Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinteessä kolhii helposti itseään

Laskettelija loukkaa tavallisimmin polvensa, lautailijalta murtuu yleensä ranne.

Hyvinvointi
 
Lauri Rotko
Yli 80 prosenttia laskettelijoista käyttää kypärää. Moni lautailija pitää myös rannesuojia ja selkäpanssaria.
Yli 80 prosenttia laskettelijoista käyttää kypärää. Moni lautailija pitää myös rannesuojia ja selkäpanssaria. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Viisi vinkkiä

1. Käytä kypärää. Tarkista, että välineet ovat kunnossa.

2. Noudata hiihtokeskuksen ohjeita. Niitä ei ole tehty nipotuksen vuoksi, vaan sinun turvallisuuttasi silmällä pitäen.

3. Valitse rinne taitojesi mukaan ja tutustu temppupaikkoihin etukäteen.

4. Älä mene rinteeseen humalassa.

5. Jos lähdet laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle, kannattaa ottaa mukaan kokenut opas.

Lähteet: Eero Hyvärinen ja Hiihtokeskusyhdistys

Hiihtoloma edessä ja rinteet kutsuvat! Mikä sen hauskempaa, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä, jotta laskettelija ei päädy lääkärin vastaanotolle.

Kaikkein tavallisin rinnevamma syntyy siten, että laskettelija kaatuu ja loukkaa polven nivelsiteet, kertoo urheiluvammoihin erikoistunut ortopedi Eero Hyvärinen. Aloitteleva lumilautailija kaatuilee ja ottaa kaatuessaan vastaan käsillään, jolloin ranne voi venähtää tai jopa murtua. Pidemmälle ehtineet saavat kaatuessaan iskuja tai loukkaavat polvensa.

Murtomaahiihdossa vakavia loukkaantumisia sattuu Hyvärisen mukaan harvemmin. ”Jäisillä laduilla kaatuessa saattaa tulla ruhjeita tai nirhaumia, pahimmillaan polvivammoja tai luunmurtumia.”

Talviurheilijan uhkana ovat myös paleltumisvammat. ”Jos poski tai sormi muuttuu valkoiseksi tai tunto häviää, se pitää mahdollisimman nopeasti saada sopivaan lämpöön”, Hyvärinen neuvoo.

Kaikkein pahimpia ovat aivovammat. Sellaisiinkin Hyvärinen on joutunut varautumaan toimiessaan useita vuosia Suomen alppimaajoukkueen ja Suomen olympiajoukkueen lääkärinä.

”Tärkeintä on, että laskettelija käyttää kypärää”, hän toteaa.

Tärkeä asia vammojen ennaltaehkäisyssä on Hyvärisen mukaan myös se, että rinteet on huollettu hyvin ja hiihtäjät noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. ”Suurimman riskin laskettelija ottaa, jos hän lähtee laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella”, Hyvärinen sanoo.

Suomen hiihtokeskuksissa sattui viime kaudella 1 900 hiihtotapaturmaa, mikä oli 3,4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Hiihtokeskukset ovat pyrkineet ehkäisemään tapaturmia ennalta turvallisuussuunnitelmilla. Hiihtokeskusyhdistys kouluttaa vapaaehtoisia Skipatrol-työntekijöitä turvallisuus- ja ensiaputyöhön.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten liiketoimintajohtaja Matti Parviainen kertoo, että lasketteluonnettomuuksien määrä näissä keskuksissa on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Kypärän käyttö on yleistynyt: sitä käyttää jo yli 80 prosenttia kaikista laskettelijoista. Yhä useampi on ottanut käyttöön selkää suojaavan selkäpanssarin sekä rannesuojaimet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!