Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatsa pömpöttää monesta syystä – kaljamaha muodostuu herkemmin naisille, ja stressi voi kumota treenin vaikutukset

Pelkkä treenaaminen auttaa pullottavaan vatsaan hyvin harvoin.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Vatsa voi pullottaa monesta syystä, mutta stressinhallinta auttaa moneen niistä.
Vatsa voi pullottaa monesta syystä, mutta stressinhallinta auttaa moneen niistä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Keskivartalolihavuus ja pömpöttävä vatsa ovat yleisiä ongelmia, joiden syyt voivat piillä elämäntavoissa, geeneissä tai ruokavaliossa.

Näin vuoden alussa moni taho lupailee helppoja ratkaisuja pömpöttävään mahaan, mutta totuus on harvoin niin yksinkertainen. Henkilökohtainen valmentaja ja fysioterapeutti Ville Rapeli muistuttaa, että yksi patenttiratkaisu ei koskaan toimi kaikille.

”Lähes kaikki vatsan pullottaminen johtuu jostain aineenvaihdunnallisesta syystä, johon pelkällä lihasharjoittelulla ei voi vaikuttaa.”

Pääasiassa pullottava vatsa voi johtua kahdesta eri syystä: turvotuksesta tai keskivartalolihavuudesta. Turvotuksen tunnistaa siitä, että maha näyttää huomattavasti litteältä aamuisin.

Mitä syitä pulleaan vatsaan sitten on?

Stressi

Stressimaha liittyy autonomisen hermoston toimintaan. Kun stressihormonit ovat koholla, keho varastoi rasvaa herkemmin. Siksi moni maha tasoittuisi, jos stressitekijöitä pystyisi kartoittamaan ja vähentämään. Jos stressitaso on korkealla, edes oikea ruokavalio tai treenaaminen eivät välttämättä auta. Laihduttaminen voi pahimmassa tapauksessa kutistaa lihakset, mutta maha pysyy.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mukaan stressitasoa voi jonkin verran alentaa oikealla syömisellä.

”Säännöllinen ruokailu, kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen sekä hyvät rasvat auttavat.”

Alkoholi

Vaikka söisi terveellisesti, alkoholi voi vaikuttaa mahaan yllättävän paljon. Turun Terveystalon ylilääkäri Joni Suomi kertoo, että alkoholi muuttaa rasvan jakautumista etenkin naisilla. Se näkyy hoikkina raajoina ja runsaana vatsana. Miesten kaljamaha taas näyttää siltä, kuin olisi niellyt rantapallon.

”Erittäin runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa nesteen kertymistä vatsaan, mutta silloin puhutaan jo kirroosista.”

Leena Putkosen mukaan alkoholilla on radikaali vaikutus suomalaisten mahoihin.

”Siitä tulee paitsi ylimääräistä energiaa, myös nestepöhöä.”

Geenit ja hormonit

Keskivartalolihavuus on periytyvää. Siihen ei silti pidä suhtautua ristinä, jota ei saa pois harteiltaan. Leena Putkonen huomauttaa, että geneettinen taipumus on vain taipumus.

”Melkein kaikilla suomalaisilla on taipumus lihavuuteen, mutta kaikki eivät silti ole lihavia. Taipumuksen ei kannata antaa vaikuttaa elämäntapavalintoihin.”

Sukupuolihormonitkin tekevät osansa: miehillä aktiivista lihaskudosta on enemmän, joten he tarvitsevat ja kuluttavat energiaa enemmän. Naisilla rasva kertyy yleensä varhaisemmassa iässä, mutta se asettuu Joni Suomen mukaan tasaisesemmin eri puolille vartaloa.

Oma lukunsa on kuukautiskiertoon liittyvä vatsan turvotus, jonka naiset yleensä myös tunnistavat hyvin.

Ryhti

Ville Rapelin mukaan huono ryhti ja etenkin alaselän notko voivat saada hoikankin näyttämään pullealta. Selkä painuu notkolle, kun lantiokorin asento on virheellinen. Siihen ja ryhtiin voi vaikuttaa oikeita lihaksia harjoittamalla. Pelkkä tiukka vatsalihastreeni ei kuitenkaan ole oikotie onneen.

”Selkä ja pakarat voivat olla yllättävän isossa asemassa. Tukea pitää olla tarpeeksi.”

Rapeli havainnollistaa tuen merkitystä ihmiskehon palikoin: pää, rintakehä, keskivartalo, lantio ja jalat. Kaikkien palikoiden pitäisi olla päällekkäin. Jos ne eivät ole, tuessa on ongelmia.

Erkaantuneet vatsalihakset

Raskauden jälkeen noin puolilla naisista on vatsalihasten erkaantuma. Se on hiljalleen syntynyt repeämä, jonka havaitsee tehdessään vatsalihasliikkeitä. Jos sormi mahtuu vatsalihasten väliin navan yläpuolelle, lihakset saattavat olla erkaantuneet. Silloin lankuksi kutsuttavan vatsalihasliikkeen tekeminen vain pahentaa ongelmaa.

”Ammattilaiset osaavat neuvoa harjoituksia, joilla erkaantumaa saa kurottua kasaan”, Rapeli sanoo.

Ruokavalio

Terveellinen ruokavalio on litteän vatsan perusedellytys. Liian suolainen ruoka turvottaa, liika sokeri kerryttää rasvaa, ja epäsäännöllinen ruokarytmi edesauttaa sortumista epäterveellisiin valintoihin.

Esimerkiksi gluteenia kannattaa harvoin syyttää pulleasta vatsasta.

”Yleensä gluteenin vaikutukset sekoitetaan huonosti imeytyviin hiilihydraattiyhdisteisiin. Niiden vaikutus tunnetaan, ja sitä voidaan ehkäistä FODMAP-ruokavaliolla. Gluteeniyliherkkyyteen liittyy usein muitakin oireita, kuten ihottumaa”, Leena Putkonen selventää.

Terveydelliset syyt

Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ärtyneen suolen oireyhtymä voivat kaikki aiheuttaa vatsan turvotusta. Ne on myös helposti diagnosoitavissa.

Myös kilpirauhasen vajaatoiminta lihottaa, mutta se on harvinainen vaiva. Lääkäriin kannattaa mennä, jos kokee poikkeuksellisen pitkiä tai rajuja vatsakipuja tai oksentelee. Joni Suomen mukaan vakavista sairauksista kertoo usein poikkeuksellinen laihtuminen, ei niinkään pullea vatsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!