Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maha turpoaa töissä, mutta ei lomalla? Ilmavaivakävelyt ja arkitapojen muuttaminen auttavat

Hyvinvointi
 
Aiju Salminen
Moni herkkävatsainen on huomannut, että arjessa turpoava vatsa voi lomalla hyvin.
Moni herkkävatsainen on huomannut, että arjessa turpoava vatsa voi lomalla hyvin. Kuva: Aiju Salminen

Töissä syödyn lounaan jälkeen maha turpoaa niin pinkeäksi palloksi, että on pakko avata ylänappi. Mutta lomaillessa turvotus on tipotiessään. Kuulostaako tutulta?

Monet vatsan turpoamisesta kärsivät kertovat oireiden katoavan lomalla, vaikka he pysyisivät kotimaassa ja söisivät lähes samanlaista ruokaa kuin arkenakin. Mistä moinen voi johtua?

Merkittävin syyllinen lienee istuminen. Suuri osa turvotuksesta kärsivistä on istumatyöläisiä, jotka lounaan jälkeen asettuvat takaisin työpisteelleen istumaan. Lomalla ollaan enemmän jalkeilla.

”Ruuansulatuksessa syntyvä suolistokaasu poistuu tehokkaammin, kun ihminen on jalkeilla. Turvotuksesta kärsivät eniten istumatyötä tekevät naiset. Kärjistäen voi sanoa, että toinen ääripää on fyysisessä ulkoilmatyössä olevat miehet. He eivät koskaan tule valittamaan turvotuksesta, koska työssä voi liikkua ja piereskellä vapaasti”, sanoo sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

Jos turvotusta haluaa lieventää töissä, kannattaa ruokailun jälkeen tehdä töitä seisten. 45 minuutin välein on Koskenpadon mukaan hyvä tehdä oloa helpottava kävelylenkki, jonka aikana ei tarvitse pidätellä ilmavaivoja.

Moni syyttää vatsan turpoamisesta lounasruokalan antimia. Vatsaa turvottavat kaasut syntyvät valtaosin paksusuolessa, ja sinne ruoka päätyy kuitenkin vasta noin 4–8 tuntia syömisen jälkeen. Lounaan jälkeinen turvotus ei siis yleensä aiheudu siitä, mitä ihminen on lounaalla pistellyt suuhunsa vaan siitä, että aiemmin syöty aines siirtyy ohutsuolesta paksusuoleen tai paksusuolessa uuteen kohtaan. Syöminen vain aktivoi ruuansulatuksen.

”Turvotus on suolen normaalia toimintaa. Maha voi turvota ilman, että ihmisellä on laktoosi-intoleranssi tai jokin yliherkkyys. Terveellinen kuituja ja kasviksia sisältävä lounas aktivoi suolistokaasujen muodostumisen. Kun yhtälöön lisää istumisen ja kaasun pidättelyn, olo voi olla tukala”, Koskenpato sanoo.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan syy vatsan turpoamiseen työpäivän aikana voi löytyä tavoista.

”Ihminen saattaa huomaamattaan jauhaa töissä purukumia ja juoda enemmän kahvia kuin lomalla. Ksylitoli ja kofeiini lisäävät turvotuksen tunnetta”, Laatikainen sanoo.

Kyse voi olla myös päivärytmin muuttumisesta. Lomalla nukutaan yleensä pidempään kuin arkena. Se, että takana on tavallista pidemmät yöunet, saattaa vähentää vatsan turvotusta. Unihormoni melatoniinilla on nimittäin yhteys vatsan toimintaan.

Lomalla turvotusta voi vähentää myös arkea rauhallisemmat aamut. Kun aamulla ehtii syödä ja kakata rauhassa, ummetusriski ja samalla turvotus vähenee.

Myös stressin tiedetään vaikuttavan vatsan toimintaan. Tätä on tutkittu muun muassa aiheuttamalla koehenkilöille stressiä siten, että heidän kätensä on laitettu jääsankoon.

”Näissä tutkimuksissa on nähty, että tällainen kokeellinenkin stressi aiheuttaa vatsavaivoja ja turvottaa vatsaa”, Laatikainen sanoo.

Jos lomalla ei ole stressiä, vatsakin voi paremmin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!