Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressi vie viehätysvoiman

Pieni paine parantaa suoritusta, mutta älä anna sen jäädä päälle. Stressi voi sairastuttaa ja tarttua toisiin.

Hyvinvointi
 
Anna Tommola

1. Kunhan tämän kevään pinnistelen, niin sitten hellittää…Ehkä, mutta stressiin kannattaa silti puuttua ajoissa. Stressihormoni kortisolilla on kyllä tehtävänsä: se auttaa tsemppaamaan ja selviämään haasteista. Kortisolin ei kuitenkaan kuulu olla aina koholla. Elimistön jatkuva hälytystila syö suorituskykyä, heikentää immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille.

2. Työstressi on selvä masennuksen riskitekijä ja ilmeisesti yhteydessä myös diabeteksen syntyyn. Näin on todettu Työterveyslaitoksen ja Lontoon yliopiston professorin Mika Kivimäen johtamassa eurooppalaisessa tutkimushankkeessa. Stressi lisää myös sydäntautiriskiä, joskin elintavoilla on vahvempi merkitys.

3. Stressi murentaa tahdonvoimaa ja vaikeuttaa pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamista, kertoo viime vuonna julkaistu sveitsiläistutkimus. Se heikentää aivojen kontrollikeskusta ja ajaa hakemaan nopeaa tyydytystä esimerkiksi epäterveellisistä herkuista. Stressi voi myös sotkea hormonitoiminnan, viedä seksihalut ja vaikeuttaa lapsen saamista.

4. Evoluutiopsykologien mukaan stressi tekee ihmisestä myös vähemmän puoleensavetävän. Kansainvälisen tutkijaryhmän kokeissa heteromiehet pitivät kuvan perusteella vähemmän viehättävinä naisia, joilla mitattiin korkeat kortisolitasot – ja toisin päin.

5. Stressi tarttuu, kertoo saksalaisen Max Planck -instituutin ja Dresdenin teknillisen yliopiston tutkimus. Läheisyys lisää empaattisen stressin todennäköisyyttä: 40 prosenttia ihmisistä stressaantui merkittävästi katsellessaan omaa kumppaniaan hermotestissä. Joka neljännelle hälytystilan viriämiseen riitti stressaavan tilanteen seuraaminen videolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!