Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin valitset parhaan oliiviöljyn

Hyvinvointi
 
Liisa Valonen
Kuva: Liisa Valonen

Marketeissa on hyllymetreittäin erilaisia oliiviöljyjä. Miten ostaja voi tietää, mikä on hyvä? Riittääkö, että valitsee pullon, jossa lukee ekstra-neitsytoliiviöljy?

Ei. Oliiviöljybisneksessä tapahtuu maailmalla valtavasti petoksia, ja etiketit eivät aina vastaa pullon sisältöä. Vaikka varmaa konstia laadun takaamiseksi ei ole, kokosimme neuvot, joiden avulla laadukas öljy löytyy helpommin.

Valitse läpinäkymätön pakkaus

Valo pilaa oliiviöljyn, joten kaupassa kannattaa mieluummin valita tumma pullo tai peltinen öljytölkki kuin läpinäkyvä muovi- tai lasipullo.

Suosi ekstra-neitsyttä

Varmista, että etiketissä lukee ”ekstra-neitsytoliiviöljy”, koska se on korkein oliiviöljyjen laatuluokka. Seuraava taso on neitsytoliiviöljy. Paistamiseen on syytä valita edullisempi ja neutraalimman makuinen öljy kuin vaikkapa salaatin viimeistelyyn. Viimeistelyöljyyn kannattaa satsata eniten.

Älä osta halvinta

Laadukkaan ekstra-neitsytoliiviöljyn tekeminen on kallista. Asiantuntijoiden mukaan nyrkkisääntö kuuluu: mitä halvempi öljy, sitä kehnompi laatu.

Älä anna etiketin hämätä

Italian lippu pakkauksessa ei tarkoita, että öljy olisi valmistettu Italiassa. Jos haluat ostaa vaikkapa italialaista öljyä, vältä öljyjä, joiden täsmällistä tuotantopaikkaa ei kerrota.

On lupaavaa, jos etiketissä kerrotaan esimerkiksi käytettyjen oliivien lajikkeet, tuotantoalue, makuprofiilit, sadonkorjuuajat ja tuottajan nimi. Alkuperästä kertovia lyhenteitä ovat esimerkiksi PDO, PGI ja DOP. Ne kertovat, että oliiviöljy on valmistettu tietyllä alueella ja tuottajat valvovat öljyn laatua omalla valvontaorganisaatiollaan tai ostetulla palvelulla.

Tarkkaile päivämääriä

Öljyn maku alkaa kärsiä jo muutamien kuukausien kuluttua oliivien murskaamisesta. Parasta ennen -päiväys on yleensä 1,5–2 vuotta pullotuksen jälkeen. Jos päiväys on puolentoista vuoden päässä, öljy on tuoreempaa kuin jos päiväys umpeutuu muutaman kuukauden kuluttua.

Ennen pullotusta öljy on kuitenkin voinut olla jopa vuosia varastossa. Parempi siis on, jos löydät pullosta sadonkorjuun päivämäärän.

Älä säiky kitkeryyttä

Useimmat pitävät miedoista oliiviöljyistä ja karttavat kitkerää makua. Kitkeryys kertoo kuitenkin siitä, että öljyssä on terveellisiä antioksidantteja. Kannattaa siis opetella pitämään öljyn kitkeryydestä.

Oliiviöljyn tulisi tuoksua ja maistua pirteältä ja raikkaalta. Joissakin erikoiskaupoissa öljyjä voi maistella ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi kauppahallissa kannattaa aina kysyä, voiko öljyjä maistaa.

Älä osta öljyä varastoon

Moni viini paranee vanhetessaan, oliiviöljy ei. Avattu pullo tulisi käyttää jo parissa kuukaudessa. Pidä öljy suojassa valolta, kuumuudelta ja hapelta.

Juttuun on haastateltu Oliveguiden-kirjan kirjoittajaa Johan Blanchea, oliiviöljyjen maahantuonnin ammattilaisia ja Elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!