Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivotutkija kannustaa aikuisia värittämään – ”Se pärjää, joka antaa aivojen palautua”

Kun mieli kuormittuu liikaa, terve ihminen alkaa käyttäytyä kuin hänellä olisi tarkkaavaisuushäiriö. Mekaaninen puuhastelu kuten värityskuvien värittäminen rentouttaa mielen.

Hyvinvointi
 
Katso, kauanko aikuisten värityskirjakuvan värittäminen kestää
Katso, kauanko aikuisten värityskirjakuvan värittäminen kestää
Loimme graafikko Piia Kedon piirtämälle oravalle värikkäämmän elämän. Toimittaja: Merituuli Saikkonen, kuvaus: Juhani Niiranen, grafiikka: Boris Stefanov, musiikki Alexander Blu - Funky Lounge Pop Song / Licensed under Creative Commons: By Attribution 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Oikeastaan jokaisen ihmisen pitäisi työpäivän jälkeen värittää värityskirjaa. Ainakin, jos aikoo pärjätä työssä ja elämässä.

Värittäminen on nimittäin ihmismielelle todella tehokas tapa palautua. Ja palautuminen on äärimmäisen tärkeä taito.

”Kuka tahansa jaksaa paahtaa töitä yhden päivän. Se pärjää, joka on seuraavana päivänä palautunut edellisen päivän urakasta”, sanoo kognitiotieteen dosentti, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Yksinkertainen fyysinen tekeminen on mielelle parasta rentoutusta. Muinoin ihmisten elämässä tällaisia hommia oli yllin kyllin: lehmien lypsämistä, tiskaamista, perunoiden kylvämistä tai vaikkapa paperipinojen järjestelyä. Niitä tehdessä ei juuri tarvinnut ajatella, ja mieli sai levätä.

”Nyky-yhteiskunta ei tarjoa tämäntyyppistä toimintaa. Siksi me etsimme sitä tietoisesti jostain.”

Nykyaika ei kannusta mieltä lepäämään. Päinvastoin odotukset aivoille ja reagointikyvylle ovat entistä suurempia.

”Työelämässä ja opinnoissa on isot vaatimukset. Missään ei ole rauhaa ajatella. Sosiaalinen media ja muut virikkeet pyrkivät kaappaamaan ihmisen tarkkaavaisuuden jatkuvasti: lue tuo, reagoi tähän, huomaa tuo. Tämäntyyppinen elämä vaatii uudenlaisia palautumiskeinoja”, Huotilainen sanoo.

Pahimmillaan ihmisen mieli rasittuu liikaa, ja hän alkaa käyttäytyä kuin hänellä olisi tarkkaavaisuushäiriö.

”Tarkkaavaisuushäiriöstä kärsivä ihminen ei osaa keskittyä mihinkään. Pienet asiat katkaisevat tekemisen: se, että ikkunan ohi lentää lintu tai jostain kuuluu ääni. Jos mielemme kuormittuu liikaa, terveetkin ihmiset alkavat käyttäytyä kuin heillä olisi tarkkaavaisuushäiriö.”

Silloin tulisi muistaa värityskirja. Tai lähteä luomaan lunta tai hakkaamaan halkoja. Mikä kenenkin mieltä parhaiten rauhoittaa.

Muistin pätkiminen, keskittymiskyvyn puute ja se, ettei pysty lukemaan pitkiä tekstejä ovat Huotilaisen mukaan merkkejä siitä, että mieli on saanut tarpeekseen. Sen pitäisi päästä lepäämään.

Mieltä elvyttävässä toiminnassa tulisi olla pieni fyysinen ulottuvuus, eikä se saisi olla liian vaikeaa. Paikallaan istuminen ei palauta mieltä yhtä hyvin kuin se, että kutoo samaan aikaan sukkaa tai värittää värityskirjaa. Helpon kaulaliinan virkkaaminen rentouttaa aivoja tehokkaammin kuin kirjoneulonta. Hiihto enemmän kuin tennis. Makaronilaatikon tekeminen enemmän kuin macaronien leipominen.

Lopulta keho alkaa seurata mieltä. Kun käsi värittää paperia, mieli rentoutuu. Syke ja hengitys hidastuvat. Ajatukset alkavat virrata uusille poluille. Tai kuten aivotutkija sen sanoo: ohjausresurssia vapautuu ja mieli assosioituu uudelleen.

Mutta mieltä ei kannata pakottaa. Siten se ei toimi. Uutta ideaa ei keksi miettimällä ankarammin. Silloin kannattaa lähteä lenkille tai kaivaa jälleen se värityskirja, tutkija neuvoo.

Pieni tekeminen auttaa myös silloin, kun haluaa oppia uutta. Mekaaninen puuhastelu nimittäin tehostaa kuulonvaraista oppimista. Tekeminen ohjaa ihmisen hyvään kuuntelutilaan, jossa oppiminen on helpompaa.

”Ylioppilaskirjoitusten kuunteluihin valmistautuva oppilas voi esimerkiksi kuunnella vieraskielistä radio-ohjelmaa. Jos samaan aikaan värittelee paperia, ottaa rennosti eikä purista mieltä, oppiminen onnistuu paremmin.”

Taideaineet ovatkin Huotilaisen mielestä suomalaisen koululaitoksen paras keksintö.

Mutta värittämiseen hänellä on yksi neuvo.

”Tarpeeksi hyvät kynät!”

Reijo Hietanen
Värittää kannattaa myös silloin, kun haluaa oppia uutta.
Värittää kannattaa myös silloin, kun haluaa oppia uutta.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!