Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ortopedi: Näillä vinkeillä et kaadu liukkailla keleillä

Poikkeuksellisen liukkaat kelit tänä talvena ovat näkyneet ruuhkana ortopedin vastaanotolla

Hyvinvointi
 
Vesa Moilanen
Tänä talvena jalankulkijoita on varoitettu liukkaista keleistä monta kertaa.
Tänä talvena jalankulkijoita on varoitettu liukkaista keleistä monta kertaa. Kuva: Vesa Moilanen

Ilmatieteen laitos on tänä talvena varoittanut jalankulkijoita useana päivänä erittäin liukkaasta kelistä, jolloin kaatumisvaara kasvaa. Keli muuttuu liukkaaksi silloin, kun sää lauhtuu ja jalkakäytävillä on lunta. Liukkautta lisää se, että vuoroin sataa lunta ja vuoroin vettä ja lämpötila on nollan molemmin puolin.

Liukkaat kelit näkyvät sairaaloiden päivystyksessä ja ortopedin vastaanotolla.

Ortopedi Jukka Leinonen Diacorista kertoo, että hän ei muista, milloin vastaanotolla olisi käynyt yhtä paljon kaatuneita kuin viime viikon maanantaina. Musta ja kuhmurainen jää liukastutti jalankulkijoita.

Leinonen kehottaa jalankulkijoita samanlaiseen varovaisuuteen kuin autoilijoita, joita muistutetaan talvirenkaista ja tilannenopeudesta.

”Karkeapohjaiset talvikengät ja liiallisen vauhdin välttäminen estäisivät monta kaatumista. Hiekoituksenkaan ei kannata luottaa liikaa, sillä joskus sekin voi toimia kuulalaakerin tavoin. Erityisesti jään päälle satanut pakkaslumi on vaarallista, varsinkin korkokengillä tai liukaspohjaisilla kesäkengillä”, Leinonen sanoo.

Tyypillinen kaatumapotilas 40-60-vuotias nainen, joka on ottanut kaatumisen vastaan ojennetulla kädellä. Värttinäluun murtuminen on yleisin 50-vuotiaiden ihmisten murtuma Suomessa. Oireena on särky, turvotus, ihonalainen sinerrys ja joskus myös virheasento.

Murtumia ja kolhuja voi tulla myös kyynärpäähän, polveen ja häntäluuhun.

Vanhemmilla ihmisillä on paljon olkaluun ja lonkan murtumia. Lapset selviävät kaatumisesta helpommin. Keho on vielä joustava, eikä murtumisia tule yhtä helposti kuin aikuisilla.

Leinosen mukaan joka kolmas lääkärin vastaanotolle tullut rannevamma on murtuma. Sairauspoissaolo voi ammatista riippuen olla pitkäkin. Hyväasentoinen murtuma rauhoitetaan lasikuitu- tai kipsilastalla neljäksi viikoksi. Ranteen jäykistyminen estetään fysioterapialla. Jos murtuma on virheasennossa, murtumakappaleet asetetaan puudutuksessa oikeaan asentoon ja tuetaan kipsillä kuudeksi viikoksi. Pirstaleisissa murtumissa turvaudutaan leikkaushoitoon.

”Yleisin liukastumispaikka on pimeä kodin tai työpaikan piha. Kaatumiset sattuvat heti matkan aluksi. Maltti on valttia, ja alustaa kannattaa ulko-oven jälkeen aluksi hiukan tunnustella”, Leinonen neuvoo.

Turvallista kaatumista on hänen mukaansa vaikea harjoitella, koska kaatuminen tapahtuu hyvin nopeasti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä ei ole tulossa varoitusta liukkaasta kelistä. Viikonloppuna säätyyppi muuttuu, mutta ennustukset ovat vielä epävarmoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!