Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairasta lasta jää hoitamaan kotiin useammin äiti kuin isä, kertovat tilastot Suomessa ja Ruotsissa

Hyvinvointi
 
Petri Puromies / Lehtikuva
Suomessa vanhemmat voivat jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta yleisimmin kolmeksi päiväksi.
Suomessa vanhemmat voivat jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta yleisimmin kolmeksi päiväksi. Kuva: Petri Puromies / Lehtikuva

Vanhemmat käyttivät Ruotsissa viime vuonna kuusi miljoonaa työpäivää sairaan lapsen hoitamiseen. Ruotsin vakuutuskassa julkisti luvut tiistaina. Niistä uutisoi muun muassa Dagens Nyheter.

Naiset käyttivät hoitopäivistä 62 prosenttia. Miesten osuus oli noussut lievästi edellisvuodesta 38 prosenttiin. Vuoteen 2000 verrattuna miesten prosenttiosuus on noussut Ruotsissa neljä prosenttia.

Ruotsissa vanhemmat voivat hakea vakuutuskassasta tukea tilapäiseen sairaan lapsen hoitoon. Tuki on tarkoitettu enintään 12-vuotiaan lapsen hoitoon.

Suomessa vanhemmat voivat jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin 2–4 päiväksi työpaikasta riippuen. Yleisin sairaan lapsen hoitovapaa on kolme vuorokautta.

Suomessa ei ole vastaavanlaisia tilastoja kuin Ruotsissa. Työnantajat kirjaavat poissaoloja, mutta niistä ei ole yhteistä rekisteriä.

Valtion virastoissa ja laitoksissa henkilöstö oli yhteensä 32 882 työpäivää tilapäisellä hoitovapaalla hoitamassa sairasta lasta viime vuonna.

”Naiset pitivät hoitopäivistä 57 prosenttia ja miehet 43 prosenttia”, neuvotteleva virkamies Mika Happonen kertoo.

Suomessa Tilastokeskuksessa on tutkittu työolojen muutoksia vuodesta 1977 vuoteen 2013. Hanna Sutelan ja Anna-Maija Lehdon tutkimuksesta selviää, että vuonna 2013 alle 10-vuotiaiden äideistä 67 prosenttia ja isistä 52 prosenttia oli ollut poissa töistä hoitamassa sairasta lasta.

Luvut olivat laskeneet vuodesta 2008, jolloin äideistä 72 prosenttia ja isistä 56 prosenttia oli jäänyt kotiin hoitamaan sairasta lasta. Tutkimuksessa arvellaan, että syynä laskuun saattavat olla taloudelliset kireät ajat: Suomessa vanhemmat eivät uskalla jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta yhtä usein kuin nousukauden aikana.

Sairaan lapsen hoitamisen vuoksi suomalaisäideille kertyi poissalopäiviä vuodessa keskimäärin 6,2 ja isille 4,9.

Ruotsalaistutimuksen mukaan äidit käyttävät Ruotsissa perhevapaista 75 prosenttia.

Suomessa miesten perhevapaiden käyttö kymmenkertaistui vuodesta 2003 vuoteen 2013. Vuonna 2013 suomalaisista isistä 75 prosenttia oli käyttänyt mahdollisuuden perhevapaaseen.

Vanhemmat voivat Suomessa jakaa vanhempainvapaan keskenään, ja myös isä voi jäädä hoitovapaalle. Isien perhevapaat ovat Suomessa pääosin lyhyitä, mutta työolotutkimuksen mukaan isien perhevapaisssa näkyy pidennystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!