Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko meikki pilata ihon tai pahentaa aknea? Ihotautien erikoislääkäri vastaa kymmeneen kysymykseen

Ihotautien erikoislääkäri kertoo, pitääkö meikki pestä pois ennen kuntoilua ja olisiko tarpeen pitää meikittömiä päiviä.

Hyvinvointi
 

Vaikuttaako meikkivoiteen ja puuterin käyttö siihen, tuleeko ihosta näppyläinen, kuiva tai ryppyinen? Entä kuinka nuorena voi alkaa meikata – ja pitäisikö kuntoilemaan mennä aina ilman meikkiä?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen vastaa kysymyksiin meikistä ja ihosta.

Voiko meikki pilata ihon?

”Sellaisesta ei ole olemassa tutkimustuloksia. Meikki voi kuitenkin pahentaa jo olemassa olevia ihosairauksia, kuten atooppista ihoa, aknea, ruusufinniä ja couperosaa.

Jos siis on akne tai rasvainen ihotyyppi ja käyttää liian rasvaisia meikkituotteita, iho saattaa näppylöityä tai akne pahentua. Toisaalta jos on atooppinen iho ja käyttää kuivattavia akneihon sarjoja, iho kuivuu entisestään ja atooppinen iho alkaa kukkia.

Yleisohje on, että kannattaa tarkkailla ihon viestejä. Mikä tuntuu hyvältä, yleensä on hyvä ihollekin. Mikä tuntuu pahalta, sitä kannattaa välttää.”

Jos meikki voi pahentaa aknea, atopiaa tai muuta ihosairautta, pitäisikö niistä kärsivien olla meikkaamatta?

”Moni ihosairas kysyy, millä peitän tämän sairauden. Ennemmin pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että hoidetaan sairaus pois. Sen jälkeen meikki ei ole peittämistä varten vaan sitä, että korostetaan parhaita puolia.

Nykyään on esimerkiksi atooppiselle iholle hyviä lääkevoiteita. Jotta oikeat löydetään, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Myös akneen on hyviä lääkkeitä.

Joskus äidit kyselevät, voivatko heidän aknesta kärsivät teinityttärensä meikata. En ole kieltänyt, eikä sellaista tutkimustulosta ole, että ihotautipotilas ei voisi käyttää meikkiä.”

Jos on kärsinyt vaikkapa aknesta ja parantunut siitä, voiko meikki herättää taudin henkiin?

”Aknen perimmäinen syy on tuntematon. Siihen on nykyään hyvät lääkkeet ja hoito, mutta sitä ei tiedetä, miksi se juuri tietyille ihmisille tulee. Ihminen kuitenkin on kokonaisuus, ja akne on monen asian summa. Harvoin pelkällä meikillä saa aknea tulemaan.”

Kannattaisiko jokaisen meikkiä käyttävän pitää joskus meikittömiä päiviä?

”Ei ole olemassa sellaisia ohjeita, että kannattaa pitää vaikka kaksi meikitöntä päivää viikossa. Meikata voi niin usein, kun mukavalta tuntuu.”

Jos toinen meikkaa päivittäin ja toinen ei koskaan, näkyykö se jossain vaiheessa heidän ihonsa kunnossa?

”Jos puhutaan ripsiväristä, huulipunasta ja kulmakynästä, tuskin. Jos taas puhutaan puuterista ja meikkivoiteesta, sillä voi olla merkitystä. Monissa meikkivoiteissa ja puutereissa nimittäin on aurinkosuoja – ja aurinko vaikuttaa eniten siihen, kenen iho alkaa näyttää ikääntyneeltä. Toki tupakka ja perintötekijät vaikuttavat myös.

Jos meikkaava ja meikkiä käyttämätön ovat ilman aurinkosuojausta yhtä paljon auringossa, meikkiä käyttänyt altistuu vähemmän haitallisille uv-säteille. Nekin meikkituotteet, joissa ei ole suojakerrointa, antavat fyysistä suojaa aurinkoa vastaan: ne ovat vähän kuin vaate.

Meikkituotteiden suojakerroin tosin on alhainen, joten pelkästään ne eivät riitä kunnolliseen auringolta suojautumiseen.”

Kuinka nuorena voi alkaa meikata?

”Ihon kunnon kannalta sillä ei ole merkitystä. Nuorten kannattaa kuitenkin suosia meikkejä, jotka ovat illalla pestävissä pois: ei siis kestotuotteita. Nuoren iho on herkkä eli tarkasti kannattaa seurata, mikä sopii iholle ja mikä ei. Vanhemman on järkevää pitää huolta myös siitä, että nuori puhdistaa meikit pois.”

Pitäisikö kuntoilemaan mennä meikittä, jotta hikinen meikkivoide ei pilaa ihoa?

”Ei se ihon kuntoon vaikuttaa, pikemminkin vain näyttää suttuiselta. Hiki pyyhkii meikin pois – mistä tosin aiheutuu omat ongelmansa kuntoilun kannalta. Painovoima vie asioita alaspäin, joten meikkivoide valuu helposti silmiin.”

Onko sillä merkitystä, käyttääkö kalliita tai halpoja meikkejä? Tai sillä, ovatko ne luonnonmukaisia vai eivät?

”Tärkeintä on käyttää sitä, joka sopii omalle iholle. Olipa halpa, kallis, luomu tai ei-luomu, tuotetta ei pidä käyttää, jos on sille allerginen. Allergia oireilee yleensä kutinana, punoituksena, kihelmöintinä tai muuten epämukavana tunteena.

Esiin kannattaa nostaa esimerkiksi metyyli-isotiatsolinoni. Se on kosmetiikassa käytettävä säilöntäaine, jolle allergisoituminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosina. Jos vaikkapa shampoo kutittaa päähankaa, kannattaa katsoa, onko siinä metyyli-isotiatsolinonia ja vaihtaa sellaiseen, jossa sitä ei ole.”

Meikit neuvotaan aina puhdistamaan huolella pois. Voiko ihoaan kuitenkin puhdistaa liikaa?

”Kyllä sellaista näkee, että jotkut puunaavat ihoaan monta kertaa päivässä. Lopulta iho on hoidettu niin kuivaksi, että se on jo ongelma. Jos pesee liian usein käyttäen kuivattavaa saippuaa, pesunestettä ja voidetta, iho lopulta aivan huutaa kuivuutta.”

Pitäisikö raskaana olevien välttää meikkiä?

”Sellaiseen ei ole olemassa ohjeita. Raskauden aikana pitäisi kuitenkin välttää kosmeettisia tuotteita, joissa on A-vitamiinia tai sen johdannaisia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!