Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohdun lihaskasvaimet myomat ovat joka toisen naisen vaiva

Hyvinvointi
 
Humbert
Myomat saadaan näkyviin entistä herkemmin gynegologisissa tutkimuksissa esimerkiksi ultraäänen avulla.
Myomat saadaan näkyviin entistä herkemmin gynegologisissa tutkimuksissa esimerkiksi ultraäänen avulla. Kuva: Humbert

Myoma on hyvin yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva. Jossain elämänsä vaiheessa sen sairastaa jopa joka toinen nainen. Ultraäänitutkimuksilla pienetkin myomat saadaan entistä paremmin näkyviin.

Hankalampia oireita myomista tulee noin joka kolmannelle naiselle, arvioi naistentautien erikoislääkäri Ritva Hurskainen.

Myoma on kohtuun kehittyvä lihaskasvain. Kohdun seinämän lisäsolu lähtee kasvamaan ja jakaantumaan.

Myomia on kolmenlaisia. Lihaskasvain voi olla kohtuontelossa limakalvon alla, kohtulihaksessa tai se voi suuntautua vatsaonteloon. Kasvaimena se on hyvänlaatuinen.

”Suurimpia ongelmia aiheuttavat limakalvon alaiset myomat. Ne aiheuttavat runsasta vuotoa ja välivuotoja, mutta ongelmia voi tulla myös virtsaamiseen, jos myomat painavat virtsarakkoa tai ulostukseen, jos paine kohdistuu peräsuoleen”, Hurskainen sanoo.

Runsaista vuodoista voi seurata anemiaa.

Tytöillä ja hyvin nuorilla naisilla myomat ovat harvinaisia, mutta niitä voi alkaa ilmestyä jo kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen. Kolmekymppisillä myomia on jo enemmän. Eniten myomia on 40–50-vuotiailla naisilla. Vaihdevuosien jälkeen ne alkavat usein kutistua itsestään, eikä uusia enää tule samassa määrin.

Vaikea ongelma myomista voi tulla perheestä haaveileville nuorille naisille, koska ne voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Myomat eivät kuitenkaan estä raskautta. Viidellä prosentilla raskaana olevista naisista on myoma. Lihaskasvain saattaa lisätä keisarinleikkauksen ja synnytykseen liittyvän runsaan verenvuodon todennäköisyyttä.

Myomalle on monta hoitomuotoa. Jos perhe on jo hankittu ja myomat ovat suuria tai niitä on useita, kohtu voidaan poistaa leikkauksella. Myomat voidaan myös höylätä pois kohdun sisältä tai poistaa tähystysleikkauksella.

Perinteisten hoitomuotojen rinnalle Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt uuden Esmya-nimisen lääkkeen. Se kutistaa jo olemassa olevia myomia ja ehkäisee uusien kasvua. Lääkehoitoa voidaan jatkaa kolmen kuukauden jaksoissa useita kertoja, jos hoitotulos on hyvä.

”Myoman hoidossa on kokeiltu useitakin lääkkeitä, mutta niissä on ollut sivuvaikutuksia. Esmyassa sivuvaikutuksia on vähemmän. Sen haittapuoli on melko korkea hinta”, Ritva Hurskainen sanoo.

Myoman synnyn taustaa ei tiedetä. Se tiedetään, että hormonit, erityisesti estrogeeni, edistävät myoman kasvua. Hurskaisen mukaan myomalle on olemassa myös perinnöllistä alttiutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!