Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käheä ääni kirkkaaksi treenaamalla

Kun puhe­tekniikka on pielessä, ääni käheytyy ja tekee mieli rykiä. Näillä ohjeilla ongelmista pääsee eroon.

Hyvinvointi
 
Jukka Gröndahl / HS
Nenna Tyni (vas.), Pyry Kähkönen ja Elviira Kujala opiskelevat hyvää äänenkäyttöä Teatterikorkeakoulussa Laura Sipilän johdolla.
Nenna Tyni (vas.), Pyry Kähkönen ja Elviira Kujala opiskelevat hyvää äänenkäyttöä Teatterikorkeakoulussa Laura Sipilän johdolla. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Näin harjoitutat ääntäsi

 Laita kädet alemmille kylkiluille ja hengitä sisään. Rintakehä laajenee käsien alla.

 Puhalla ilmaa reilusti ulos ja anna rintakehän painua kasaan. Tämä on lepohengitystä, jossa emme tee ääntä.

 Hengitä uudelleen sisään ja jarruta uloshengitystä sihisemällä tasaisesti niin kauan kuin mahdollista.

 Pidä kylkiluut laajoina käsien alla. Aktivoi leveää selkälihasta: kuvittele, että puristat kevyesti jalkapalloa kainaloiden alla.

 Vastusta nyt pallean voimaa. Pallea haluaa rentoutua ja poistaa ilmaa nopeasti. Sinä jarrutat ilmavirtaa.

 Mitä pidemmälle sihinä jatkuu, sitä enemmän joudut tekemään töitä.

 Harjoittele, kunnes saat sihinän kestämään minuutin.

 Pitkä puhuttu lause voi kestää 10–15 sekuntia. Emme tarvitse sen tuottamiseen sihinää enempää ilmaa.

Lähde: Riitta Keränen

Ääni käheytyy, kurkkua kuivaa, ääni ei tunnu kantavan melun keskellä. Tuntuuko tutulta?

Äänenkäytön ongelmat ovat yleisiä. Niiden riski on erityisen suuri, jos joutuu puhumaan säännöllisesti hankalissa olosuhteissa.

”Äänen väsyessä tulee tunne äänen loppumisesta. Kuuluvuus ja kantavuus heikkenevät. Ääni voi kuulostaa käheältä, vapista tai katkeilla. Kurkun seudulla voi tuntua kipua, on kuin olisi pala kurkussa, ja tulee tarve yskiä tai rykiä”, vokologi, Teatterikorkeakoulun puheen ja äänenkäytön lehtori Laura Sipilä summaa tavallisia oireita.

Ääni väsyy erityisen helposti, jos ympärillä on jatkuva meteli, akustiikka on huono tai ilmassa leijuu pölyä, kertoo puheterapeutti Minna Apajalahti. Myös hengitystieinfektiot, astma ja esimerkiksi refluksitauti voivat altistaa ääniongelmille.

Äänen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi syntyä äänihuulikyhmyjä. Äänihuulten limakalvo kuluu rikki ja äänihuulilihakset alkavat hangata toisiaan vasten.

Ääntä voi kuitenkin suojata opettelemalla puhumaan oikealla tekniikalla, asiantuntijat neuvovat.

Jokaisella on oma persoonallinen äänensä. Siihen vaikuttaa perimä, mutta myös ympäristöllä on osuutta puheilmaisuun.

”Yksilön kokemus ratkaisee, onko ääni ongelmallinen vai ei. Joku pärjää käheällä äänellä, eikä siitä ole haittaa”, Minna Apajalahti muistuttaa.

Hyvä ääni on sellainen, joka välittää meistä puhujina mahdollisimman hyvin niitä mielikuvia, joita itse haluamme, Laura Sipilä sanoo.

”Se tukee viestimme välittymistä, ei estä sitä. Jokainen pystyy kehittämään ääntään, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.”

Kaikkien ääni väsyy joskus, Sipilä sanoo. Oleellista on seurata, kuinka usein ääni rasittuu. Jos niin käy jatkuvasti, tekniikka ei ole kestävä.

