Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Painoindeksi on huono terveyden mittari

Hyvinvointi
 

Tuore yhdysvaltalainen tutkimus kyseenalaistaa painoindeksin merkityksen terveyden mittarina.

Tutkimuksen mukaan 54 miljoonaa ylipainoiseksi luokiteltua amerikkalaista osoittautui terveiksi kardiometabolisissa tutkimuksissa. Niissä selvitetään muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan 21 miljoonaa normaalipainoista sai luokituksen, jonka mukaan he eivät olleet terveitä.

Tutkijoiden mukaan tulos tukee ajatusta, jonka mukaan painoindeksi ei ole pätevä terveyden mittapuu. Tästä huolimatta Yhdysvalloissa painoindeksiä käytetään mittarina terveydentilan määrittelyssä. Sitä soveltavat muun muassa työnantajat arvioidessaan työntekijöiden terveydenhuollon kustannuksia.

International Journal of Obecity -lehti julkaisi aiheesta artikkelin, jossa siteerataan tutkimusta johtanutta psykologian professoria A. Janet Tomiymaa Los Angelesin yliopistosta. Tutkimuksesta raportoi myös verkkojulkaisu Medical News Today.

”Monet ihmiset pitävät ylipainoa kuolemantuomiona. Tutkimus osoittaa, että kymmenet miljoonat ihmiset ovat ylipainoisia ja lihavia, mutta täysin terveitä”, Tomiyama sanoo.

Tomiyama vertasi painoindeksejä Yhdysvaltojen uusimpaan kansalliseen terveys- ja ravitsemustutkimukseen (NHANES). Tutkimuksessa on mukana tietoja muun muassa tutkittujen verenpaineesta, kolesterolitasosta, glukoosista, insuliiniresistenssistä ja C-reaktiivisesta proteiinista, joka kuvaa tulehduksia.

Yhdysvalloissa kaikkiaan 75 miljoonaa aikuista on luokiteltu tutkijoiden mukaan väärin perustein sairaiksi tai terveiksi, jos mittarina käytetään ainoastaan painoindeksiä.

Tomiyama ei huomannut myöskään aikaisemmissa tutkimuksissaan, että laihtuminen olisi vaikuttanut verenpaineeseen, diabetekseen, kolesterolitasoihin tai muihin terveysmittareihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!