Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin säästät selkää lumitöissä

Lumen kolaaminen kuluttaa yhtä paljon kaloreita kuin hiihtäminen tai uinti. Hio tekniikka kuntoon, niin vältyt selkävammoilta.

Hyvinvointi
 
Terhi Liimu / HS
Kuva: Terhi Liimu / HS

Talven paras kuntosali löytyy nyt takapihalta, sillä lumityöt ovat mainiota hyötyliikuntaa. Selkäliitto kuitenkin muistuttaa, että lumitöissä on myös riskinsä. Näillä vinkeillä lumen luominen sujuu oikeaoppisesti.

1. Verryttele ennen lumitöitä. Pyörittele

käsiäsi, tee muutama askelkyykky, venyttele.

2. Valitse kola, jos voit. Kolatessa selkä pysyy suorempana kuin lapioidessa. Jos kuitenkin haluat lapioida, varmista, että lapiosi on oikean mittainen. Sen pitäisi ylettyä kainaloosi. Muista myös valita kengät, joissa on pitävät pohjat.

3. Kun kolaat lunta, pidä vatsa tiukkana. Ponnista voimaa jaloista ja keskivartalosta. Pidä hartiat ja niska rentoina. Älä ahmi liian suuria kuormia kerralla. Työnnä mieluummin pari maltillista kuormaa kuin yksi valtava.

4. Mikäli lapioit, mene tarpeeksi lähelle kinosta. Kun nostat lunta, tee se selkä suorana. Muista joustaa lonkista ja polvista ja tehdä nostotyö jalkojen lihaksilla. Tuo lumitaakka mahdollisimman lähelle vartaloasi.

5. Ole erityisen tarkkana, kun heität lumen lapiosta. Juuri se on lumenluonnin vaarallisin vaihe selällesi. Mikäli heität raskasta lumitaakkaa selkä kumarassa ja kiertyneenä, aiheutat välilevyillesi kovan paineen. Samalla välilevyn pullistuman tai repeämisen riski kasvaa.

Vältä siis selän kiertämistä, pidä lantio rentona ja anna sen liikkua olkapäiden mukana. Pyri lapioimaan molemmin puolin vartaloa, jotta lihakset kuormittuvat tasapuolisesti.

6. Muista hengittää! Tasainen hengitys tekee lumenluomisesta helpompaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!