Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Viikonlopun pitkät yöunet saattavat ehkäistä riskiä sairastua diabetekseen

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Viikonlopun pitkistä aamu-unista voi vihdoin nauttia hyvällä omalla tunnolla, ainakin jos uskoo Chicagon yliopistossa tehtyä tutkimusta, josta kertoi Medical News Today -sivusto. Tutkimuksen mukaan viikon univelkojen kuittaaminen viikonloppuna saattaa vähentää riskiä sairastua diabetekseen.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että ruokavaliolla, liikunnalla ja unella on yhteys kakkostyypin diabatekseen sairastumiseen. Laaja yhdysvaltalainen tutkimuskatsaus vuodelta 2015 kertoo, että 7–8 tunnin yöuni on diabetesta sairastavalle edullisin, kun taas sitä pidemmät tai lyhyemmät yöunet saattoivat lisätä merkittävästi sairauden oireita.

Chicagon yliopiston tutkimuksen mukaan unen puute ei ainoastaan lisää oireita niillä, joilla sairaus on diagnosoitu, vaan se myös lisää merkittävästi terveiden riskiä sairastua diabetekseen.

Tutkimuksen kohteena oli 19 tervettä, vapaaehtoista miestä. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa he saivat nukkua 8,5 tuntia neljänä yönä peräkkäin. Toisen jakson neljänä yönä unen määrä rajoitettiin 4,5 tuntiin.

Kolmannessa vaiheessa koehenkilöt saivat nukkua kahtena yönä niin pitkään, kuin unta riitti. He nukkuivatkin keskimäärin 9,7 tuntia yössä.

Tutkijat havaitsivat, että neljän vähänunisen yön jälkeen koehenkilöiden insuliiniherkkyys putosi 23 prosenttia ja heidän riskinsä sairastua diabetekseen kasvoi 16 prosenttia. Kaksien kunnon yöunien jälkeen tasot palasivat kuitenkin normaaleihin lukemiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!