Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen voi sairastaa monta influenssaa peräkkäin – tartuntahuippu on lähiviikkoina, ennustaa asiantuntija

Rokotuksia on otettu ennätysmäärä. Nyt rokotteet ovat lopussa THL:n varastoista.

Hyvinvointi
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Influenssan oireita ovat muun muassa äkillisesti nouseva korkea kuume, lihaskivut ja nuha.
Influenssan oireita ovat muun muassa äkillisesti nouseva korkea kuume, lihaskivut ja nuha. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Joulun jälkeen alkanut influenssakausi on edennyt nopeasti tammikuussa. Influenssaa on liikeellä koko maassa, ja sitä sairastavat kaikenikäiset. Valtaosa sairastuneista on saanut influenssa A(H1N1)pdm09-viruksen, mutta Suomessa on tavattu jonkin verran myös A(H3N2)-viruksen ja B-viruksen aiheuttamia tartuntoja.

Kun ihminen sairastaa influenssan, hänellä kehittyy vastuskyky virusta kohtaan. Sairastettuaan influenssan ihminen ei yleensä voi saada heti perään saman influenssavirustyypin aiheuttamaa tautia. Sen sijaan toinen virustyyppi voi sairastuttaa uudelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Niina Ikosen mukaan on mahdollista, että ihminen sairastuu useaan influenssaan influenssakauden aikana.

”Sekä A-tyypin viruksia että B-tyypin influenssaviruksia on kahdenlaisia. Yhteensä virustyyppejä on neljä, jotka aiheuttavat vuosittaisia epidemioita. Tähän mennessä muita kuin pandeemisia influenssa A(H1N1)-tartuntoja on ollut vähän”, Niina Ikonen sanoo.

Valtavirus on taannoisen sikainfluenssapandemian jälkeläisvirus. Se sairastuttaa etenkin nuoria ja työikäisiä.

Influenssan B-tyypin virukset liikkuvat yleensä myöhemmin keväällä. Ikosen mukaan tällä hetkellä kiertävät influenssan A-virukset ovat samankaltaisia rokotevirusten kanssa.

Rokotuksia on otettu ennätyksellisen paljon. THL:n rokotusrekisterin mukaan niitä on otettu noin 800 000, mutta käytännössä rokotettuja on enemmän, koska potilastiedot tulevat rekisteriin viiveellä.

Rokotuksen voi vielä ottaa, jos sellaisen onnistuu saamaan. Helsingissä rokotukset loppuivat ennen joulua. THL sai niitä 100 000 lisää, mutta nyt nekin ovat huvenneet keskusvarastosta.

”Rokotus tehoaa loppukevään viruksiin. Meillä ei ole kuitenkaan kuntakohtaista seurantaa, millä kunnilla rokotusta on varastossa”, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä sanoo.

Influenssan oireet vaihtelevat. Erikoistutkija Niina Ikosen mukaan oireiden perusteella ei voida sanoa, mikä virus taudin takana on. Yleisiä oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, päänsärky, lihaskivut ja huonovointisuus. Kuumeen laskettua saattaa ilmaantua kurkkukipua, nuhaa ja yskää kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä vatsakipua ja ripulia.

Influenssatartunta ja sen aiheuttaja selviää varmasti vain laboratoriokokeilla. Kovin tarkasti virusten käyttäytymistä ei Ikosen mukaan voi ennustaa, mutta aikaisempien vuosien perusteella voi olettaa, että sairastumiset nousevat huippuunsa lähiviikkoina.

Liikkeellä on myös RS-, adeno-, rino- ja koronaviruksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!