Flunssa aiheuttaa oireita, mutta jos ääni ei toivu vilustumisen jälkeen, Sipilä neuvoo tarkastuttamaan äänen esimerkiksi puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkärillä, foniatrilla.

Äänen kehittämisen Sipilä aloittaa hengityksestä.

”Hartiat pysyvät rentoina, rintakehä ja kyljet joustavat, ja myös selkä osallistuu hengitykseen. Tällaista hengitystä on helpoin säädellä ja muunnella erilaisten äänellisten tarpeiden mukaan.”

Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston takana. Ne ovat hyvin pienet: miehellä noin 1,6 senttiä pitkät ja naisilla noin sentin.

Ääni syntyy, kun keuhkoista tuleva ilmavirta ohittaa äänihuulet ja saa niiden limakalvot värähtelemään.

Sipilä neuvoo etsimään mahdollisimman vuolasta ääntä. Tavoitteena on rikas sointi ilman, että ääntä täytyy puristaa.

”Äänihuulet sulkeutuvat tiiviisti, mutta eivät liian kovalla voimalla. Ääni ei ole liian huokoinen vaan riittävän kantava.”

Sipilän mukaan artikulaatio on selkein ja helpoin tapa harjoituttaa puhetta.

”Hyvä artikulaatio auttaa sointia. Kun leuka aukeaa kunnolla alaspäin, suun sisälle tulee tarpeeksi tilaa, jotta kieli pääsee liikkumaan eri äänteiden ääntymäpaikasta toiseen. Näin puheesta tulee selkeää ja kuuluvampaa jo pienin muutoksin.”

Puhujan on hyvä myös juoda usein vettä.

”Äänihuulten kosteus on tärkeää, koska äänihuulet ovat lihasta ja limakalvoa. Esimerkiksi home ja siitepöly turvottavat äänihuulten limakalvoa, jolloin ääni alkaa oireilla.”

Terveellä puhumisella ja terveellä laulamisella on paljon yhteistä. Laulunopettaja Riitta Keränen sanoo, että ääniongelmia syntyy, jos kurkunpään ja nielun ympärillä sijaitsevat kurojalihakset kuroutuvat hallitsemattomasti ja estävät äänihuulten normaalia toimintaa.

”Ääni saattaa väsyä helposti eikä palaudu tauon jälkeen. Äänihuulet voivat turvota, ääniala saattaa kaventua ja äänen eri sävyt katoavat.”

Hallitsematonta kuroutumista voidaan Keräsen mukaan välttää oikealla tekniikalla. Tärkeintä on, että äänihuulten värähtelyyn vaikuttavan ilmavirran määrä ja vauhti ovat sopivat.

”Ilmaa ei tarvita paljon, sillä äänihuulet ovat pienet. Ilmavirran vauhdin on oltava tasaista, jotta äänihuulten värähtely onnistuu turvallisesti.”

Ilmavirran sääntelyyn tarvitaan tukea, jota saa esimerkiksi pallealihaksesta.

Sisään hengittäessä pallea laskeutuu ja keuhkoihin virtaa ilmaa.

Ilmaa voi pidättää hetken aikaa, mutta rentoutuessaan pallea palaa takaisin ylös ja työntää keuhkoista ilman pois.

”Emme voi puhua tai laulaa kovin pitkään, jos emme vastusta palleaa, ikään kuin estä sitä palaamista yläasentoon liian aikaisin. Kun haluamme jarruttaa pallean rentoutumista ja ilman poistumista liian nopeasti, tarvitsemme hengityslihasten aktivoimista. Tähän on erilaisia harjoituksia”, Keränen kuvaa.

Hänen mukaansa on turvallisempaa puhua kiinteällä, melko voimakkaalla äänellä kuin huokoisella äänellä, jota pusketaan.

”Kiinteä, voimakas puheääni voi löytyä esimerkiksi levittämällä leukaa kuin haukkaisi palan isosta omenasta”, Keränen vinkkaa.

”Harjoittele vaikka luettelemalla numeroita tai lukemalla kirjaa ääneen ja jarruta tasaisesti ilmavirtaa. Harjoitus jää lihasmuistiin. Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muutoin teet jotain väärin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!