Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi haluaisi viinit ruoka­kauppoihin – väkevät pidettäisiin tiukasti Alkossa

Alkon ja THL:n teettämän kyselyn mukaan suomalaisten asenteet alkoholipolitiikkaan ovat tiukentuneet lievästi

Hyvinvointi
 
Vesa Moilanen
Enemmistö suomalaisista pitäisi väkevien viinojen myynnin Alkossa. Viinien myynnin osalta mielipiteet jakaantuvat tasaisesti.
Enemmistö suomalaisista pitäisi väkevien viinojen myynnin Alkossa. Viinien myynnin osalta mielipiteet jakaantuvat tasaisesti. Kuva: Vesa Moilanen

Enemmistö suomalaisista pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivan väljänä tai jopa tiukentaisi sitä. Väljempää alkoholipolitiikkaa toivovien osuus on laskenut viime vuodesta, ilmenee tuoreesta väestön alkoholipoliittisia mielipiteitä mittaavasta mielipidetiedustelusta.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Alkon toimeksiannosta. Vastaajista 60 prosenttia on sitä mieltä, että alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoli on hyvä tapa ehkäistä alkoholihaittoja.

”Vuosi sitten tehdyssä mielipidemittauksessa alkoholipolititikan väljentäjien osuus oli kasvusuunnassa. Siihen vaikutti se, että alkoholipolittiikka oli tuolloin kovasti esillä. Alkoholimainonnan kiristämistä koskeva laki astui voimaan ja protestimieliala näkyi vastauksissa. Nyt on palattu vastauksissa aikaisempien vuosien tasolle”, erikoistutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tulkitsee muutosta.

Jos vertailee lukuja kymmenen vuoden jaksolla, tiukimmillaan asenteet olivat Karlssonin mukaan vuonna 2011.

Mielipidemittauksen mukaan vastaajista tänä vuonna lähes yhdeksän kymmenestä (87 prosenttia) oli sitä mieltä, että väkevät juomat pitää myydä Alkossa. Viinien viemistä ruokakauppoihin kannattaa hieman useampi kuin vuosi sitten. Nyt luku on 47 prosenttia, kun se vuonna 2015 oli 41 prosenttia.

”Tuloksissa on kiinnostavaa se, että suuri enemmistä haluaa pitää väkevien myynnin Alkossa, mutta viinien osalta vastaukset jakaantuvat lähes tasaisesti. Vahvimmin viinien myyntiä ruokakaupoissa puolustettiin 1990-luvun alussa. Luku nousi silloin jopa 70 prosenttiin.”

Karlssonin mukaan vastauksiin vaikutti tuolloin EU-markkinointi. Suomelle markkinoitiin EU:n jäsenyyttä muun muassa sillä, että Suomesta voisi tulla samanlainen viinimaa kuin Etelä-Euroopan viinimaat, jos viiniä saisi helposti ruokakaupasta.

”EU:hun liittymisen jälkeen asenteet alkoholipolittiikkaa kohtaan tiukkenivat. Julkinen juominen lisääntyi ja toi lieveilmiöitä mukanaan. Viiniä ruokakauppoihin haluavien osuus alkoi laskea nopeasti.”

Nyt liberaaleimmat asenteet alkoholiin ovat 30–50-vuotiailla miehillä. Karlssonin mukaan tässä ryhmässä on myös eniten alkoholin käyttäjiä. Naiset suhtautuvat laajempaan alkoholin myyntiin tiukemmin kuin miehet.

Väestön alkoholipoliittisia mielipiteitä mittaavia mielipidetiedusteluja on tehty vuodesta 1984. Viimeisimmän mielipidekyselyn tiedot kerättiin tammikuussa 2016, jolloin haastateltiin 1007 satunnaisesti valittua 15–79-vuotiasta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!