Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin nitistät lentopelon

Lentopelon taustalla voi olla korkean tai suljetun paikan kammo. Psykologi neuvoo, miten lentopelkoa voi helpottaa.

Hyvinvointi
 
Outi Pyhäranta / HS
Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Sydän tykyttää ja kämmenet hikoavat, mutta matkaan pitää päästä, kun hiihtoloma tai talviloma alkaa. Useimmat lentopelkoiset ihmiset astuvat koneeseen pienestä hermostumisesta huolimatta, mutta eivät kaikki.

Finnairin tutkimusten mukaan kahdeksan prosenttia suomalaisista kokee niin voimakasta lentopelkoa, että se estää lentämisen. Kolmekymmentä prosenttia pitää lentämistä epämukavana.

Koska luvut ovat näinkin suuria, Finnair on jo 1990-luvulta saakka järjestänyt kursseja lentopelosta kärsiville. Niillä selvitetään lentokoneen toimintaa ja sääilmiöiden vaikutusta lentämiseen. Psykologit kertovat, miten lentopelkoinen voi helpottaa oloaan koneessa.

Lentopelko ilmenee monenalaisina oireina, sanoo pääkouluttaja, purseri Hannele Sarén .

”Osalla jännitys on lievää, joillakin pelko yltyy tärinäksi saakka. Oireita ovat myös hikoilu, sydämentykytykset, vatsakivut, paha olo ja hyperventilaatio.”

Sarénin mukaan lentopelkoon liittyy usein tiedon puute. Pelkäävä ihminen ihmettelee, miten kone voi pysyä ilmassa. Joillakin taustalla voi olla myös korkean tai suljetun paikan kammo.

Pelkoa voi helpottaa kertomalla siitä lentokoneen henkilökunnalle.

”Henkilökunta voi olla lähellä pelkäävää ihmistä ja antaa neuvoja. Erilaisista rentoutumiskeinoista voi olla apua”, Sarén sanoo.

Työterveyspsykologi Nina Lyytinen neuvoo rentoutumisharjoituksen, jonka voi tehdä koneessa istuessa:

1. Tule tietoiseksi meneillään olevasta hetkestä. Kiinnitä huomio jalkapohjiisi, liikuta varpaita. Vie huomio selkänojaan ja aisti, miltä istuminen tuntuu.

2. Etsi lentokoneesta kolme asiaa, joita et ole vielä huomannut. Tarkkaile niitä.

3. Katsele ympärillesi ja ole tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Hengitä sisään nenän kautta hitaasti ja laske neljään, pidätä hengitystä kahteen laskien, hengitä ulos suun kautta ja laske viidestä kymmeneen. Toista useita kertoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!