Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PHMB-säilöntäainetta sisältävää kosmetiikkaa myydään yhä, vaikka se on kielletty syöpäepäilyjen vuoksi – asiantuntija rauhoittelee

Hyvinvointi
 
Jaana Laitinen
Nanna Saarhelo / HS
Jotkut kosmetiikan säilöntäaineet voivat ärsyttää herkkää ihoa. PHMB-säilöntäaineen epäillään aiheuttavan syöpää.
Jotkut kosmetiikan säilöntäaineet voivat ärsyttää herkkää ihoa. PHMB-säilöntäaineen epäillään aiheuttavan syöpää. Kuva: Nanna Saarhelo / HS

Kauppojen kosmetiikkahyllyiltä löytyy edellen tuotteita, jotka sisältävät PHMB-säilöntäainetta. Aineen epäillään aiheuttavan syöpää.

PHMB:n käyttö kiellettiin EU:ssa vuoden 2015 alussa. Nyt ostajia hämmentää se, että ainetta sisältäviä tuotteitta myydään yhä.

PHMB-lyhenne tulee aineen kemiallisesta nimestä polyheksametyleenibiguanidi. Kosmetiikan aineosaluettelossa aine näkyy nimellä polyaminopropyl biguanide.

Jotkut kosmetiikan valmistajat käyttävät sitä edelleen, sillä EU:n lainsäädäntö on sekava, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista sanoo.

EU-lainsäädännössä kemiallisille aineille annetaan kaikkia jäsenmaita sitovia vaaraominaisuusluokituksia. PHMB on luokiteltu siinä kategoriaan 2. Se tarkoittaa, että aineen epäillään aiheuttavan syöpää. Luokituksen saanutta ainetta ei saa käyttää kosmetiikassa.

EU:n kosmetiikka-asetuksen sallittujen säilöntäaineiden listassa PHMB kuitenkin on edelleen mukana enimmäispitoisuudella 0,3 prosenttia.

”Tukesin näkemys on, että PHMB:tä ei saa käyttää. Tietojemme mukaan EU:n komissio valmistelee aineen kieltämistä kokonaan”, Marilla Lahtinen sanoo.

Tukes valvoo Suomessa kemikaalien käyttöä ja lainsäädännön noudattamista.

Vaikka PHMB:tä sisältävää kosmetiikkaa myydään, hysteriaan ei ole aihetta, Lahtinen rauhoittelee.

Ensimmäisenä PHMB:tä sisältävien tuotteiden myynnistä kertoi Kemikaalitutka-blogi.

”Itse en olisi aineesta huolisssani. Se on ollut pieninä pitoisuuksina sallittu aine EU:ssa kauan. Aineella on lievin syöpään liittyvä vaarallisuusluokitus.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!