Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomalaisten seksihalut suuremmat kuin koskaan, silti seksiä harrastetaan entistä harvemmin

Some on tullut sänkyyn rakastavaisten väliin, sanoo tutkimusprofessori.

Hyvinvointi
 

Suomalaiset harrastavat seksiä entistä harvemmin, vaikka seksihalut ovat suuremmat kuin koskaan, kertoo Väestöliiton uusi Finsex-tutkimus.

Sen mukaan suomalaiset harrastivat viime vuonna seksiä keskimäärin kerran viikossa. Vain 20-vuotiaat naiset ja 50-vuotiaat miehet olivat yhdynnässä sitä useammin, keskimäärin puolitoista kertaa viikossa. Eläkeikäiset harrastivat seksiä suunnilleen joka toinen viikko.

Seksikertojen määrä oli hiukan lisääntynyt ainoastaan keski-ikäisillä miehillä, kun vuoden 2015 tutkimusta verrattiin vuonna 2007 tehtyyn kyselyyn. Kaikkien muiden seksinharrastus on laskenut. Kaikkein eniten oli laskenut 30-40-vuotiaiden aikuisten seksikertojen määrä.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula arvelee suomalaisten elämäntavan muuttuneen siihen suuntaan, että rakastelulle jää entistä vähemmän aikaa.

”Ajattelemmeko, että meidän pitää elää sellaisella tavalla, että kumppanille ja parisuhteelle jää entistä vähemmän aikaa ja energiaa. Se on surullista. Aikuisten välinen suhde on koko perheen henkisen hyvinvoinnin kannalta ratkaiseva asia”, hän sanoo.

Erityisen surullista on Kontulan mukaan se, että ihmiset toivovat seksiä enemmän kuin koskaan, mutta todellisuudessa sitä harrastetaan vähemmän.

Tutkimuksen mukaan miehet toivoivat keskimäärin kolmea ja naiset kahta yhdyntää viikossa. Nuoret miehet toivoivat neljää ja nuoret naiset kolmea yhdyntää viikossa. Keski-ikäiset miehet olisivat halunneet seksiä kolmesti ja naiset kahdesti viikossa. Ikäihmisistä miehet toivoivat kahta ja naiset yhtä yhdyntää viikossa.

Rakastavaisten väliin on Kontulan mukaan tullut asioita, jotka estävät onnea.

”Viime vuosina somelaitteet ovat tulleet makuuhuoneeseen häiritsemään”, hän sanoo.

Joku kyselytutkimukseen vastannut oli kirjoittanut toivovansa parisuhteeseen ”sähkötöntä aikaa”.

Se kuulostaa Kontulan mukaan hyvältä tavoitteelta.

”Sen sijaan, että ihmiset kuluttavat aikaansa somessa, heidän pitäisi keskittyä kumppaniinsa, koskettaa häntä ja nauttia yhdessäolosta. Se virittäisi heitä myös seksiin eli siihen, mitä he tosiasiassa toivovat”, Kontula sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin myös sitä, kuinka moni oli ollut yhdynnässä viimeisen viikon aikana. Vain 39 prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä ja 33 prosenttia naisista vastasi myöntävästi. Viikon aikana yhdynnässä olleiden osuus oli pudonnut vuodesta 2007 seitsemän prosenttiyksikköä molemmilla sukupuolilla. Kun osuutta verrattiin vuonna 1971 tehtyyn tutkimukseen, viikon aikana yhdynnässä olleiden määrä oli vähentynyt jopa 20 prosenttiyksiköllä. Suhteessa eniten olivat vähentyneet nuorten miesten sekä nuorten ja keski-ikäisten naisten seksikerrat.

Mielenkiintoisena Kontula pitää sitä, että yhdessä asuminen ei auta pareja löytämään yhteistä aikaa, vaikka niin voisi kuvitella.

Vaikka yhdyntöjen määrä oli vähentynyt kaikilla pareilla, eniten seksiä harrastavat ne, jotka eivät asu yhdessä.

He harrastivat seksiä seitsemän kertaa kuukaudessa. Avoliitoissa yhdyntöjä on kuusi kertaa ja avioliitoissa neljä kertaa kuukaudessa.

Kontula arvioi, että erillään asuvat tapaavat usein juuri rakastellakseen yhdessä. ”Se on mielessä jo ennen tapaamista. Avioliitossa ei sen sijaan ole yleensä erityistä rakastelulle omistettua aikaa. Seksi jää silloin helposti muiden asioiden jalkoihin”, hän sanoo.

Vuonna 1971 naimisissa olleilla miehillä ja naisilla oli yhdyntöjä jopa kaksi kertaa useammin kuin vuonna 2015. Kaikilla miehillä oli vuonna 2015 keskimäärin 4,4 yhdyntää kuukaudessa ja naisilla 3,6 yhdyntää kuukaudessa. Vuonna 2007 vastaavat luvut olivat 4,6 ja 4,2.

Mitä pidempi parisuhde on, sen vähemmän siinä on seksiä.

Vuonna 2015 alle kaksi vuotta kestäneissä parisuhteissa oli kaksi yhdyntää viikossa. Vähän pidempään kestäneissä suhteissa yhdyntöjä oli enää noin kerran viikossa. Yli 40 vuotta kestäneissä parisuhteissa oli yhdyntä joka toinen viikko. Yhdyntöjen määrä oli vähentynyt kaiken mittaisissa suhteissa.

Parisuhteensa yhdyntämäärää piti sopivana vuonna 2015 miehistä 40 prosenttia ja naisista 47 prosenttia. Lopuista vastaajista lähes kaikki olisivat halunneet yhdyntöjä useammin.

Tutkimus toteutettiin postikyselynä ja siihen vastasi 2150 ihmistä.

Kerro, miten usein harrastat seksiä. Voit verrata aktiivisuuttasi muiden lukijoiden vastauksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!