Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Vanhempien masennus heikentää lapsen koulumenestystä

Suomalaisasiantuntijan mukaan masentuneena vanhemmat eivät jaksa tukea lapsen oppimista ja kehitystä.

Hyvinvointi
 
Frank Chmura / Alamy
Ruotsalaislapsia koulussa Tukholmassa. Kuvan lapset eivät liity tutkimukseen.
Ruotsalaislapsia koulussa Tukholmassa. Kuvan lapset eivät liity tutkimukseen. Kuva: Frank Chmura / Alamy

Jos vanhempi sairastuu masennukseen, seuraukset voivat näkyä lapsen koulumenestyksessä. Laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan masentuneen vanhemman lapsi pärjää koulussa heikommin kuin psyykkisesti terveessä perheessä kasvanut.

Ruotsalaistutkimuksessa tutkittiin lapsia, jotka olivat syntyneet vuosien 1984 ja 1994 välillä. Mukana oli runsaat 1,1 miljoonaa lasta. Vanhempien masennusta tutkittiin periodeittain ennen lapsen syntymää, lapsen syntymän jälkeen, lapsen ollessa 1–5-vuotias, 6–10-vuotias ja 11–16-vuotias sekä ennen päättötodistuksen saamista koulussa.

Koulumenestys heikkeni, jos jommallakummalla vanhemmista oli masennusoireita. Lasten keskiarvot jäivät alhaisemmiksi kuin muiden. Äidin masennus liittyi huonompaan koulumenestykseen varsinkin tytöillä. Vanhemman masennuksella havaittiin haitallisia vaikutuksia lapsen kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, mikä voi tutkijoiden mukaan heijastua koulunkäyntiin. Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Suomessa äitien masennuksen yhteyttä lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen on tutkittu Tampereen yliopistossa.

”Lastenpsykiatrit tutkivat lapsia 8–9-vuotiaina ja 16–17-vuotiaina. Näissä tutkimuksissa ja myös aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että äitien masennuksella on yhteys lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen. Isiä on tutkittu Suomessa ja ulkomailla vähemmän”, erikoistuva lääkäri Mira Huhtala sanoo.

Huhtala väitteli Turun yliopistossa viime syksynä vanhempien masennuksen ja stressin yhteydestä keskoslasten kehityksen ongelmiin. Tutkimuksessa lapset olivat 2–8-vuotiaita.

”En tutkinut varsinaista koulumenestystä, mutta lapsen älyllinen kehitys ja käyttäytyminen voivat heijastua myös lasten myöhempään koulumenestykseen. Päätuloksena oli, että vanhempien psyykkinen hyvinvointi tai pahoinvointi voi vaikuttaa keskoslapsen kehitykseen. Keskoslasten vanhempien kokemat masennusoireet samoin kuin vanhemmuuden stressi voivat olla uhka keskoslasten normaalille kehitykselle. Vanhempien hyvä elämänhallinnan tunne voi puolestaan suojata keskoslasten kehitystä”, Huhtala kertoo sähköpostihaastattelussa.

Hänen mukaansa asia on näin todennäköisesti myös suomalaisessa normaaliväestössä, vaikka syy- ja seuraussuhteiden osoittaminen voi olla tutkimuksissa vaikeaa.

”Todennäköisesti yhteydet ovat kaksisuuntaisia ja sekoittavia tekijöitä on runsaasti, kuten kyseessä olevassa ruotsalaistutkimuksessakin todettiin. Masentuneet vanhemmat eivät välttämättä pysty tukemaan lasta riittävästi, jotta hän saavuttaisi omista lähtökohdistaan parhaan mahdollisen kehitystason. Toisaalta lapsi, joka ei kehity normaalisti, voi aiheuttaa vanhemmille huolta ja murhetta. Näin voisi ajatella olevan myös koulumenestyksen kanssa.”

Huhtalan mukaan masentuneelta vanhemmalta puuttuu voimavaroja tukea lapsen oppimista ja kehitystä. Masentunut ei jaksa kiinnostua lapsen koulunkäynnistä. Hän ei osaa hakea apua eikä löydä tapoja tukea lasta, jos lapsi selviää koulunkäynnistä huonosti.

Lapsen tai nuoren ongelmat koulussa voivat ilmetä monin eri tavoin. Oppimisvaikeuksien lisäksi lapsella voi olla ongelmia vuorovaikutuksessa ja sosiaalisissa suhteissa. Tunne-elämässä saattaa olla vaikeuksia.

Lapsen masennuksen tunnistaminen on haasteellista, sillä masennus voi ilmetä sisäänpäin suuntautuvina oireina tai ulospäin suuntautuvina oireina. Lapsi saattaa valittaa väsymystä. Hän ei kiinnostu ympäröivistä asioista. Ulospäin suuntautuvat oireet näkyvät aggressiivisuutena ja äkkipikaisuutena.

Huhtalan mukaan lapsille suunnattuja masennusmittareita kehitetään parhaillaan tutkimuksen avuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!