Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terve ääni soi ja kantaa pitkälle – näin käytät ääntäsi oikein

Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.

Hyvinvointi
 
Jukka Gröndahl / HS
Alex Anton (vas.), Aapo Puusti ja Nenna Tyni opisklevat hyvää äänenkäyttöä opettaja Laura Sipilän johdolla Teatterikorkeakoulussa.
Alex Anton (vas.), Aapo Puusti ja Nenna Tyni opisklevat hyvää äänenkäyttöä opettaja Laura Sipilän johdolla Teatterikorkeakoulussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Riitta Keräsen harjoitus äänenkäytön tehostamiseksi

 Laita kädet alemmille kylkiluille ja hengitä sisään. Rintakehä laajenee käsien alla.

 Puhalla ilmaa reilusti ulos ja anna rintakehän painua kasaan. Tämä on lepohengitystä, jossa emme tee ääntä.

 Hengitä uudelleen sisään ja koeta jarruttaa uloshengitystä tasaisella sihinällä niin kauan kuin mahdollista.

 Pidä kylkiluut laajana käsien alla.

 Aktivoi leveää selkälihasta: kuvittele, että puristat kevyesti jalkapalloa kainaloiden alla.

 Vastusta nyt pallean voimaa. Pallea haluaa rentoutua ja poistaa ilmaa nopeasti. Sinä jarrutat ilmavirtaa.

 Mitä pidemmälle sihinä jatkuu, sitä enemmän joudut tekemään töitä kehollasi.

 Harjoittele, kunnes saat sihinän kestämään minuutin.

 Pitkä puhuttu lause voi kestää 10–15 sekuntia. Emme tarvitse sen tuottamiseen sihinää enemmän ilmaa.

 Terve äänenkäyttö vaatii vahvan kehon, jotta jaksamme vastustaa pallean voimaa, eikä ilmaa poistuisi liian nopeasti tai epätasaisesti.

Ääni käheytyy, kurkkua kuivaa, ääni ei tunnu kantavan meluisassa ympäristössä. Tuntuuko tutulta?

Äänenkäytön ongelmat ovat yleisiä. Niiden parissa työskentelee monta ammattiryhmää: puheterapeutit, foniatrit, äänenkäytön opettajat ja myös laulunopettajat. Terveellä puhumisella ja terveellä laulamisella on paljon yhteistä.

Äänenkäytön ammattilaiset opettavat ihmisiä käyttämään ääntä oikein.

Vokologi, Teatterikorkeakoulun puheen ja äänenkäytön lehtori Laura Sipilä sanoo, että äänen rasittuminen voi johtua teknisistä ongelmista.

”Äänen väsyessä tulee tunne äänen loppumisesta. Kuuluvuus ja kantavuus heikkenevät. Ääni voi kuulostaa käheältä, vapista tai katkeilla. Kurkun seudulla voi tuntua kipua, on kuin olisi pala kurkussa, tulee tarve yskiä tai rykiä”, Sipilä summaa tavallisia oireita.

Hänen mukaansa ääni väsyy joskus kaikilla. Oleellista on seurata, kuinka usein ääni rasittuu. Jos ääni rasittuu jatkuvasti, tekniikka ei ole kestävä.

Flunssa aiheuttaa tällaisia oireita, mutta jos ääni ei toivu vilustumisen jälkeen Sipilä neuvoo tarkastuttamaan äänen esimerkiksi foniatrilla.

Äänen kehittämisessä Sipilä lähtee hengityksestä. Äänenkäytön tekniikka harjoitetaan kokonaisvaltaisesti.

”Harjoituksissa etsitään syvähengitystä. Hengitys levittäytyy koko kehoon. Hartiat pysyvät rentoina, rintakehä ja kyljet joustavat, myös selkä osallistuu hengitykseen. Tällaista hengitystä on helpoin säädellä ja muunnella erilaisten äänellisten tarpeiden mukaan.”

Äänihuulten tasolla etsitään mahdollisimman vuolasta äänenkäyttöä.

”Äänihuulet sulkeutuvat tiiviisti, mutta eivät liian kovalla voimalla. Ääni ei ole liian huokoinen, vaan riittävän kantava.”

Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston takana ja ovat hyvin pienet. Miehellä ne ovat noin 1,6 senttiä pitkät ja naisilla noin sentin.

”Äänihuulten kosteus on tärkeä, koska äänihuulet ovat lihasta ja limakalvoa. Esimerkiksi home ja siitepöly turvottavat äänihuulten limakalvoa, jolloin ääni alkaa oireilla.”

Yksi osa puheopettajan työstä on harjoituttaa äänen sointia. Ääni resonoi kehossa. Tavoitteena on rikas sointi ilman, että ääntä täytyy puristaa.

Sipilän mukaan artikulaatio on selkein ja helpoin tapa harjoituttaa puhetta.

