Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hilse ei tartu harjasta, mutta samoja kynsisaksia ei aina kannata käyttää – asiantuntija linjaa parisuhteen hygieniasäännöt

Perheenjäsenet saattavat juoda samasta lasista, käyttää samoja kynsisaksia ja pestä jopa hampaat samalla hammasharjalla. Onko se haitallista?

Hyvinvointi
 
Marja Airio / Lehtikuva
Toisten hammasharjoja ei pidä lainailla.
Toisten hammasharjoja ei pidä lainailla. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Kotona henkilökohtaisiksi miellettyjä esineitä saatetaan käyttää ristiin. Jotkut pariskunnat saattavat jopa käyttää samaa hammasharjaa.

Mutta onko siitä haittaa, jos perheenjäsenet juovat samasta lasista tai käyttävät samoja kynsisaksia? Entä pitäisikö palasaippua vaihtaa vessassa nestesaippuaan, koska koko perhe käpälöi samaa saippuaa? Tutkimuspäällikkö Jaana Pirhonen THL:stä kertoo.

Hammasharja. ”Tässä ei ole poikkeuksia: jokaisella perheenjäsenellä tulee olla oma hammasharja. Suussa on mikrobeja, joista osa aiheuttaa kariesta. Hammasharjassa nämä mikrobit siirtyvät toiselle.”

Kynsisakset. ”Jos jollain perheenjäsenellä on kynsiin tai ihoon liittyvä infektio, ei samojen saksien käyttäminen tietenkään ole suositeltavaa. Normaalisti sillä ei välttämättä ole väliä, kunhan muistaa pestä sakset käytön jälkeen.”

Samasta lasista juominen. ”Tässä kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Terveiden kesken mikrobien vaihto ei ole katastrofi, päinvastoin. Jokainen tarvitsee mikrobikontakteja, jotta immuunijärjestelmä ei köyhdy. Jos se köyhtyy, immuunijärjestelmä ei pysty vastustamaan niitä todella pahoja mikrobeja.

Monesti nykyään ollaan jo liian siistissä ja steriilissä ympäristössä, mikä heikentää vastustuskykyä. Se kuuluu normaaliin vastustuskykyyn, että elimistöön saadaan jotain muutakin kuin omia soluja. Suurin osa mikrobeista on vaarattomia ja jopa hyödyllisiä.”

Hiusharja. ”Tässäkin maalaisjärki käyttöön. Hilse ei tartu, mutta jos päiväkodissa tai koulussa on täitä, ei koko perheen kannata käyttää samaa harjaa.”

Palasaippua. ”Kyllä kotona voi olla palasaippua, muu tuntuu hätävarjelun liioittelulta. Palasaippuassa elää bakteereja, mutta kotona joka tapauksessa käytetään samoja esineitä, asioidaan samassa kylpyhuoneessa ja mahdollisesti vielä nukutaan samassa sängyssä. Kun ollaan niin läheisessä kontaktissa, mikrobit siirtyvät ihmisestä toiseen, ja se on normaalia.

Jos perheessä on influenssaa tai vatsatautia, palasaippuan vaihtaminen nestesaippuaan tuskin auttaa tautia leviämästä. Ennemmin kannattaisikin pohtia, miten vähentää riskiä, että kodin ulkopuolella olevat eivät sairastu. Kannattaa esimerkiksi lykätä vierailua mummolaan ja lastenkutsuille sekä huolehtia hygieniasta. Käsiä siis pestään tiheästi, nenäliinat ja vaipat laitetaan suoraan roskikseen, pyyhkeet ja lakanat vaihdetaan ja niin edelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!