdä tavallistakin useammin. Jos verenvuoto ei lopu parin viikon sisällä, on paras mennä hammaslääkäriin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!