Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoksuyliherkälle avokonttori voi olla hajupiina – pahimpia ovat parfyymit, hiuslakat ja hiki

10–40 prosenttia ihmisistä kärsii tuoksuyliherkkyydestä.

Hyvinvointi
 
Pekka Sakki
Tuoksuyliherkkyyden aiheuttajia ovat esimerkiksi parfyymit, hiuslakat, pesuaineet, tupakka, jotkut kukat kuten hyasintti, painomuste ja hienhaju.
Tuoksuyliherkkyyden aiheuttajia ovat esimerkiksi parfyymit, hiuslakat, pesuaineet, tupakka, jotkut kukat kuten hyasintti, painomuste ja hienhaju. Kuva: Pekka Sakki

Aamubussissa tai työpaikalla nenään tulvii tuoksujen sekamelska: vaatteisiin pinttynyttä tupakkaa, vanhaa viinaa, parfyymia, hiuslakkaa, valkosipulia, kosteista lapasista leijuvaa ummehtunutta tuoksua.

Tuoksuille yliherkälle parinkymmenen minuutin bussimatka tai avokonttorissa istuminen voi olla piina. Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojan Anne Vuorenmaan mukaan 10–40 prosenttia ihmisistä on tuoksuyliherkkiä. Arvio perustuu oireiden tunnistamiseen, koska tuoksuyliherkkyyttä ei voida mitata esimerkiksi verikokeilla tai hengitystestillä.

Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole sen parempi kuin muidenkaan, mutta he reagoivat tuoksuihin herkemmin. Tuoksuyliherkkuuden syntymekanismia ei tunneta. Se on eri asia kuin hajusteallergia. Hajuisteille allerginen ihminen saa iho-oireita. Silloin puhutaan allergisesta kosketusihottumasta.

Tyypillisiä tuoksuyliherkkyyden aiheuttajia Anne Vuorenmaan mukaan ovat parfyymit, hiuslakat, pesuaineet, tupakka, jotkut kukat kuten hyasintti, painomuste ja hienhaju.

”Hienhajun ei tarvitse olla edes voimakas, kun tuoksuyliherkkä tuntee sen nenässään. Yliherkkyydestä kärsimättömät ihmiset eivät välttämättä edes huomaa hienhajua”, Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaan mukaan hajusteita lisätään nykyään hyvin paljon tuotteisiin, joissa niitä ei tarvita.

”Viimeksi törmäsin laventelin ja mintun tuoksuisiin tyynyihin. Hajusteita on lisätty myös kengänpohjiin, roskapusseihin, lasten cd-levyihin ja postimerkkeihin. Tuoksukynttilät ovat tyypillisiä reaktion aiheuttajia tuoksuyliherkillä ihmisillä.”

Hankaluutta lisää se, että ihmiset reagoivat eri tuoksuihin eri tavalla. Sama tuoksu ei ärsytä kaikkia.

Tuoksujen välttäminen voi rajoittaa sosiaalista elämää. Jos teatterissa leijuu paksu hajuveden tuoksu, tuoksuyliherkkä voi joutua lähtemään pois kesken esityksen.

Vuorenmaa neuvoo ihmisiä ottamaan huomioon tuoksuyliherkät ihmiset ja välttämään liian voimakkaita tuoksuja.

”Työpaikoilla tuoksuyliherkkiä on joskus leimattu nipottajiksi, kun ei ole tiedetty, mistä on kysymys.”

Jokaisen nenä tottuu omaan tuoksuun. Tämän vuoksi Vuorenmaan mukaan ei kannata mennä lisäilemään omaa tuoksua, jos oma nenä ei tottumuksen takia enää haista sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!