Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa, onko tipattomasta tammikuusta hyötyä sinulle

Ylilääkäri Pekka Salmela suosittelee tipatonta tammikuuta myös yksittäisten saunakaljojen ja viinilasillisten nauttijoille.

Hyvinvointi
 
Tuomas Marttila
A-klinikan ylilääkäri Pekka Salmela sanoo, että yhdestä päivittäisestä juomasta on harvalle haittaa. Silti yksittäisten viinilasillisten naukkailukin on hyödyllistä laittaa välillä tauolle.
A-klinikan ylilääkäri Pekka Salmela sanoo, että yhdestä päivittäisestä juomasta on harvalle haittaa. Silti yksittäisten viinilasillisten naukkailukin on hyödyllistä laittaa välillä tauolle. Kuva: Tuomas Marttila

Tuliko joulukuussa nautittua alkoholia tavallista enemmän? Tai oletko ajatellut, että pieni tauko alkoholinkäytössä voisi tehdä hyvää?

Tipaton tammikuu sopii myös niille, jotka eivät ole alkoholin ongelmakäyttäjiä. Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikalta kertoo, millä tavalla.

Terveytesi kohenee.

Tipaton tammikuu parantaa terveyttä niilläkin, jotka eivät juo paljon. Maksa joutuu aina tekemään töitä, kun veressä on alkoholia. Tipattomalla maksa saa lepoa.

Alkoholittomuus tekee koko kehosta toimintakykyisemmän. Elimistö puhdistuu, aineenvaihdunta paranee ja verenpaine laskee.

Pienten alkoholimäärien sanotaan olevan jopa hyväksi terveydelle, mutta Salmela suosittelee silti tipatonta tammikuuta myös yksittäisten saunakaljojen tai viinilasillisten nauttijoille.

Nukut paremmin.

Kun ei käytä alkoholia, uni ei häiriinny. Unen laatu paranee, eikä päivisin väsytä niin pahasti. Virkeämpi olotila tekee mielenkin virkeämmäksi.

Saatat saada vastauksia terveyspulmiisi.

Ihmisillä on usein selittämättömiä vaivoja, esimerkiksi vatsakipua, pääsärkyä, yöhikoilua tai jalkojen nykimistä. Tipattomalla nämä vaivat saattavat yllättäen kadota eli niillä on ollut jokin yhteys alkoholinkäyttöön.

Havahdut juomatapoihisi.

Tipattomuuden hyvä puoli on, että silloin alkaa miettiä juomistaan. Tipattomalla saattaa esimerkiksi ymmärtää, että käyttääkin alkoholia runsaammin kuin on ajatellut. Myös sen saattaa huomata, että oma juominen on rutiininomaista: sen ajattelee kuuluvan vaikkapa jääkiekkopelin seuraamiseen. Kun alkoholi on pannassa, voi oppia, että pelin seuraaminen sujuu myös ilman juomaa.

Vapaudut uskomuksistasi.

Olen sosiaalinen vain kun juon. Alkoholia juodessa on porukalla hauskempaa. Viikonloppu alkaa vasta siitä, kun saa lasin viiniä.

Ihmisillä on monia uskomuksia, jotka liittyvät alkoholiin. Kun on tipattomalla, joutuu kyseenalaistamaan niitä – ja saattaa huomata, että onkin olemassa sosiaalisuutta, hauskuutta ja rentoutumista myös selvin päin.

Saat itseluottamusta.

Kun pystyy pitämään päätöksensä mukaisesti tipattoman tammikuun, huomaa, että kykenee tekemään elämässään muutoksia. Siitä tulee hallinnan tunne, mikä nostaa myös itseluottamusta.

Vuorovaikutus paranee.

Esimerkiksi perheeseen tai parisuhteeseen vaikuttaa todennäköisesti positiivisesti, jos alkoholin kanssa läträtään vähemmän. Perheelle ja parisuhteelle on myös enemmän aikaa, kun sitä ei kulu juomiseen ja krapulassa olemiseen.

Keksit elämyksellisiä asioita elämääsi.

Ihminen haluaa toisinaan lomaa itsestään – se kai on yksi syy siihen, miksi alkoholia juodaan. Kun alkoholi ei ole tuomassa elämyksiä, pitää keksiä muita tapoja. Näin saattaa löytää uusia harrastuksia tai uusia puolia itsestään.

Tammikuu on hyvä ajankohta.

Suomessa joutuu helposti selittelemään, miksi ei juo. Osin siitä syystä tammikuu on hyvä hetki pitää tipatonta: selittelemään joutuu vähemmän.

Sinänsä sillä ei ole väliä, milloin pitää tipatonta. Juominen olisi kuitenkin hyvä laittaa toisinaan tauolle, jotta elimistö saa levätä.

Alkoholinkäyttö voi vähentyä muutenkin.

Jos tipattoman tammikuun jälkeen tuplaa juomisen helmikuussa, kärsii todennäköisesti alkoholiongelmasta. Toisaalta olo voi olla kuukauden jälkeen niin hyvä ja energinen, että haluaa muutenkin vähentää alkoholinkäyttöään.

Kannattaisiko sinun pitää tipaton tammikuu? Testaa ja selvitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!