Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy vai voide? – Asiantuntijat kertovat, miten kuivan ihon saa kuntoon

Perusvoide saattaa pahimmillaan sitoa ihon omaa kosteutta.

Hyvinvointi
 

Käsien iho ritisee rikki kuivuuttaan, poskipäitä kiristää ja selkä kutisee. Pakkaskeli ja sisäilmaa kuivattava lämmitys saavat ihon kirkumaan kuivuutta.

Perinteisten perus- ja kosteusvoiteiden sijaan yhä useammat kuivaihoiset sivelevät itseensä öljyä. Mutta mikä öljyn ja voiteen ero on, ja kummalla ihon kuivumisen saa paremmin kuriin?

Iholle siveltävän öljyn ja perusvoiteen ero on verrattavissa kasvisöljyn ja margariinin eroon, sanoo kosmetiikka-asiantuntija ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Päivi Kousa.

Öljy toimii yksin ilman lisättyjä aineita. Voiteisiin taas on lisätty muutakin.

”Kosteusvoiteissa on eniten vettä ja rasvaliukoisia aineita, kuten öljyä. Nämä kaksi eivät sekoitu toisiinsa ilman apua, joten ne on yhdistetty emulgaattorilla. Jotta voiteet säilyisivät ja olisivat levittyviä, niihin on usein lisätty säilöntäaineita ja mahdollisesti muita apuaineita”, Kousa sanoo.

Öljy ja voiteet eroavat rakenteensa lisäksi siinä, kuinka ne toimivat iholla. Öljy tekee suojaavan kalvon ihon pintakerroksiin ja estää kosteutta haihtumassa iholta. Näin ihon kuivuus ja hilseily vähenevät tilapäisesti.

Samanlaisen suojakerroksen tekevät myös paljon rasvamaisia aineita sisältävät vedettömät voiteet.

Vesipitoisiin voiteisiin on taas on usein lisätty humektantteja eli kosteutta sitovia aineita. Niiden tarkoitus on sitoa ihoon esimerkiksi suihkussa imeytynyt vesi ja näin tehdä ihosta vähemmän kuiva. Kousan mukaan joskus voi kuitenkin käydä jopa päin vastoin.

”Pahimmassa tapauksessa ne voivat sitoa kosteutta myös omasta ihosta ja johtaa ihon kuivumiseen ja rasvauskierteeseen.”

Astma- ja allergialiiton asiantuntijalääkärin Timo Vanton mukaan vertailevia tutkimuksia voiteiden ja öljyjen tehosta ei juuri ole olemassa. Siksi ei voida suoraan sanoa, että voide lisäisikin rasvaamisen tarvetta tai että öljy sopisi kuivalle iholle paremmin.

”Jopa Käypähoito-suosituksissa neuvotaan, että kannattaa kokeilla eri voiteita ja käyttää sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Kun asiasta on vähän tutkimusta, joudutaan antamaan tällaisia neuvoja”, Vanto sanoo.

Suomalaiset ovat perusvoidekansaa. Siitä Kousa ja Vanto ovat yhtä mieltä. Voiteita mainostetaan ja myydään paljon, ja sellaisetkin ihmiset käyttävät voiteita, jotka eivät niitä välttämättä tarvitsisi.

”Esimerkiksi Keski-Euroopassa ei käytetä voiteita samaan tapaan kuin meillä. Yksi syy suomalaisten voideperinteeseen on varmasti kylmä ilma ja kuivattava lämmitys sekä d-vitamiinin puute”, Timo Vanto sanoo.

Kousan mukaan sää ei yksin selitä suomalaisten perusvoideinnostusta. Hänen mielestään kyse on myös siitä, mitä ihmisille myydään.

”Joka vaivaan on oma voide ja niille tehokas markkinointi- ja myyntijärjestelmä. Esimerkiksi Norjassa ihovoiteita ei käytetä samaan tapaan kuin meillä, vaikka ilmasto on samanlainen. Siellä käytetään esimerkiksi kaura- ja kasvisöljypohjaisia tuotteita”, Kousa sanoo.

Sen, väheneekö ihon kuivuus paremmin öljyllä vai voiteella päättää siis käyttäjä itse. Öljyjä puoltaa ainakin se, että niissä ei tarvitse selata säilöntä-, hajuste- ja väriaineviidakkoa, kunhan on kurkannut purkin takaa, että öljy on luonnonöljyä, ei sekoitetta. Yleisimpiä ihonhoitoon käytettyjä öljyjä ovat kookos-, manteli-, oliivi, auringonkukka- ja jojobaöljy.

Voiteita taas puoltaa se, että ne eivät sotke samaan tapaan kuin öljyt. Muu on käyttäjän itse pääteltävissä, koska vertailevia tutkimuksia ei oikeastaan ole, sanovat Kousa ja Vanto.

”Se, että öljy on luonnon oma aine, ei automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi parempi tai ärsyttäisi vähemmän. Ärsyttäviä aineita on esimerkiksi oliiviöljyssä. Mutta myös atoopikot ja allergikot voivat kokeilla öljyjä apteekin voiteiden sijaan. Ne voivat toimia aivan yhtä hyvin”, Vanto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!