Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin juoksusta tulee tapa

Onko uudenvuodenlupauksesi lenkkeilyn aloittaminen? Näillä ohjeilla pidät päätöksestä kiinni – ja ehkä jopa hurahdat lajiin.

Hyvinvointi
 
Rio Gandara
Kuva: Rio Gandara

Juokse Aikaa, älä kilometrejä. Aloittelijasta viiden kilometrin lenkki tuntuu pitkältä – kymmenestä puhumattakaan. Älä aluksi mieti kilometrejä, vaan keskity aikaan.

Ensimmäisten lenkkien hyvä kesto on 20 minuuttia, ja lenkki voi sisältää juoksun lisäksi kävelyä. Voit esimerkiksi juosta ja kävellä reippaasti vuorotellen viisi minuuttia.

Tee lenkki kahden ensimmäisen viikon aikana kahdesti ja vakiinnuta sen jälkeen kolmen lenkin viikkorytmi. Pidennä lenkkiä viidellä minuutilla viikossa, kunnes pääset 40–60 minuuttiin.

Panosta kenkiin. Hyvät juoksukengät ovat tärkeät, sillä huonoilla kengillä saat rasitusvammoja ja jalat kipeytyvät. Pyydä apua asiantuntevalta urheiluliikkeen myyjältä.

Jos et halua investoida talvijuoksukenkiin, osta lenkkareihin irtonastat.

Aseta tavoitteita fiksusti. Ota vuositavoite, jonka saavuttaminen tuntuu kaukaiselta: esimerkiksi puolimaraton tai se, että ensi kesänä 15 kilometrin lenkki sujuu osana treenirutiinia.

Mieti tavoitteita myös kullekin kuukaudelle. Ensimmäisen kuukauden tavoite voi olla esimerkiksi se, että jaksat juosta puoli tuntia yhtäjaksoisesti, ja että se tuntuu mukavalta. Viikkotavoite tarkoittaa, että mietit etukäteen, milloin juokset.

Voit olla aamulenkkeilijä, tai sitten et. Kokeile lenkkeilyä eri vuorokauden aikoina, niin löydät itsellesi sopivimman rytmin.

Pyri juoksemaan ainakin vapaapäivinä lenkki päivänvalossa. Silloin on paljon helpompi tajuta, miksi juoksijat hehkuttavat tätä lajia.

Muista kehonhuolto. Verryttele ennen lenkkiä ja sen jälkeen. Venyttele lihaksia, mutta tee myös liikkuvuusharjoittelua ja muuta kehonhuoltoa.

Kukaan ei ole kokenut juoksuflow’ta heti. Juokseminen tuntuu monista aluksi takkuiselta. Jatka silti juoksemista. Kun muutaman viikon jälkeen huomaat jaksavasi tutun reitin läpi paremmin, saat onnistumisen kokemuksen. Siitä on enää lyhyt matka siihen, että juoksuun hurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!