Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Karpalomehun juominen ei ehkäise virtsatietulehduksia, kapseleista voi olla vähän apua

Suomalaislääkärin mukaan karpalon teho on rajallinen, mutta sitä voi kokeilla tulehduksen ennaltaehkäisyyn.

Hyvinvointi
 
Antti Johansson
Karpaloita tarvitaan paljon, jotta niistä olisi hyötyä virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyssä.
Karpaloita tarvitaan paljon, jotta niistä olisi hyötyä virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyssä. Kuva: Antti Johansson

Karpalomehulla ei ole niin suurta vaikutusta virtsatietulehdusten ehkäisyssä ja lievittämisessä kuin on uskottu, esittää Teksasissa tehty tutkimus.

Yhdysvalloissa yli kolme miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain virtsatietulehdukseen. Heistä suurin osa on naisia, kertoo Medical News Today, joka raportoi myös tutkimuksesta.

Virtsatietulehdus on usein kivulias sairaus. Virtsaaminen sattuu. Potilaalla on alavatsakipuja ja lantiokipuja. Virtsassa voi olla verta.

Teksasissa Houstonissa tehdyn tutkimukseen mukaan karpalokapseleilla on enemmän tehoa oireisiin kuin mehulla. Tutkimuksessa oli mukana 160 iältään 23–88-vuotiasta potilaista, joille oli tehty gynekologinen leikkaus vuosien 2011–2013 välillä. Tavallisesti 10–64 prosenttia leikkauksen kokeneesta saa virtsatietulehduksen katetrin poistamisen jälkeen.

Karpalokapselit vähensivät 50 prosentilla riskiä virtsatieinfektion kehittymiseen. Kapseleita nauttineessa ryhmässä 19 prosenttia sai tulehduksen, kun lumelääkitystä saaneessa ryhmässä 38 prosenttia sairastui virtsatieinfektioon.

Vaikka karpalokapselit alensivat riskiä virtsatietulehduksen syntymiseen, mehulla oli paljon pienempi vaikutus. Tutkimuksen mukaan karpaloa tarvitaan hyvin suuri määrä, jotta sillä olisi vaikutusta virtsatietulehduksen ehkäisyssä.

Virtsatietulehdukset ovat myös Suomessa yksi yleisimmistä tulehdussairauksista, kertoo Hyksin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

Suomessa karpaloa on suositeltu helposti uusiutuvien ja kroonisten virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn. Karpalo hillitsee bakteerin kiinnittymistä virtsarakon seinämän soluihin.

”Karpalon teho on rajallinen, mutta sitä suositellaan, koska sillä yritetään ehkäistä tulehduksia ilman lääkkeitä. Virtsatietulehdusta hoidetaan antibiooteilla, mutta antibioottien pitkäaikaisella käytöllä on omat ongelmansa”, Anttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!