”Hyvä artikulaatio auttaa sointia. Kun leuka aukeaa kunnolla alaspäin, suun sisälle tulee tarpeeksi tilaa, jotta kieli pääsee liikkumaan eri äänteiden ääntymäpaikasta toiseen. Näin puheesta tulee selkeää ja kuuluvampaa jo pienin muutoksin.”

Jokaisella on oma persoonallinen ääni. Siihen vaikuttaa perimä, mutta myös ympäristöllä on osuutta puheilmaisuun.

”Hyvä ääni on sellainen, joka välittää meistä puhujina mahdollisimman hyvin niitä mielikuvia, joita itse haluamme. Se tukee viestimme välittymistä, ei estä sitä. Jokainen pystyy kehittämään ääntään, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.”

Laulunopettaja Riitta Keränen sanoo, että ääniongelmia syntyy, jos kurkunpään ja nielun ympärillä sijaitsevat kurojalihakset kuroutuvat hallitsemattomasti ja estävät äänihuulten normaalia toimintaa.

”Ääni saattaa väsyä helposti, eikä palaudu tauon jälkeen. Äänihuulet voivat turvota, ääniala saattaa kaventua ja äänen eri sävyt katoavat”, Riitta Keränen sanoo.

Äänen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi syntyä äänihuulikyhmyjä. Äänihuulten limakalvo kuluu rikki ja äänihuulilihakset alkavat hangata toisiaan vasten.

Hallitsematonta kuroutumista voidaan Keräsen mukaan välttää oikealla tekniikalla. Ääni syntyy, kun keuhkoista tuleva ilmavirta ohittaa kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet ja saa äänihuulten limakalvot värähtelemään.

”Tärkeintä on, että äänihuulten värähtelyyn vaikuttava ilmavirta säädellään sopivaksi määrältään ja vauhdiltaan. Ilmaa ei tarvita paljon, sillä äänihuulet ovat pienet. Ilmavirran vauhdin on oltava tasaista, jotta äänihuulten värähtely onnistuu turvallisesti. Ilmavirran sääntelyyn tarvitaan tukea.”

Tukea saa esimerkiksi pallealihaksesta. Sisään hengittäessä pallea laskeutuu ja keuhkoihin virtaa ilmaa. Ilmaa voi pidättää hetken aikaa, mutta rentoutuessaan pallea palaa takaisin ylös ja työntää keuhkoista ilman pois.

”Emme voi puhua tai laulaa kovin pitkään, jos emme vastusta palleaa, ikään kuin estä sitä palaamista yläasentoon liian aikaisin. Kun haluamme jarruttaa pallean rentoutumista ja ilman poistumista liian nopeasti, tarvitsemme hengityslihasten aktivoimista. Tähän on erilaisia harjoituksia”, Keränen kuvaa.

Hänen mukaansa on turvallista puhua kiinteällä, vähän voimakkaammalla äänellä kuin huokoisella äänellä, jota pusketaan.

Tuen lisäksi tarvitaan ääntöväylän muokkaamista, jotta äänihuulista lähtevä perusääni saa oikean muotoisen kaikukopan.

”Kiinteä, voimakas puheääni voi löytyä esimerkiksi levittämällä leukaa kuin haukkaisi palan isosta omenasta. Harjoittele vaikka luettelemalla numeroita tai lukemalla kirjaa ääneen ja jarruta tasaisesti ilmavirtaa. Harjoitus jää lihasmuistiin. Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.”

Puheterapeutti Minna Apajalahti kertoo, että äänenkäytön ongelmille voivat altistaa myös hengitystieinfektiot, astma, refluks ja joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset. Myös jotkut neurologiset sairaudet ja leikkaukset pään, kaulan ja rintakehän alueella voivat aiheuttaa ongelmia ääneen.

Lääketieteellisellä puolella ääniongelmien korjaus aloitetaan äänielimistön tutkimisella, jonka tekee puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkäri, foniatri.

Apajalahden mukaan ääntä hoidetaan pitämällä äänentuottoelimistö kunnossa.

”Kurkunpään limakalvot tarvitsevat paljon kosteutta eli on tärkeää juoda riittävästi ja höyryhengitettävä tai käytettävä vesipiippua. Kostutustarve on jatkuva. Se korostuu, jos äänielimistö on sairas esimerkiksi flunssan vuoksi. Lihastasolla on huolehdittava hyvästä ryhdistä ja lihasrentoudesta.”

Apajalahti kehottaa pitämään taukoja puheessa, koska tauot elvyttävät äänielimistöä. Taustamelua on vähennettävä ja esimerkiksi opettajat voisivat käyttää äänenvahvistinta ehkäistäkseen ennalta ongelmia.

Jukka Gröndahl / HS
Elviira Kujala ja Pyry Kähkönen saavat ohjeita sveitsiläiseltä puhetaidon opettajalta Marianne Oertelilta (kesk.) hyvään puhumiseen Teatterikorkeakoulussa.
Elviira Kujala ja Pyry Kähkönen saavat ohjeita sveitsiläiseltä puhetaidon opettajalta Marianne Oertelilta (kesk.) hyvään puhumiseen Teatterikorkeakoulussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!