Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa suositellaan rajoittamaan tonnikalasäilykkeen syömistä – Suomessa ei ole ohjeistusta

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan säilötty tonnikala sisältää liikaa myrkyllistä metyylielohopeaa

Hyvinvointi
 
Liisa Takala
Suomen viranomaiset eivät ole laatineet säilyketonnikalasta erityisiä ohjeita.
Suomen viranomaiset eivät ole laatineet säilyketonnikalasta erityisiä ohjeita. Kuva: Liisa Takala

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan säilötty tonnikala sisältää niin paljon metyylielohopeaa, että sen syöntiä pitäisi rajoittaa, kertoo Medical News Today.

Yleisin säilykkeissä käytetty tonnikala on boniitti, keskikokoinen tonnikalalaji. Siitä valmistetaan yli 70 prosenttia Yhdysvalloissa myydyistä tonnikalasäilykkeistä.

Uusien suositusten mukaan alle kymmenkiloisen lapsen ei pitäisi syödä boniittia enempää kuin kerran kolmessa viikossa. Yli 70 kiloa painava aikuinen voi syödä riskittömästi boniittia joka kolmas päivä.

Suomen viranomaiset eivät ole laatineet säilyketonnikalasta erityisiä ohjeita.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan keskimääräinen metyylielohopean saanti elintarvikkeista on suomalaisilla huomattavasti alle siedettävän määrän.

”Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa lajeja vaihdellen”, kertoo Eviran ylitarkastaja Marika Jestoi.

Evira on antanut elohopean vuoksi poikkeuksia yleisiin syöntisuosituksiin. Niiden mukaan lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä järvestä tai merestä pyydettyä haukea 1-2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea ollenkaan. Lisäksi sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään muidenkin elohopeaa keräävien petokalojen, kuten isokokoisten ahventen, kuhien ja mateiden syömistä.

Tuoreessa tonnikalassa voi olla Eviran mukaan yhtä suuria elohopeapitoisuuksia kuin Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen metsäjärvien iäkkäissä hauissa. Säilykkeissä käytetään kuitenkin pienempää tonnikalalajia, johon kertyy vähemmän elohopeaa.

Elohopea on kemikaali, jota erittyy teollisissa prosesseissa. Sitä käytetään muun muassa lämpömittareissa ja termostaateissa.

Kun elohopeaa vapautuu ympäristöön ja vesistöihin, bakteerit muuttavat sen myrkylliseksi metyylielohopeaksi. Pienet kalat saavat metyylielohopeaa ravinnon mukana. Kun isot kalat syövät niitä, metyylielohopea kasaantuu ravintoketjussa. Siksi esimerkiksi tonnikalalla voi olla jopa 10 000 kertaa korkeammat metyylielohopeakertymät kuin muilla kaloilla, kertoo Medical News Today.

Metyylielohopea on näkymätöntä ja hajutonta myrkkyä, joka voi vaikuttaa ihmisen aivoihin ja hermojärjestelmään.

Erityisen haitallista metyylielohopealle altistuminen voi olla pienille lapsille ja raskaana oleville naisille. Se voi tutkimusten mukaan vaikuttaa kehittyvän lapsen aivoihin ja keskushermostoon ja aiheuttaa oppimisvaikeuksia, kehityshäiriöitä ja kehityksen viivästymistä.

Imeväisikäisillä ja sikiöillä suuret annokset metyylielohopeaa voivat aiheuttaa kehityshäiriöitä, aivohalvausta, kuuroutta ja sokeutta.

Aikuisilla metyylielohopea voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja verenpaineen säätelymekanismiin. Elohopeamyrkytys voi aiheuttaa myös muistihäiriöitä, vapinaa, näköhäiriöitä ja raajojen tunnottomuutta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!