Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskettelija loukkaa herkimmin polven, ranteen ja pään – ortopedi kertoo, miten vältät talviurheilun vammat

Hyvinvointi
 
Lauri Rotko
Lumilautailijan yleisin vamma on murtunut ranne.
Lumilautailijan yleisin vamma on murtunut ranne. Kuva: Lauri Rotko

Hiihtoloma edessä ja rinteet kutsuvat! Mikä sen hauskempaa, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä, jotta laskettelija ei päädy lääkärin vastaanotolle.

Kaikkein tavallisin rinnevamma syntyy siten, että laskettelija kaatuu ja loukkaa polven nivelsiteet, kertoo urheiluvammoihin erikoistunut ortopedi Eero Hyvärinen. Aloitteleva lumilautailija kaatuilee usein ja ottaa kaatuessaan vastaan käsillään, jolloin ranne voi venähtää tai jopa murtua. Pidemmälle ehtineet lautailijat saavat kaatuessaan iskuja tai loukkaavat polvensa, kuten laskettelijatkin.

Murtomaahiihdossa vakavia loukkaantumisia sattuu Hyvärisen mukaan harvemmin. ”Jäisillä laduilla kaatuessa saattaa tulla ruhjeita tai nirhaumia, pahimmillaan polvivammoja tai luunmurtumia, mutta yleensä hyvin harvoin harrastajamäärään nähden”, Hyvärinen sanoo.

Talviurheilijan uhkana ovat myös paleltumisvammat. ”Jos poski tai sormi muuttuu valkoiseksi tai tunto häviää, se pitää mahdollisimman nopeasti saada sopivaan lämpöön, mutta ei liian kuumaan”, Hyvärinen neuvoo. Muutoin paleltuneeseen kohtaan voi tulla kudosvaurio.

Kaikkein pahimpia lasketteluvammoja ovat aivovammat. Sellaisiinkin Hyvärinen on joutunut varautumaan toimiessaan useita vuosia Suomen alppimaajoukkueen ja Suomen olympiajoukkueen lääkärinä.

”Tärkeintä on, että laskettelija käyttää kypärää”, Hyvärinen sanoo.

Tärkeä asia vammojen ennaltaehkäisyssä on Hyvärisen mukaan myös se, että rinteet on huollettu hyvin ja hiihtäjät noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. ”Suurimman riskin laskettelija ottaa, jos hän lähtee laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella”, Hyvärinen sanoo.

Suomen hiihtokeskuksissa sattui viime kaudella 1 900 hiihtotapaturmaa, mikä oli 3,4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten sattui polvivammoja (22 prosenttia), toiseksi eniten rannevammoja (15 prosenttia) ja kolmanneksi eniten pään vammoja (12 prosenttia). Lumilautatapaturmia sattui 678.

Hiihtokeskukset ovat pyrkineet ehkäisemään ennalta onnettomuuksia laatimalla turvallisuussuunitelmat ja kouluttamalla henkilökuntaa. Suomen Hiihtokeskusyhdistys kouluttaa vapaaehtoisia Skipatrol-työntekijöitä ennaltaehkäisevään turvallisuus- ja ensiaputyöhön, kertoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Suurimmissa hiihtokeskuksissa on myös lääkäri paikalla.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten liiketoimintajohtaja Matti Parviainen kertoo, että lasketteluonnettomuuksien määrä näissä keskuksissa on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Kypärän käyttö on yleistynyt, sitä käyttää jo yli 80 prosenttia kaikista laskettelijoista. Yhä useampi on ottanut käyttöön selkää suojaavan selkäpanssarin ja rannesuojaimet.

Tammikuussa Suomessa koettiin myös kipakoita pakkasia, mutta vakavia paleltumia ei ainakaan Pyhällä eikä Rukalla nähty. ”Henkilökuntakin huomauttaa, jos jollakin on poskipää tai nenä valkoisena”, Parviainen kertoo.

Kaikkein vaarallisinta on Parviaisen mukaan lähteä laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle. Sellaista harrastetaan Parviaisen mukaan lähinnä Pyhätunturin takarinteillä.

Jos haluaa kokeilla offpiste-hiihtoa, Parviainen suosittelee ottamaan hiihtokeskuksesta kokeneen oppaan mukaan.

Viisi vinkkiä laskettelurinteeseen

1. Käytä kypärää. Tarkista, että välineet ovat kunnossa ja suksien siteet toimivat.

2. Noudata hiihtokeskuksen ohjeita. Niitä ei ole laadittu ilkeydestä eikä nipottamisen halusta, vaan sinun turvallisuuttasi ajatellen.

3. Valitse rinne taitojesi mukaan. Tutustu mahdollisiin hyppyreihin ja muihin temppupaikkoihin etukäteen. Älä pysähdy keskelle rinnettä. Takaa ja ylhäältä tuleva väistää.

4. Älä koskaan laskettele humalassa.

5. Jos lähdet laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle, ota mukaan kokenut opas. Ilmoita lähtiessäsi minne olet menossa ja koska palaat.

Lähteet: Ortopedi Eero Hyvärinen ja Hiihtokeskusyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!