Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kymmenes kärsii masennuksesta – testaa, kärsitkö masennuksen ensioireista

Mielenterveyshäiriöt ovat korkeakouluopiskelijoiden yleisin terveysongelma, selviää YTHS:n tutkimuksesta. Eivätkä muun väestön luvut poikkea opiskelijoista.

Hyvinvointi
 

Helsingin Sanomatkertoi maanantaina, että mielenterveyshäiriöt ovat opiskelijoiden yleisin terveysongelma. Viikoittaisia psyykkisiä ongelmia on 22 prosentilla miesopiskelijoista ja 37 prosentilla naisopiskelijoista. Masennusoireita on viikoittain joka kymmenennellä opiskelijalla ja ahdistuneisuutta runsaalla neljällä prosentilla korkeakouluopiskelijoista.

Juttu synnytti lukijoiden parissa vilkasta keskustelua, sillä mielenterveyshäiriöistä kärsivien opiskelijoiden lukumäärä on varsin suuri. Heräsi muun muassa kysymys siitä, miten opiskelijoiden luvut vertautuvat muuhun väestöön.

Ainakin masennuksen osalta luvut ovat tismalleen samat, selviää psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttusen Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastossa marraskuussa julkaistusta artikkelista.

Huttunen toteaa artikkelissaan, että eriasteiset masennustilat ovat hyvin yleisiä. Lievistä masennustiloista kärsii noin 10–15% suomalaisista, ja vakavista masennustiloista noin 5%.

Masennuksella ymmärretään usein eri asioita, mutta varsinaisessa masennustilassa ei ole kyse pelkästä alentuneesta mielialasta tai surusta. Masennustilassa mielialan muutos saattaa kestää jopa vuosia.

Masennuksen havaitseminen ja avun saaminen tarpeeksi varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää. Apua ja tietoa voi hakea muun muassa Mielenterveystalon sivuilta, jonne on koottu pikaopas mielenterveyden ensiapuun.

Kokosimme YTHS:n neuvontapsykologi Marja Valtarin avulla testin jonka avulla voit arvioida onko oma mielesi ensiavun tarpeessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!