Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin influenssa vaatii lääkärissä käyntiä? Tarkkaile näitä oireita

Keuhkoputkentulehdusta ja poskiontelotulehdusta hoidetaan entistä harvemmin antibiooteilla.

Hyvinvointi
 
Heidi Piiroinen / HS
Kuva: Heidi Piiroinen / HS

”Olin sunnuntaiaamuna lähdössä hiihtämään, kun lihaksiani alkoi särkeä. Vilutti, väsytti ja kuumekin nousi. Kipu paheni niin, että jouduin ottamaan parasetamoli-lääkettä. Vasta kolmen päivän kuluttua alkoivat nuha, kurkkukipu ja yskä”, kertoo kolmekymppinen nainen, joka on juuri parantunut parin viikon influenssasta.

”Tyypillinen influenssaviruksen aiheuttama tauti”, sanoo Hyksin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. ”Sille on ominaista, että sairastunut pystyy sanomaan melkeinpä kellonajan tarkkuudella, milloin sairaus on alkanut.”

Näitä oireita potee nyt moni, sillä influenssaviruksen aiheuttama epidemia on etenemässä pääkaupunkiseudulla kovaa vauhtia kohti huippua. ”Sairastuneiden määrä nousee nopeammin ja selvästi rajummin kuin viime vuonna”, Järvinen sanoo.

Lisäksi liikkeellä on monia muita flunssaviruksia.

Hoidoksi Järvinen suosittelee lepoa, riittävää juomista, nuhatippoja ja yskänlääkettä sekä tarvittaessa kuumeeseen ja särkyyn ibuprofeiinia, parasetamolia tai aspiriinia.

”Tosin lapsille ei suositella yskänlääkettä eikä aspiriinia”, Järvinen lisää. Aspiriini saattaa aiheuttaa joillekin lapsille vaikean lääkereaktion.

Mistä sitten tietää, milloin sairaus muuttuu sellaiseksi, että se vaatii lääkärin hoitoa?

”Jos yskä pitkittyy ja yltyy, tai jos tauti vaikeutuu uudelleen ja yleiskunto heikkenee, lääkärin arvio on paikallaan”, Järvinen sanoo.

Myös keuhkoputkentulehdus on viruksen aiheuttama, joten antibioottilääkitys ei siihen tepsi. ”Antibiootti ei nopeuta keuhkoputkentulehduksen paranemista, mutta saattaa aiheuttaa lisää ongelmia, kuten ripulia”, Järvinen sanoo.

Vasta jos keuhkoputkentulehdus muuttuu keuhkokuumeeksi, on antibioottihoito aiheellinen.

Keuhkokuumeen oireet ovat Järvisen mukaan hyvin samantapaiset kuin keuhkoputkentulehduksen: Heikentynyt yleiskunto, yskä ja kuume, joihin saattaa liittyä hengityksen vaikeutumista. ”Lääkärit osaavat kuitenkin hyvin erottaa keuhkoputkentulehduksen keuhkokuumeesta”, Järvinen kertoo.

Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, jos kipu kasvaa nielussa, välikorvassa tai poskionteloissa.

”Esimerkiksi poskiontelon limakalvon turvotus kuuluu nuhakuumeeseen ja menee usein ohi itsestään. Nuhatipat helpottavat oloa. Jos poskiontelotulehduksen oireisiin liittyy korkea kuuma, kipu on hyvin voimakas tai kipu on kestänyt noin viikon, hoitona voi olla punktio tai antibioottikuuri”, Järvinen sanoo.

Nielutulehdukseen antibioottia määrätään hänen mukaansa silloin, kun nielusta otettu bakteeriviljely osoittaa tulehduksen olevan angiina.

Antibiootteja tulisi määrätä Järvisen mukaan ylipäätään vähemmän kuin aiemmin.

”Noin kymmenen vuotta sitten toteutetun laajan tutkimusprojektin mukaan 64 prosenttia kaikista avohoidon antibioottikuureista määrättiin ylähengitystietulehduksiin. Iso osa niistä oli turhia. Keuhkoputkentulehduksessa lumelääkkeettä saaneet paranivat taudista yhtä nopeasti kuin antibioottia saaneet potilaat. Antibiootti saattoi sen sijaan aiheuttaa potilaalle muita haittoja, kuten ripulia.

Antibioottien turhasta käytöstä on siis haittaa paitsi koko ihmiskunnalle, myös yksittäiselle potilaalle.

”Antibiootti tuhoaa ihmisen omaa bakteerikantaa, jolloin hänen oma vastustuskykynsä voi heiketä. Sen lisäksi antibioottien käyttö lisää maailmanlaajuisesti antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen yleistymistä”, Järvinen sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!