Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Läheisriippuvainen kontrolloi ja pelkää hylätyksi tulemista – ”Läheisriippuvuus on tyypillisesti kilttien tyttöjen ominaisuus”

Kilteistä tytöistä tulee herkemmin läheisriippuvaisia kuin miehistä. Puurtaja kaipaa koko ajan kiitosta.

Hyvinvointi
 
Highway Starz
Läheisriippuvuudesta voi syntyä kehä, jos toinen osapuoli syyllistää ja toinen suostuu syyllistettäväksi.
Läheisriippuvuudesta voi syntyä kehä, jos toinen osapuoli syyllistää ja toinen suostuu syyllistettäväksi. Kuva: Highway Starz

Äiti voi tehdä tahtomattaan tehdä suurta hallaa aikuiselle tyttärelleen ripustautumalla lapseensa ja estämällä tämän itsenäistymisen.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin perjantaina nuoren naisen kirjoitus otsikolla Tunsin olevani vastuussa äitini onnellisuudesta. Nimimerkillä kirjoittava nuori nainen kuvaa äidin tarvetta kontrolloida hänen elämäänsä. Äiti loukkaantuu, jos lapsi tekee itsenäisiä ratkaisuja, haluaa tavata kavereitaan ja alkaa seurustella. Tyttären poikaystävä on äidille niin suuri pelko, että äiti uhkaa itsemurhalla.

Läheisriippuvaisille kursseja vetäneen työnohjaaja Mari Huuskon mukaan läheisriippuvuuden taustalla on pelko hylätyksi tulemisesta. Ihminen pelkää, että hänet jätetään yksin ja hän hakee hyväksyntää läheisiltään.

”Mielipidekirjoituksessa äidin toiminta edustaa tyypillistä kontrollointia. Hän tyydyttää omaa turvallisuuden tarvettaan kontrolloimalla lasta ja kokee mustasukkaisuutta. Itsemurhalla uhkaaminen on tietysti tosi rankkaa”, Huusko sanoo.

Läheisriippuvainen pyrkii vastaamaan toisen tarpeisiin ennen kuin toinen on edes tietoinen tarpeista.

”Vanhempi voi tarjota apua ja palveluksia, vaikka lapsi ei pyytäisi niitä. Hän voi tuoda ruokaa ja ostaa vaatteita aikuisille lapselle kysymättä, tarvitseeko lapsi niitä. Hän on läsnä lapsen elämässä oman tarpeensa vuoksi, eikä sen vuoksi, että lapsi tarvitsisi tällaista läsnäoloa. Läheisriippuvuus on tunnetason riippuvuus.”

Ongelmien taustalla ovat todennäköisesti äidin omat lapsuuden kokemukset, joita hän kantaa kuin taakkaa mukanaan.

”Läheisriippuvuus on yleisemmin naisten ongelma kuin miesten. Se on tyypillisesti kilttien tyttöjen ominaisuus. Läheisriippuvaiset ovat puurtajia ja menestyjiä, ja he kaipaavat koko ajan kiitosta.”

Ilmiöön liittyy syyllistämisen malli. Läheisriippuvainen sitoo kohteen itseensä syyllistämällä tätä. Malli toimii, jos toinen osapuoli on altis syyllistymään.

”Ilmiö on kuin tanssi, joka pyörii, jos molemmat osapuolet suostuvat siihen.”

Ulospääsy vahingollisesta kuviosta lähtee Huuskon mukaan siitä, että ongelma tiedostetaan ja vahingollinen malli katkaistaan.

”Jos ongelmia ei tiedosteta, läheisriippuvuuden uhri voi toistaa kuviota omassa parisuhteessaan ja perheessään.”

Ongelmaa voi yrittää purkaa opiskelemalla itsetuntemusta ja muuttamalla toimintatapoja. Syyllistymiseen ei tarvitse suostua, vaan kierteen voi katkaista. Jos omin neuvoin ei pääse eteenpäin, Huusko kehottaa hakemaan ammattiapua.

Mielipidekirjoituksen nuorelle naiselle Huusko haluaa sanoa, että äiti ei ole tahallaan tehnyt pahaa.

”Äiti on toiminut omasta mielestään hyvällä tarkoituksella, mutta hänen keinonsa ovat väärät. Joku asia äidin omassa taustassa on tehnyt hänet kyvyttömäksi toimimaan aikuismaisesti. Kun tämän ymmärtää, äidille voi antaa anteeksi ja mennä elämässä eteenpäin.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!