Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen, kuuntele sydäntäsi: Eteisvärinä on naiselle kaksi kertaa vaarallisempi kuin miehelle, kertoo tutkimus

Jos pulssi on epätasainen tai sykettä ei tunnu välillä lainkaan, on syytä hakeutua lääkäriin.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Sykettä voi tunnustella rannevaltimosta. Jos syke on erittäin epäsäännöllinen eikä normaalia sykettä tunne välillä lainkaan, olisi syytä hakeutua sydänfilmiin.
Sykettä voi tunnustella rannevaltimosta. Jos syke on erittäin epäsäännöllinen eikä normaalia sykettä tunne välillä lainkaan, olisi syytä hakeutua sydänfilmiin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Eteisvärinä eli flimmeri on naisille vaarallisempi kuin miehille, kertoo Oxfordin yliopiston tutkimus.

Sen mukaan eteisvärinää sairastavilla naisilla on lähes kaksi kertaa suurempi riski kuolla sydänsairauteen tai aivohalvaukseen kuin eteisvärinää sairastavilla miehillä.

Naisen kannattaakin kuunnella tarkasti sydämensä ääntä:

”Jos sydän pompsahtaa muutamia kertoja, kyse voi olla rakkaudesta. Mutta jos sydän sykkii epätahdissa tuntikausia eikä rannevaltimosta tunnista normaalia pulssiaan, pitää hakeutua lääkäriin, sanoo Hyksin kardiologian poliklinikan osastoylilääkäri Matti Viitasalo.

Nainen voi itsekin epäillä eteisvärinää, jos fyysinen suorituskyky yllättäen huononee. Jos vaikka ennen on pystynyt juoksemaan kevyesti raput ylös, mutta yhtäkkiä pitääkin pysähtyä kesken kaiken puuskuttamaan.

Lääkärille kannattaa hakeutua myös silloin, jos oma verenpainemittari ei pysty näyttämään verenpainelukemaa lainkaan.

Omaa sykettä voi myös tunnustella rannevaltimosta. Jos syke on erittäin epäsäännöllinen eikä normaalia sykettä tunne välillä lainkaan, olisi syytä hakeutua sydänfilmiin.

Tutkimuskatsaus on julkaistu arvostetussa lääketieteen aikakauslehdessä British Medical Journalissa. Aineistona oli yli neljä miljoonaa potilasta kattava tietokanta.

Tutkimuksen mukaan naisten eteisvärinä todetaan myöhemmässä vaiheessa kuin miesten eivätkä naiset saa eteisvärinään yhtä tehokasta lääkitystä kuin miehet.

Viitasaloa tulos ei yllätä.

”Oman pitkän kokemukseni perusteella tilanne on Suomessa hyvin samanlainen, vaikka tiedossani ei ole, että Suomessa olisi tehty vastaavaa selvitystä”, hän kertoo.

Eteisvärinä yleistyy yleensä iän myötä. Suomessa yli 75-vuotiaista joka kymmenennellä on eteisvärinä. Miehillä se on paljon yleisempi kuin naisilla.

”Tärkeä viesti tutkimuksessa on se, että eteisvärinä on naisille vaarallisempi. Siksi lääkärikunnan tulisi herkistyä entistä useammin epäilemään, olisiko naisen epämääräisten oireiden taustalla eteisvärinä”, Viitasalo sanoo.

Syitä naisten suurempiin riskeihin on hänen mukaansa kolme.

Ensinnäkin naisilla veren hyytymismekanismi on hormonaalisista syistä erilainen kuin miehillä.

”Eteisvärinän aikana veri jää lillumaan sydämen eteiseen. Naisilla se hyytyy helpommin eteisen sopukoihin. Kun hyytymät sitten lähtevät liikkeelle, ne saattavat joutua aivolohkoon ja aiheuttaa aivohalvauksen”, Viitasalo kertoo.

Naisilla on toisaalta myös suurempi riski saada verenvuotoja verenohennuslääkkeistä.

Toiseksi naisten sydämen johtorata myös johtaa sykettä vilkkaammin kuin miesten.

”Jos miehen sydän sykkii vajaat sata kertaa minuutissa, naisella syke saattaa olla liki kaksi sataa. Eteisvärinän aikaan sykenopeus on yleensä poikkeavan suuri. Jos ihmisellä on lisäksi sepelvaltimotauti, vaarana on, että kohtaus saa aikaan sydäninfarktin”, Viitasalo kertoo.

Jos eteisvärinää ei hoideta, nopea syke saa aikaan sen, että sydän väsyy. Eteisvärinän aiheuttama sydämen vajaatoiminta onkin Viitasalon mukaan yleisempää naisilla kuin miehillä.

Kolmas naisten eteisvärinää edesauttava tekijä ovat estrogeenihormonit. Ne vaikuttavat sydämen rytmiä sääteleviin kaliumionikanaviin. Siksi naisilla on suurempi riski saada todella vakava rytmihäiriö äkillisen rytminmuutoksen yhteydessä kuin miehillä. Eteisvärinässä sydän pysähtelee usein itsestään.

”Jos sydän laukkaa kahta sataa ja pysähtyy yks kaks, se voi käynnistää pahanlaatuisen rytmihäiriön”, Viitasalo kertoo.

Lisäksi naiset ovat vielä miehiä herkempiä eteisvärinälääkkeiden haittavaikutuksille. ”Niiden pelossa naisia usein hoidetaan vähemmän kuin miehiä”, Viitasalo sanoo.

Oxfordin tutkimuksen tulokset kannattaisikin hänen mukaansa ottaa opiksi. Lääkärikunnan tulisi ottaa eteisvärinän mahdollisuus huomioon entistä useammin, kun nainen valittaa epämääräisiä oireitaan.

”Jos sitten eteisvärinä havaitaan, siihen liittyviin sydänverisuonisairauksien riskitekijöihin kuten verenpaineeseen, lihavuuteen, diabetekseen ja korkeisiin kolesteroliarvoihin pitäisi puuttua vielä pontevammin kuin muuten”, Viitasalo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!