Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunnan motivaatiopiikki kestää kuusi viikkoa – oletko itse lisännyt treenimäärääsi alkuvuodesta?

Hyvinvointi
 
Hannes Heikura / HS
Pump-tunnit ovat kuntosalien kestosuosikkeja.
Pump-tunnit ovat kuntosalien kestosuosikkeja. Kuva: Hannes Heikura / HS

Vuodenvaihteen jälkeen alkoi Suomen suurin ryhtiliike, kun ihmiset ryntäsivät saleille ja jumppiin. Hiljaisimpiin kuukausiin verrattuna kuntokeskuksissa on ollut tammikuussa jopa puolet enemmän kävijöitä, sanovat kuntokeskusten johtajat Sats Elixialta, Foreveriltä, Motivukselta ja Urheiluhalleilta.

Kaikki tuntuvat haluavan kuntoon nopeasti ja tehokkaasti. Niinpä erityisesti puoli tuntia kestävät tehotreenitunnit ovat täynnä joka paikassa. Supersuosittua on myös vapailla painoilla tehtävä kuntosaliharjoittelu ja oman kehon painolla treenaaminen. Tasapainoa fitness-buumille tuovat jooga ja pilates, jotka pitävät kuntokeskusten johtajien mukaan pintansa sinnikkäästi.

Mutta yksi on joukosta poissa.

”Nimittäin zumba!” sanoo Foreverin -kuntoklubien liiketoiminnan johtaja Olle Poutiainen.

”Sen suurin suosiopiikki on sulanut.”

Kuntosalien uusin trendi on se, ettei uusivuosi niinkään houkuttele paikalle uusia jäseniä, vaan se aktivoi vanhoja jäseniä.

”Ruuhka tulee siitä, että normaalisti kaksi kertaa viikossa treenavat alkavat tammikuussa treenata kolme kertaa viikossa ja kerran viikossa treenaavat alkavat harjoitella kahdesti viikossa”, sanoo Poutiainen.

”Mutta viimeistään helmikuun puolivälissä palataan vanhoihin tottumuksiin”, jatkaa Sats Elixian maajohtaja Anne Ketola.

Alkuvuonna alkanut motivaatio tuntuu nykyään kestävän hieman pidempään kuin ennen, kuntokeskusten johtajat sanovat. Joitain vuosia sitten kuntosalien kävijämäärät alkoivat laskea jo tammikuussa, mutta nyt treeni-into jatkuu helmikuulle ja kestää keskimäärin kuusi viikkoa.

Hyvin alkanut liikuntaputki katkeaa kuitenkin viimeistään hiihtolomalla. Hiihtolomalla otetaan lomaa myös salilta. Samaan ajankohtaan ajoittuu myös toinen motivaation tappaja: flunssakausi.

”Influenssakausi on todella paha liikuntaputken katkaisija. Jos makaa yhden viikon sairaana ja toisen viikon toipuu sairastelusta, on kolmantena viikkona jo huomattavasti isompi kynnys palata salille”, sanoo Foreverin Poutiainen.

Helmi-maaliskuussa saleilla on väljintä, mutta seuraava ryhtiliike odottaakin sitten jo kulman takana.

”Viimeistään huhtikuussa aletaan tavoitella bikinikuntoa”, sanoo henkilöstöpäällikkö Saara Pöyry Motivus Kuntokeskuksista.

Teetkö itse uudenvuodenlupauksia tai lisäätkö treenimäärääsi tammikuussa? Vastaa pieneen kyselyyn, jonka tulos julkaistaan Torstai-liitteessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!