Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työikäisten kuolleisuus on vähentynyt Suomessa rajusti – Asiantuntijat: Tupakkavalistus ja ruokaöljyt purevat

Hyvinvointi
 
Nuoria tupakoimassa vuonna 1959. Kun sodan jälkeen 60 prosenttia miehistä poltti, nyt miehistä enää 17 prosenttia polttaa. Naisissa luku on 12 prosenttia, ja nuorista yhä harvempi alkaa polttaa. Ilmiö vähentää olennaisesti keuhkosyöpiä.
Nuoria tupakoimassa vuonna 1959. Kun sodan jälkeen 60 prosenttia miehistä poltti, nyt miehistä enää 17 prosenttia polttaa. Naisissa luku on 12 prosenttia, ja nuorista yhä harvempi alkaa polttaa. Ilmiö vähentää olennaisesti keuhkosyöpiä.

Tilastokeskus kertoi keskiviikkona, että työikäisten eli 15–64-vuotiaiden suomalaisten kuolleisuus on kymmenessä vuodessa vähentynyt peräti neljänneksellä.

Muutos on huomattava, vahvistaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) pääjohtaja Juhani Eskola.

Pekka Elomaa
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola

Eskola kertoo itse viime aikoina julistaneensa sitä, että väestön terveydentila on viime aikoina parantunut niin toimintakyvyn kuin terveiden elinvuosien osalta.

Tilastokeskuksen mukaan kuolleisuus on vähentynyt eniten verenkiertoelinten sairauksissa ja tapaturmissa.

”Sydän- ja verisuonisairaudet ovat olleet vähenemässä jo pitkään”, Eskola kertoo.

Syinä ovat parantuneet elämäntavat ja kehittynyt verenpainesairauksien hoito. ”Ja tupakoinnin vähentämistä on pitkään saarnattu ja se näyttää purevan.”

Suurin yksittäinen kuolinsyy on yhä syöpäkasvaimet, mutta niidenkin osalta tilastokäyrä lähtee vuonna 2011 jyrkkään laskuun.

Eikö syöpään enää kuolla vanhaan malliin?

”Siinäkin pitäisi katsoa mitkä [syöpäkuolemat] ovat laskussa”, Eskola vastaa.

Hänen mukaansa syövästä toipuminen on osin parantuneen diagnostiikan ja osin parantuneen hoidon ansiota.

”Esimerkiksi miesten tavallisimmassa eturauhassyövässä diagnostiikka on selvästi kehittynyt, naisilla taas rintasyöpähoidon taso parantunut”, Eskola selittää. Keuhkosyöpien väheneminen taas johtuu tupakoinnin vähenemisestä, hän lisää.

THL:n terveysosaston johtaja Erkki Vartiaista Tilastokeskuksen tuoreet tiedot työikäisten kuolleisuuden jyrkästä laskusta eivät pidemmän historiallisen tarkastelun valossa yllätä.

”Työikäisten, erityisesti miesten, kuolleisuus oli korkea 1960-luvun lopulla, siitä kuolleisuus on alentunut noin 85 prosenttia”, professori Vartiainen vertaa.

Milla Takala
THL:n terveysosaston johtaja, professori Erkki Vartiainen
THL:n terveysosaston johtaja, professori Erkki Vartiainen

Vartiaisen mukaan suurin selittäjä kuolleisuuden vähenemiseen viimeisten 30 vuoden aikana on väestön kolesterolitason lasku.

”Ennen kansa söi perusrasvana voita, nyt ovat tulleet erilaiset öljyt. Se on se tärkein asia.”

Ruokavalion muutos on alentanut kolesterolitasoa 20 prosenttia. Tämä puolestaan alentaa myös kuolleisuutta, koska sairastaminen vähenee.

Vartiainen kehuu myös suomalaista elintarviketeollisuutta, joka on muuttanut perusruokia terveellisimmiksi.

JUKKA LEHTINEN
Terveellinen ruokavalio on yksi tärkeimpiä syitä suomalaisten työikäisen väestön kuolleisuuden vähenemiseen.
Terveellinen ruokavalio on yksi tärkeimpiä syitä suomalaisten työikäisen väestön kuolleisuuden vähenemiseen.

Suolan käytön väheneminen on puolestaan vaikuttanut merkittävästi aivohalvausten ja sydänsairauksien määriin.

Mutta etenkään tupakoinnin vähenemisen vaikutuksia ei pidä väheksyä.

”Heti sodan jälkeen 60 prosenttia miehistä poltti, nyt ollaan 17 prosentin hujakoilla. Naisten tupakointikin on kääntynyt laskuun, ollaan noin 12 prosentin hujakoilla.”

Lisäksi nykyisin nuoret aloittavat tupakoinnin yhä harvemmin. ”Se auttaa pitkälle.”

Suomalaisten omilla käytösmuutoksillakin on ollut suuri vaikutus. Esimerkiksi siirtymä voista terveellisimpiin öljyihin on käynyt monelta vaivatta, Vartiainen kehuu.

Myös Suomen kansan 1970-luvulta alkanut lihomiskehitys on aikuisilla viimeisten 5–10 vuo den aikana pysähtynyt. Tämän ansiosta kakkostypin diabetes on pysähtynyt ja mahdollisesti kääntynyt laskuun.

Tilastokeskuksen mukaan jopa itsemurhien määrä vähentynyt neljänneksellä.

Vartiaisen mukaan osaltaan tästä voitaneen kiittää emeritusprofessori Jouko Lönqvistin THL:ssa johtamaa itsemurhien ehkäisyprojektia, jossa havaittiin, että tärkein syy itsemurhiin on depressio.

”Sen hoitoon ja aikaiseen havaitsemiseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Se vaikutti, enää ei vähätellä eikä myöskään liioitella.”

”Kovin harva, joka ei ole syvästi depressiivinen, tekee itsemurhan.”

Työikäisten miesten yleisin kuolinsyy on yhä alkoholi.

Alkoholin käyttöön voitaisiin Vartiaisen mukaan vaikuttaa lähinnä saatavuudella ja hinnalla, ja sen tiedetään aiheuttavan vuosittain miljardiluokan kustannukset yhteiskunnalle.

”Mutta kyse on arvovalintatyyppisestä asiasta suomalaisessa politiikassa.”

Kansainvälisesti vertaillen Suomi pärjää poikkeuksellisen hyvin työtapaturmien ja liikennekuolemien vähenemisvertailuissa, Vartiainen kertoo.

THL:n arvioiden mukaan työikäisten kuolleisuuden väheneminen saattaa jatkua vuoteen 2025 asti samaa vauhtia kuin menneenä kymmenenä vuonna, jos väestön terveyskäyttäytyminen etenee yhä ”suotuisaan suuntaan”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!