Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa esiintyy yhä riisitautia – näin ravitset luut lujiksi

Luuston heikkoutta aiheuttavaa riisitautia esiintyy yhä Suomessa. Onneksi luita voi myös vahvistaa. Näistä ruuista ja liikuntalajeista luustosi nauttii.

Hyvinvointi
 
Helena Hietaniemi
Aleksi Tuomola
Maito ja maitovalmisteet ovat hyväksi luustolle.
Maito ja maitovalmisteet ovat hyväksi luustolle. Kuva: Aleksi Tuomola
Fakta

Luiden lempiruuat

Päivittäinen kalsiumin tarve täyttyy, kun yhdistelet 3–4 näitä elintarvikkeita:

 2 dl maitoa tai piimää

 2 dl maustamatonta maitorahkaa

 4 dl raejuustoa

 3–4 viipaletta kypsytettyä juustoa

 3 rkl sulatejuustoa

 160 g kirjolohta

 3–4 kpl silakkaa ruotoineen

 reilu 1 dl manteleita

 6 dl mustaherukoita

 3 kuorittua appelsiinia

 reilu 5 dl tuoretta pinaattia

Lähde: Maito ja terveys -sivusto

Luusto on nälkäisempää kuin ehkä tulemme ajatelleeksi. Se on kuormitusta ja ruokkimista vaativaa elävää kudosta, joka sisältää soluja, verisuonia ja hermoja. Kun isket kyynärpääsi pöydän reunaan, huomaat, että luu tuntee myös kipua.

Luusto elää koko ajan, sillä vanhaa luuta hajoaa ja uutta syntyy tilalle.

Luun uudismuodostuksen vuoksi tarvitsemme ravinnosta päivittäin ennen muuta kalsiumia – ja välttämättä myös D-vitamiinia sekä proteiinia, jotka auttavat kalsiumin imeytymään suolistossa ja kiinnittymään luustoon.

Millainen siis on luiden suosikkiruokavalio?

”Se, mikä on hyväksi sydämen terveydelle, on hyväksi myös luustolle: monipuolinen kasvisvoittoinen sekaruokavalio, joka sisältää runsaasti ravintoaineita, mutta vain sopivasti energiaa”, ravitsemustieteen dosentti Heli Viljakainen linjaa.

Luustolle hyvä ruokavalio koostuu siis hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja juureksista, täysjyväviljasta sekä maidosta ja maitovalmisteista. Kun siihen kuuluu myös kalaa ja munia, luusto saa sen mitä tarvitsee.

 

Liikaa kalsiumia? Tuskin

Kalsium antaa luustolle sen vahvuuden. Luissamme meillä on kalsiumpankki, sillä 99 prosenttia kehon kalsiumista on luustossa. Luuston lisäksi kalsiumia tarvitaan muun muassa sydämen normaaliin toimintaan ja elimistön nestetasapainon säätelyyn.

Jos kalsiumin saanti ruoasta on niukkaa, elimistö ottaa puuttuvan kalsiumin luustosta.

”Kalsiumin tarve on suurimmillaan kasvuiässä, jolloin pituuskasvu vaatii energiaa ja ravinteita. Silloin se myös imeytyy suolistosta luustoon parhaiten ja kasvattaa luumassaa”, lasten endokrinologian professori, luututkija Outi Mäkitie sanoo.

Lapsuudessa kasvatetulla luumassalla on ratkaiseva merkitys. Liian vähäinen kalsiumin saanti voi näkyä vuosikymmenten kuluttua luiden haurastumisena.

”Siksi maitoa välttävien murrosikäisten on tärkeää saada kalsiuminsa kalkkivalmisteista”, Mäkitie sanoo.

Terveen aikuisen tulisi saada kalsiumia keskimäärin 800 milligrammaa päivässä. Raskaus ja imetys sekä kiivas kasvukausi 10–17-vuotiaana lisäävät tarvetta sadalla milligrammalla. Iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee, joten yli 70-vuotiaille suositellaan kalsiumlisää.

”Liian pieni määrä eli aikuisella alle 600 milligrammaa päivässä altistaa luiden haurastumiselle ja liian suuri määrä, yli 2500 milligrammaa päivässä, rasittaa turhaan munuaisia, kun elimistö poistaa ylimääräisen kalkin virtsaan”, Heli Viljakainen sanoo.

