Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apobase-voiteita vedetään myynnistä: ”Olemme syvästi pahoillamme”

Lääkeyritys Actavis keskeytti tiettyjen Apobase-perusvoiteiden myynnin allergisten reaktioiden takia.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen HS
Apobase-voidetta myytiin keskiviikkona helsinkiläisessä apteekissa.
Apobase-voidetta myytiin keskiviikkona helsinkiläisessä apteekissa. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Suomalaiset ihotautilääkärit vaativat Apobase-nimisen perusvoiteen tuoreiden tuote-erien vetämistä pois markkinoilta, koska voiteen käyttö on aiheuttanut useita allergisia iho-oireita eri puolilla Suomea. Keskiviikkoiltana Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö ilmoitti keskeyttäneensä tiettyjen perusvoiteiden myynnin.

Myynnistä vedetään Apobase Oily Creme, Creme ja Lotion -perusvoiteet. Yrityksen tiedotteen mukaan tarkkaa syytä ihoreaktioihin ei tiedetä, mutta niiden aiheuttajaksi epäillään säilöntäaineen koostumusta.

”Tuotekehitysyksikkömme on jo aloittanut toimenpiteet säilöntäaineen vaihtamiseksi”, toimitusjohtaja Christian Jönsson kertoo tiedotteessa.

”Olemme syvästi pahoillamme potilaille aiheutuneista ihoreaktioista”, Jönsson kirjoittaa.

”Havaintoja on tullut kymmenittäin parin viikon aikana. Voide on tällä hetkellä kaikkein keskustelluin aihe ihotautilääkäreiden sisäisessä netissä. Allergisia reaktioita on raportoitu kaikista yliopistosairaalapiireistä”, mikkeliläinen ihotautilääkäri Raimo Suhonen sanoo.

Reaktiot näkyvät vihaisena punoituksena iholla. Iho voi vetistellä ja kutista. Oireet voivat Suhosen mukaan olla hankalia, mutta ne eivät ole hengenvaarallisia.

Jos oireita tulee, ihovoiteen käyttö on heti lopetettava. Ärtynyttä ihoa hoidetaan kortisonilla. Lievempään ihottumaa voi hoitaa apteekista saatavalla reseptittömällä tuotteella. Vakavammat reaktiot voivat tarvita reseptilääkkeitä ja suun kautta otettavaa kortisonia.

Suhonenkin epäilee aiheuttajaksi säilöntäainetta.

”Voiteissa voi olla väärää säilyteainetta. Aiheuttajan jäljittäminen on hankalaa, koska säilyte voi olla peräisin alihankkijalta, joka puolestaan on käyttänyt toista alihankkijaa. Lääkemarkkinoilla tämä on yleistä. Ketjun latvassa olevilla tuottajilla voi olla erilaiset säännöt kuin eurooppalaisilla tuottajilla.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes lähetti Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoivalle Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiölle pyynnön selvittää Apobaseen kohdistuvat epäilyt.

”Olemme saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja lääkäreiltä Apobase-tuotteista muutaman päivän sisällä ja suhtaudumme tähän vakavasti. Lähetimme kuulemispyynnön yritykselle maanantaina. Heillä on aikaa vastata asiaan ensi viikkoon saakka. Jos tuote on lainsäädännön vastainen, voimme määrätä sen poistettavaksi markkinoilta”, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesista sanoo.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!