Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Terveyshaitat kasaantuvat joillekin maahanmuuttajaryhmille – yli 10 vuotta Suomessa asuneet työllistyvät yhtä hyvin kuin kantaväestö

Laajassa maahanmuuttajien hyvinvointia kartoittaneessa tutkimuksessa selvisi, että terveysongelmia on erityisesti Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevilla naisilla.

Hyvinvointi
 
Timo Heikkala
Suomen kielen opettelu ja muu opiskelu on avainasemassa maahanmuuttajien työllistymisessä.
Suomen kielen opettelu ja muu opiskelu on avainasemassa maahanmuuttajien työllistymisessä. Kuva: Timo Heikkala

Suomessa asui vuonna 2014 noin 320 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä. Se on jo lähes kuusi prosenttia väestöstä. Maahanmuuttajien määrä on noussut nopeasti: vuonna 1990 maahanmuuttajien määrä koko väestöstä oli vajaan prosentin.

Torstaina julkistettiin raportti Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi Suomessa, jossa selvitetään ensimmäistä kertaa laajasti 15–64-vuotiaiden maahanmuuttajien terveyttä, kielitaitoa, koulutusta ja työllistymistä.

Tilastokeskuksen pääjohtajan Marjo Bruunin mukaan aikaisemmin olisi ollut vaikea tehdä vastaavanlaista tutkimusta, koska eri maista muuttaneiden ihmisten määrät olivat pieniä.

Raportin mukaan ulkomaalaistaustaiset kokevat terveytensä ja elämänlaatunsa hyväksi, mutta terveysongelmat kasautuvat tiettyihin ryhmiin.

Eniten ongelmia on Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevilla naisilla.

”Ylipaino on yksi terveysriski näistä maista tulevilla naisilla. Lapsia hankitaan nuorina, ja synnytysten jälkeen kilot alkavat karttua. Myös liikunta on vähäistä verrattuna suomalaisiin tai muualta tuleviin naisiin”, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen sanoo.

Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta muuttaneet naiset pitivät työkykyään huonompana kuin muualta tulleet naiset. Joka neljäs tähän ryhmään kuuluva nainen kokee jonkin terveysongelman rajoittavan elämäänsä ja lähes yhtä moni arvioi olevansa osittain tai kokonaan työkyvytön.

Myös mielenterveysongelmat vaivaavat tämän ryhmän naisia.

”Monet ovat tulleet Suomeen pakolaisina. Heillä on masennusta. Monella on taustalla väkivaltaa tai kokemuksia sodasta entisessä kotimaassa, mikä aiheuttaa traumoja”, THL:n tutkimuspäällikkö Anu Castaneda sanoo.

Hänen mukaansa tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että ulkomaalaistaustaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttö ei täysin vastaa heidän tarpeitaan etenkään mielenterveyspalveluiden osalta.

Tutkimus toi esille myös myönteisiä terveysasioita.

Ulkomaalaistaustaiset käyttävät vähemmän alkoholia kuin kantasuomalainen väestö. Kokonaan alkoholista kieltäytyi 31 prosenttia ulkomaalaistaustaisista, kun koko väestön kohdalla luku on kaksitoista prosenttia.

Sen sijaan tupakointi on yleisempää ulkomaalaistaustaisilla miehillä. Etenkin Virosta, Venäjältä, Aasian maista, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevat miehet sauhuttelevat enemmän (30–42 prosenttia tupakoi) kuin Suomen koko miesväestö (19 prosenttia tupakoi).

Työllistymisestä uusi raportti kertoo, että pitkään Suomessa asuneet ulkomaalaistaustaiset työllistyvät hyvin. Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneiden työllisyys on lähellä kantaväestön työllisyysastetta.

Kun katsotaan kaikkia Suomeen muuttaneita, ero on suurempi. Vuonna 2014 20–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste oli kymmenen prosenttia alhaisempi kuin kantaväestön. Maahanmuuttajista 64 prosenttia oli töissä, kantasuomalaisten luku oli 74 prosenttia.

Parhaiten ovat työllistyneet korkeasti koulutetut maahanmuuttajat Virosta, EU- ja Efta-maista sekä Pohjois-Amerikasta. Kielitaito ja opiskelu auttavat työpaikan saannissa. Työpaikka löytyy paremmin, jos suomen kielen taito on edistyneellä tasolla.

Vaikein työllisyystilanne on pakolaisina Suomeen muuttaneilla. Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneista pakolaistaustaisista vain joka toinen oli töissä vuonna 2014.

Hitainta työllistyminen on ulkomaalaistaustaisilla naisilla, joiden työllistymistä vaikeuttaa perheen perustaminen.

Parhaiten ulkomaalaistaustaiset saavat töitä palvelualoilta tai myyntitöistä. Korkeasti koulutettuja ulkomaalaistaustaisia työllistävät asiantuntijatehtävät.

Erikoistutkija Hanna Sutelan mukaan yksi ongelma työllistymisessä on heikko koulutus. Ilman koulutusta on vaikea saada Suomessa töitä. Ulkomaalaistaustaisissa pelkän peruskoulutuksen saaneita on paljon enemmän kuin suomalaistaustaisissa.

Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi Suomessa 2014 -tutkimuksessa olivat mukana Työterveyslaitos, Kotouttamisrahasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Tilastokeskus.

Korjaus 18. joulukuuta klo 20:24: Suomessa asui vuonna 2014 noin 320 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä, ei 230 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!