Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti ikääntyy sitä hitaammin, mitä enemmän lapsia hänellä on

Hyvinvointi
 
MVPhotos
Tutkimuksen kohteena oli 75 Guatemalassa elävää, Maya-kansoihin kuuluvaa naista, joita seurattiin vuosien 2000–2013 ajan. Kuvan naiset ja lapset eivät kuuluneet tutkittaviin.
Tutkimuksen kohteena oli 75 Guatemalassa elävää, Maya-kansoihin kuuluvaa naista, joita seurattiin vuosien 2000–2013 ajan. Kuvan naiset ja lapset eivät kuuluneet tutkittaviin. Kuva: MVPhotos

Mitä enemmän lapsia naisella on, sitä hitaammin hän ikääntyy, kertoo yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä julkaistu kanadalaistutkimus, josta kertoo Medical News Today.

Tutkimus on MNT:n mukaan käänteentekevä. Useimmat eläinkokeisiin perustuvat tutkimukset ovat sen mukaan tukeneet teoriaa, että lasten saaminen nopeuttaa ikääntymistä.

Uusi tutkimus osoittaa kuitenkin, että monilapsisilla äideillä on pidemmät telomeerit kuin niillä, joilla lapsia on vähemmän.

Telomeeri on kromosomin päässä esiintyvä DNA-jakso, joka suojelee kromosomin sisältämää geneettistä informaatiota.

Aina kun solut jakaantuvat, telomeeri lyhenee. Lopulta niistä tulee niin lyhyitä, että ne eivät enää suojele kromosomeja. Telomeerien lyhenemisen uskotaan olevan yhteydessä vanhenemiseen ja syöpien syntyyn.

Lasten synnyttäminen kuitenkin hidastaa solujen ikääntymistä, kertoo kanadalaisen Simon Fraserin yliopiston tutkimus.

Sen kohteena oli 75 Guatemalassa elävää, Maya-kansoihin kuuluvaa naista, joita seurattiin vuosien 2000–2013 ajan.

Tutkimuksen alussa ja lopussa heidän telomeeriensa pituus mitattiin sylkinäytteistä.

Tutkijat havaitsivat, että mitä enemmän lapsia nainen synnytti, sitä vähemmän hänen telomeerinsä lyhenivät. Jokainen syntynyt lapsi kasvatti telomeerejä 0,059 yksikön verran.

Tulokset pitivät kutinsa vielä sen jälkeen, kun tutkijat sulkivat pois muiden vaikuttavien tekijöiden, kuten naisten välisen ikäeron, heidän elintapojensa ja varallisuutensa vaikutuksen.

Syy saattaa olla estrogeenihormonissa, jota erittyy raskauden aikana tavallista enemmän. ”Estrogeeni saattaa toimia soluja suojelevana antioksidanttina”, toteaa tutkimusta vetänyt professori Pablo Nepomnaschy.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!