Outi Mäkitie lisää, että liika kalsium voi kertyä myös pehmytkudoksiin, jolloin se lisää esimerkiksi valtimokovettumataudin riskiä. Kalsiumin liikasaanti lienee kuitenkin harvinaista. Siihen tulisi juoda kaksi litraa maitoa päivässä ja lasillinen piimää päälle.

 

Kuusi desiä maitotuotteita

Mistä kalsiumia sitten saa riittävästi? Ainakin maidosta: desissä tavallista maitoa on 120 milligrammaa kalsiumia. Maidoissa, joihin on lisätty kalsiumia, sitä on 180 milligrammaa.

Kuusi desiä nestemäisiä maitovalmisteita eli maitoa, piimää tai jogurttia ja 2–3 viipaletta juustoa riittää turvaamaan terveen aikuisen päivittäisen kalsiumin tarpeen. Alakouluikäinen saa kuudesta desistä maitotuotteita 90 prosenttia tarvitsemastaan kalsiumista. Samalla täyttyy lähes 40 prosenttia päivittäisestä proteiinin tarpeesta.

Muita hyviä kalsiumin lähteitä ovat pähkinät, siemenet, soijapapu ja tofu. Niistä on kuitenkin vaikea koota päivittäistä tarvetta vastaavaa määrää.

”Myös sitrushedelmät, herukka, tyrni ja ruusunmarja, tummanvihreät lehtivihannekset ja täysjyväviljatuotteet ovat varteenotettavia kalsiumin lähteitä, mikäli niitä käyttää puoli kiloa päivässä”, Heli Viljakainen lisää.

Maitoallergisille ja kasvissyöjille Viljakainen ja Mäkitie suosittelevat kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita. Niitä ovat soija-, kaura-, riisi- ja mantelijuomat, kalsiumvesi ja -mehu sekä soijajogurtit ja -vanukkaat.

 

D-vitamiini estää riisitaudin

Kalsiumista ei voi puhua mainitsematta samalla D-vitamiinia. Se on välttämätöntä kalsiumin imeytymiselle.

”Lapsille D-vitamiinin puute aiheuttaa riisitautia, joka ei ole kadonnut Suomesta kokonaan vieläkään”, Outi Mäkitie kertoo.

Riisitauti aiheuttaa lapsen luuston pehmenemistä ja voi saada esimerkiksi jalkojen luut kasvamaan vinoon. Mäkitie on osallistunut maailmanlaajuiseen asiantuntijaryhmään, joka pian julkaistavassa julkilausumassaan esittää, miten lasten riisitautia voidaan ehkäistä.

”Koululaisten parissa tehdyssä tutkimuksessa havaitsimme, että mitä matalampi oli veren D-vitamiinitaso, sitä matalampi oli luuston mineraalitiheys.”

Lapsilla viivästynyt pituuskasvu ja toistuvat murtumat ovat yhteydessä liian vähäiseen kalkin ja D-vitamiinin saantiin, Mäkitie kertoo. Aikuisilla ja iäkkäillä D-vitamiinin puutos aiheuttaa lihasheikkoutta ja altistaa kaatumisille.

D-vitamiinin tarve alkaa, kun vauva on kaksiviikkoinen. Kaksi ensimmäistä vuotta lapsi tarvitsee päivittäin 10 mikrogramman D-vitamiinitipat. Kaksivuotiaasta 18-vuotiaaksi D-vitamiinilisää tulisi käyttää 7,5 mikrogrammaa ravinnon lisänä.

Kaikki eivät kuitenkaan käytä vitamiinilisää, joskin käyttö ilahduttavasti lisääntynyt, Mäkitie sanoo.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan aikuisten on mahdollista saavuttaa tavoitetaso ilman vitamiinilisää D-vitaminoitujen maitotuotteiden ja ravintorasvojen ansiosta. Suositus on aikuisilla 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa päivässä.

Parhaita D-vitamiinin lähteitä ravinnosta ovat kala, kananmuna sekä D-vitaminoidut maitotuotteet. Yksi desi maitoa sisältää yhden mikrogramman D-vitamiinia. Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Jos ei käytä D-vitaminoituja tuotteita tai syö kalaa, suositellaan 18–74 -vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana eli loka-maaliskuussa.

