Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaosa suomalaisista naisista ja puolet miehistä on tyytymättömiä painoonsa – näkyy masennuksena ja epäterveellisenä laihduttamisena

Tutkijan mukaan laihuuden ihannointi istuu tiukassa ja vääristää nuorten aikuisten kehonkuvaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 24- ja 34-vuotiaita.

Hyvinvointi
 
Jyrki Johannes Tervo
Nuoret pudottavat painoaan muun muassa kuntoilemalla.
Nuoret pudottavat painoaan muun muassa kuntoilemalla. Kuva: Jyrki Johannes Tervo

Valtaosa parikymppisistä naisista ja melkein puolet miehistä haluaisi painaa nykyistä vähemmän, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Nuoret aikuiset toivovat, että painoa olisi keskimäärin neljä kiloa vähemmän.

”Nuoret asettavat itselleen herkästi epärealistisia painoihanteita, mutta ihanteet eivät auta heitä laihtumaan pitkällä aikavälillä”, tutkija, ravitsemusterapeutti Ulla Kärkkäinen sanoo.

Painoonsa tyytyväisiä olivat naiset, joiden painoindeksi oli alhainen, lähellä alipainoa.

”Kaikkiaan 75 prosenttia tutkituista halusi painaa vähemmän. Tutkimus kertoo siitä, että laihuutta ihannoidaan. Laihuus vaikuttaa pitkään kauneusihanteeseen. Se kulkee sukupolvelta toiselle ja äidiltä tyttärelle. Tosin nyt kauneusihanne on hiljalleen muuttumassa lihaksikkaampaan suuntaan”, Kärkkäinen sanoo.

Yli kuusikymmentä prosenttia tutkimukseen osallistuneista nuorista aikuisista oli laihduttanut. Varsinkin naiset kipuilivat painonsa kanssa. Kärkkäisen mielestä kipuilua pitäisi yrittää vähentää, koska se vaikuttaa kielteisesti moneen asiaan.

”Painoonsa tyytymättömät potivat masennusta ja huonoa itsetuntoa. He kokeilivat epäterveellisiä painonhallintakeinoja ja syöminen saattoi häiriintyä. Positiivisemman kehonkuvan luominen ja realistisempi viestintä painoihanteista on tärkeää”, Kärkkäinen sanoo.

Tutkimus oli osa laajaa FinnTwin 16 -tutkimusta, ja siihen osallistui yli 4 900 suomalaista miestä ja naista. Tutkittavat vastasivat painoa ja painoihanteita kartoittaviin kyselyihin 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin 34-vuotiaana.

Tutkimuksen mukaan miehet olivat naisia realistisempia painoihanteissaan. Naiset painoivat 24-vuotiaana keskimäärin 61,1 kiloa, ja heidän ihannepainonsa oli keskimäärin 3,9 kiloa vähemmän. Miehet painoivat 77,1 kiloa. Heidän ihannepainonsa oli 1,2 kiloa vähemmän.

Riippumatta lähtötilanteen ihannepainosta lähes kaikki tutkittavat lihoivat kymmenen vuoden aikana. Naiset lihoivat keskimäärin 4,8 kiloa ja miehet 6,3 kiloa.

”Koska geeniperimä vaikuttaa painoon voimakkaasti ja elinympäristö suosii painonnousua, on painonhallinta ja laihduttaminen usein haastavaa”, Kärkkäinen sanoo.

Tutkimus julkaistaan kansainvälisessä Obesity-tiedelehdessä. Tutkimusta johti apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!