 

Proteiinia palkokasveista

Proteiinilla kasvatamme ennen kaikkea lihaksia.

”Mutta jos lihakset surkastuvat, luustokin haurastuu. Luuston tärkein proteiini on kollageeni, joka antaa luustolle kimmoisuuden”, Outi Mäkitie sanoo.

Proteiini edistää kalsiumin imeytymistä ja D-vitamiinin muuntumista aktiiviseen muotoon elimistössä. Proteiinia tulisi saada 1–1,4 grammaa painokiloa kohti päivässä. Niinpä 60-kiloinen tarvitsee 60–84 grammaa ja 80-kiloinen 80–112 grammaa proteiinia päivässä. Tarve kasvaa runsaan liikunnan ja ikääntymisen seurauksena.

Liha on vanhastaan katsottu hyväksi proteiinin lähteeksi. Uusimmissa ravitsemussuosituksissa kuitenkin rajoitetaan punaisen lihan syöntiä.

”Luustotutkimusten mukaan kasvikunnan proteiinit, esimerkiksi palkokasvit ja viljatuotteet, ovat parempia kuin lihan proteiinit”, Heli Viljakainen sanoo.

Maito, soija ja kananmuna ovat hänen mukaansa laadukkaimpien proteiinien lähteitä, sillä ne sisältävät useimpia välttämättömiä aminohappoja.

”On näyttöä, että maidon proteiinit pilkkoutuessaan ohutsuolessa lisäävät samalla myös kalsiumin imeytymistä.”

Proteiinin liikasaanti kuormittaa niin ikään munuaisia, koska elimistö poistaa ylimääräisen typen virtsaan.

 

Kiertoja ja tärähdyksiä

Turvaanko siis luustoni terveyden, kun syön riittävästi kalsium-, D-vitamiini- ja proteiinipitoista ruokaa joka päivä enkä tupakoi?

”Tuo on hyvä nyrkkisääntö. Käytännössä moni muukin seikka vaikuttaa”, Outi Mäkitie sanoo. Niitä ovat perintötekijät, sairaudet, ravitsemuksen määrä, sukupuoli, ikä, kehon koostumus ja elintavat.

Luustoa kuormittavaa liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kahdesti viikossa. Parasta on liikunta, johon kuuluu iskuja, nopeita kiertoja, vääntöjä ja tärähdyksiä: maila- ja pallopelit, tanssi, kuntosaliliikunta, reipas kävely ja juoksu. Ne kehittävät myös lihasvoimaa, tasapainoa, ketteryyttä ja liikkumisvarmuutta ja siten ehkäisevät luunmurtumia.

Ne, joille hypyt eivät sovi, voivat kehittää lihaskuntoaan painojen tai kuminauhan tehostuksella. Luu vahvistuu parhaiten, kun liikkeet tehdään nopeasti riittävän raskailla vastuksilla.

Iäkkäiden liikkumisvarmuutta kehittävät voimistelu, kävely, hiihto, tanssi, sauva-, porras- ja maastokävely sekä kuntosaliharjoittelu. Ne ehkäisevät myös osteoporoottisia murtumia.

 

Rasvaakin tarvitaan

Alipaino ja aliravitsemus heikentävät luustoa. Silloin ei riitä, vaikka söisi pillereinä ja ravintolisinä suositellun määrän kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia. Kun ihminen syystä tai toisesta syö kovin vähän, on erityisen tärkeää se, mitä syö.

”Jos vanhus ei pysty syömään kuin yhden kaurapuuroannoksen päivässä, hän tarvitsee elintarvikkeen, jonka ravintoainekoostumusta on täydennetty”, Viljakainen sanoo.

Päinvastoin kuin on luultu, myös ylipaino saattaa olla riski luille.

”Lihavuus on merkki huonosta ravitsemuksesta. Lihavilla on murtumia enemmän kuin normaalipainoisilla”, Outi Mäkitie kertoo.

Syy voi olla se, että kalsiumin ja D-vitamiinin saanti jää ylipainoisella riittämättömäksi. Rasvaliukoisuutensa vuoksi D-vitamiinia katoaa rasvakudokseen, eikä siitä ole hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!